14/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 14/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κα Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε μία ώρα και στην οποία παρέστησαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.


Σε ερώτηση αν λήφθηκαν αποφάσεις κατά τη συνάντηση είπε ότι «η συνάντηση αυτή δεν ήταν συνάντηση για αποφάσεις. Ήταν μια πολύ θερμή συνάντηση πρέπει να πω. Εξηγήσαμε εμείς τις θέσεις μας και τη στρατηγική μας, μάς άκουσε με πολλή προσοχή και θεωρώ ότι έδειξε και πολλή κατανόηση και θα φανούν τα περαιτέρω».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της κας Λαγκάρντ στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση ότι άκουσε τις ανησυχίες της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «βεβαίως. Εσείς δεν ανησυχείτε;».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες στην ΕΕ, από τη μια οι τρεις άξονες της ανάπτυξης, της εξυγίανσης και της κοινωνικής συνοχής και από την άλλη η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, και σε σχόλιο ότι η κα Λαγκάρντ είναι η κατεξοχήν εκπρόσωπος της παλιάς πολιτικής και ερωτηθείς αν η Διευθύντρια του ΔΝΤ εμμένει σε αυτή της τη θέση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Γιατί λέμε ότι είναι η καθαυτό εκπρόσωπος της παλιάς πολιτικής; Μη ζητάτε να πω πράγματα που δεν είναι της ώρας να πούμε».

Ερωτηθείς πότε θα υπογράψουμε το Μνημόνιο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «όταν είμαστε έτοιμοι».

Ενωρίτερα η κα Λαγκάρντ, εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη λήξη της συνάντησης, είπε: «Μόλις είχα μια πολύ καλή συζήτηση με τον Πρόεδρο, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό μου έδωσε μια καλή ευκαιρία να ακούσω τις ανησυχίες τους. Είχαμε μια ενδελεχή συζήτηση για τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τις τελευταίες εξελίξεις που επισυνέβησαν στον ευρωπαϊκό χώρο, μεταξύ των οποίων πρόσφατα στη Φρανκφούρτη και στην Καρλσρούη, και είχαμε επίσης μια καλή και παραγωγική συζήτηση για τις συνεχιζόμενες συζητήσεις που αφορούν την Κύπρο».

Στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με την κα Λαγκάρντ παρίσταντο, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.