12/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην Πολυεθνική Άσκηση «Αργοναύτης 2012» 12/10/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην τελική φάση της πολιτικο-στρατιωτικής, πολυεθνικής άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2012» η οποία διεξήχθη στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το νέο επιχειρησιακό περιβάλλον, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών και η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων επιβάλλουν τη συνεργασία μας στη διαχείριση των κρίσεων.

Η άσκηση φέτος διεξάγεται για πέμπτη συνεχή χρονιά μέσα στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Συμμετέχουν ενεργά και συνεργάζονται εννέα Υπουργεία και δεκαεπτά υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετέχουν, επίσης, και συνεργάζονται αεροναυτικές δυνάμεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Λίβανο. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι η διεθνής συμμετοχή έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προηγούμενο.

Συμμετέχουν ακόμη στην Άσκηση με προσωπικό έντεκα χώρες και η ΕΕ, συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, ο Καναδάς. Για να παρακολουθήσουν την άσκηση έχουν αποστείλει παρατηρητές δεκαπέντε χώρες. Την άσκηση παρακολουθούν επίσης μεγάλος αριθμός από πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών.

Ευχαριστούμε θερμά τους ευρωπαίους εταίρους, τους γείτονες και τους φίλους μας για την παρουσία, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και χαιρετίζουμε την παρουσία σήμερα εδώ μαζί μας, της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Κύριος στόχος της άσκησης είναι η ανάπτυξη πνεύματος επικοινωνίας και συναντίληψης, αλλά και η εφαρμογή ευέλικτων διαδικασιών για την αποτελεσματική πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στην άσκηση. Ο στόχος έχει επιτευχθεί σε εξαιρετικό βαθμό.

Θεωρούμε ότι η συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ με τις γειτονικές και άλλες φιλικές χώρες σ’ αυτό τον τομέα, είναι πολύ σημαντική. Αυτή η συνεργασία ενισχύει τις δυνατότητες όλων μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στους τομείς της εκκένωσης πολιτών από περιοχές υψηλού κινδύνου, της λαθρομετανάστευσης, της αντιμετώπισης της πειρατείας, της θαλάσσιας ρύπανσης, της τρομοκρατίας και της έρευνας και διάσωσης.

Στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν επιλέξει την Κύπρο για να φιλοξενήσει τον ένα από τους τρείς επίγειους Ευρωπαϊκούς δορυφορικούς σταθμούς Έρευνας και Διάσωσης ΜEOLUT μέσα στα πλαίσια βελτίωσης του Ευρωπαϊκού συστήματος Έρευνας Διάσωσης. Αυτό είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας αλλά ταυτοχρόνως και μεγάλη ευθύνη στην οποία θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και συνέπεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους των εδαφών της από τα τουρκικά στρατεύματα προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνεισφέρει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης.

Στο επίπεδο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η Κύπρος συμμετέχει στο Συγκρότημα μάχης HELBROC της ΕΕ, με τμήμα αποτελούμενο από 61 στελέχη του Υγειονομικού και της Στρατονομίας, το οποίο είναι παραταγμένο εδώ στο χώρο του λιμανιού της Λάρνακας και για πρώτη φορά θα το επιθεωρήσει, σήμερα, η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, η οποία βρίσκεται μαζί μας για να παρακολουθήσει την τελική φάση του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ. Διαθέτουμε, επίσης, την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για τις αποστολές και επιχειρήσεις Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Η Κύπρος συμμετέχει, επίσης, με ανθρώπινο δυναμικό στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΚΠΑΑ της ΕΕ. Μέχρι σήμερα συμμετείχαμε στις επιχειρήσεις στο Σουδάν, τη Δημοκρατία του Κονγκό, το Τσάντ και Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, καθώς και στην πρώτη αυτόνομη ναυτική επιχείρηση ΑΤΑLANTA για καταπολέμηση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής.

Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται πάντοτε σε ετοιμότητα, σε συντονισμό με άλλα Υπουργεία της Δημοκρατίας, για υποστήριξη των οργάνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για παροχή βοήθειας και αλληλεγγύης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές και φυσικές καταστροφές.

Συμμετέχουμε, επίσης, με ανθρώπινο δυναμικό και στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο, τη UNIFIL. Παράλληλα διαθέτουμε στην αποστολή διευκολύνσεις στις υποδομές μας στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις εγκαταστάσεις στρατωνισμού και αποθήκευσης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επαναλάβω την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή μας και τον κόσμο.

Συγχαίρω θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2012». Για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε τους εταίρους, τους γείτονες και τους φίλους μας που συμμετέχουν μαζί μας στην άσκηση, μας τιμούν με την παρουσία τους και τους εκφράζουμε την εκτίμηση και τη φιλία μας.