12/10/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 12/10/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE) στο γραφείο του στο ΓΕΕΦ. Ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων, προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με τη μέχρι τώρα πορεία της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα αρμοδιότητας του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και για τις μελλοντικές δραστηριότητες.

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους της Υποεπιτροπής ήταν ο πρόεδρος της, Γάλλος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κ. Arnaud Danjean, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και Α΄ Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους (Ομάδα Σοσιαλιστών), ο Πολωνός Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ κ. Krzysztof Lisek, ο Εσθονός Ευρωβουλευτής κ. Indrek Tarand (Ομάδα Πρασίνων) καθώς και ο Βρετανός Ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων κ. Andrew Duff.

Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο, Βαρώνη Catherine Ashton, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης καθώς και με όλους τους εταίρους για την προώθηση των θεμάτων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε στην επιτυχή διοργάνωση υψηλού επιπέδου σεμιναρίου για τη Μέση Ανατολή και την Ασφάλεια στη Λευκωσία, καθώς και στην Άτυπη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σεμινάριο για τη Θαλάσσια Ασφάλεια στη Μεσόγειο που έγινε σε συνεργασία με το Γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στο Παρίσι και στο σεμινάριο για την αμυντική συνεργασία, ιδίως σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) και το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Egmont του Βελγίου.

Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε για τη διοργάνωση του Άτυπου Συμβούλιου των Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στις 26 – 27 Οκτωβρίου στη Λευκωσία και το οποίο κατά γενική ομολογία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της κοινής στρατιωτικής κουλτούρας, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι το θέμα αυτό προωθείται από την Κυπριακή Προεδρία και ότι διοργανώθηκε, για πρώτη φορά, στην Πάφο η στρατιωτική Ολυμπιάδα μεταξύ των σπουδαστών των στρατιωτικών ακαδημιών των κρατών μελών, η οποία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, ύστερα από πρόταση της Κύπρου. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα σημαντική από μέρους των σπουδαστών, τόνισε ο Υπουργός και η διοργάνωση υπήρξε επιτυχής.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην έμφαση που δίνει στο θέμα αυτό η Κυπριακή Προεδρία, αφού η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των φιλικών της σχέσεων αποτελεί αξιόπιστη γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.