14/9/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Ελσης Χριστόφια σε συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΤΗΚ 14/09/2012


Η σημερινή συνέντευξη Τύπου, που τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνεται από την οργάνωση Hope for Children και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια με τη στήριξη της ΑΤΗΚ ως χορηγού τηλεπικοινωνιακής υποδομής. Επιδιώκει την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής Βοήθειας για Εξαφανισμένα Παιδιά.

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας 116000 είναι τηλεφωνική γραμμή άμεσης δράσης αποκλειστικά για περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών. Εξαφανισμένα παιδιά θεωρούνται αυτά που έχουν φύγει από το σπίτι, που είναι θύματα εγκληματικής απαγωγής ή απαγωγής από γονέα, που είναι χαμένα ή τραυματισμένα καθώς και αγνοούμενοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες.


Ο ευρωπαϊκός
αριθμός 116000 υιοθετήθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως γραμμή άμεσης βοήθειας για τα εξαφανισμένα παιδιά. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Daphne. Σήμερα λειτουργεί στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Δανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Εσθονία, τη Γερμανία και τη Μάλτα. Η Κύπρος είναι το 17ο κράτος – μέλος που θέτει σε λειτουργία αυτό τον ευρωπαϊκά εναρμονισμένο αριθμό.

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην κοινοπραξία του οργανισμού Hope for Children και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια που θα στελεχώσει με ανθρώπινο δυναμικό την γραμμή, με την στήριξη του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.


Όσον αφορά τη λειτουργία της γραμμής έχει καθοριστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό πρότυπο που θα διέπει επίσης και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται. Η γραμμή της κάθε χώρας λειτουργεί όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν. Στελεχώνεται από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα να προσφέρουν υποστήριξη σε γονείς παιδιών που αγνοούνται, να λαμβάνουν πληροφορίες από τους πολίτες σχετικά με παιδιά που αγνοούνται και να έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση.


Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία
, οι ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές 116000 δέχθηκαν κλήσεις σε ποσοστό 50-60% για περιπτώσεις παιδιών που εγκαταλείπουν το σπίτι, ενώ ποσοστό 25% των κλήσεων αφορούν περιπτώσεις απαγωγής από γονέα, 10% ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, 5-10% είναι περιστατικά παιδιών που χάνονται στην παραλία για λίγες ώρες ή περιπτώσεις παιδιών που αγνοούνται για πάντα και 5% αφορούν απαγωγές από τρίτους ή εγκληματίες.

Η γραμμή 116000 απευθύνεται σε γονείς, παιδιά και γενικά στο κοινό. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε οικογένειες που ταξιδεύουν, καθώς τα άτομα που απαντούν στις κλήσεις μπορούν να τους παραπέμψουν στις αρμόδιες Αρχές της χώρας. Το τηλεφωνικό κέντρο του 116000 είναι σε θέση να παρέχει βοήθεια στη γλώσσα της χώρας και στα Αγγλικά.


Σύμφωνα με την Έρευνα Ευρωβαρομέτρου 367 που εκδόθηκε το 2011, 91% των Ευρωπαίων πολιτών δήλωσε ότι μια πανευρωπαϊκή ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τα αγνοούμενα παιδιά θα ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία.


Σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, η ύπαρξη πολιτικών και σχεδίων δράσης για τα εξαφανισμένα και σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά σε αυστηρά εθνικό επίπεδο έχει περιορισμένη βαρύτητα. Τα παιδιά που πέφτουν θύματα απαγωγής σε μια χώρα, εύκολα καταλήγουν σε κάποια άλλη. Ένας γονέας σε διεθνικό γάμο μπορεί να αποφασίσει ότι το παιδί πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του και να τερματίσει κάθε επικοινωνία μεταξύ του παιδιού και του άλλου γονέα. Εικόνες κακοποίησης παιδιών δημιουργούνται σε μία χώρα και μπορούν να πωληθούν αμέσως σε άλλη μέσω του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό, η λειτουργία μιας πανευρωπαϊκής ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής για τα αγνοούμενα παιδιά αποτελεί μια αποτελεσματική πολιτική.


Με την ευκαιρία της σημερινής συνέντευξης Τύπου ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Ιδιαίτερα ευχαριστώ την οργάνωση
Hope for Children και τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια για την ανάληψη αυτής της εξαιρετικά κοινωφελούς πρωτοβουλίας. Ευχαριστώ θερμά και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που παρευρίσκονται σήμερα εδώ και είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλουν καταλυτικά στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής.