7/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του κτηρίου του Λόχου Αθλητών στο «Φυλάκιο Τύμβου», στη Μακεδονίτισσα 07/06/2012

Χαιρετίζω την επαναλειτουργία του κτηρίου του Λόχου Αθλητών. Το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) είχε αποφασίσει τη δημιουργία μιας μονάδας όπου θα στεγάζονται αθλητές υψηλού επιπέδου που υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά.


Ως αποτέλεσμα ο ΚΟΑ κατασκεύασε τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Λόχου Αθλητών στο "Φυλάκιο Τύμβου" στη Μακεδονίτισσα. Το κτήριο στοίχισε 350.000 λίρες, ποσό που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον ΚΟΑ, ενώ το τεμάχιο γης παραχωρήθηκε από την Ιερά Μονή Κύκκου. Τα εγκαίνια τελέστηκαν τον Απρίλη του 2003.

Λόγω σοβαρών ζημιών, που δεν έπρεπε να είχαν προκληθεί, αποφασίστηκε η επιδιόρθωση και η
ανακαίνιση του κτηρίου. Η συνολική δαπάνη ανήλθε στις €70,000 και καλύφθηκε και πάλιν εξ ολοκλήρου από τον ΚΟΑ.

Μέσα στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες η πολιτεία, το Υπουργείο Άμυνας και ο ΚΟΑ, παραδίδουμε ξανά στους στρατευμένους αθλητές μας ένα ανακαινισμένο κτήριο για τη στέγαση τους μέσα σε σύγχρονες συνθήκες που να διευκολύνουν την απρόσκοπτη ενασχόληση τους με τον αθλητισμό ενόσω υπηρετούν τη θητεία τους.
Σήμερα στον Λόχο Αθλητών στεγάζονται
30 επίλεκτοι αθλητές ατομικών ολυμπιακών αθλημάτων που ακολουθούν εξειδικευμένο πρόγραμμα προπονήσεων υπό την εποπτεία του ΚΟΑ. Τους καλούμε, και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα αξιοποιήσουν και θα σεβαστούν το κτήριο και τις εγκαταστάσεις γιατί είναι αποτέλεσμα της φροντίδας και της αγάπης της πολιτείας και της εκκλησίας και προέρχονται από το υστέρημα του λαού μας.
Η παρουσία όλων μας εδώ επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον μας για τους στρατευμένους αθλητές μας οι οποίοι υπηρετούν την πατρίδα συνεχίζοντας την άσκηση τους στα διάφορα αγωνίσματα και αθλήματα.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων. Θεσμοί και αξίες αμφισβητούνται ενώ ο αθλητισμός παραμένει πάντα ένα σταθερό σημείο υγιούς κοινωνικής αναφοράς.

Η αντίληψη της πολιτείας και του Υπουργείου Άμυνας, ασφαλώς, είναι ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα του πολίτη και είναι χρέος της πολιτείας να προσφέρει τους χώρους και τα μέσα για την άθληση.

Το Υπουργείο της Άμυνας και το ΓΕΕΦ προωθούν και αναπτύσσουν συστηματικά τον αθλητισμό στις τάξεις των ενόπλων μας δυνάμεων. Η συνέχιση της αθλητικής άσκησης των στρατευμένων μας νέων αποτελεί φροντίδα και μέριμνα ώστε να συνεχίσουν, όσο το δυνατόν
καλύτερα, την αγωνιστική τους δραστηριότητα.
Η άνοιξη του στρατιωτικού μας αθλητισμού που ζούμε τα τελευταία χρόνια, με επιδόσεις που μας κάνουν όλους υπερήφανους
, δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται με τη δημιουργική συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού τον οποίο και θερμά ευχαριστούμε. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας καταφέραμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που επιτρέπουν στους στρατευμένους αθλητές μας να συνεχίζουν απερίσπαστοι για να βελτιώνουν τις προσωπικές τους επιδόσεις.
Η Εθνική Φρουρά δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα
, απομονωμένο, ξεκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι ένα ζωντανό, ένα διαλεχτό κομμάτι του λαού μας, καθώς σ’ αυτήν υπηρετούν την πατρίδα χιλιάδες νέοι μας, αυριανοί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Εθνική Φρουρά αναπτύσσει ενδιαφέροντα και δράσεις, συμπορεύεται με την κυπριακή κοινωνία και συμμετέχει στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής μας συνάντησης. Σήμερα η Εθνική Φρουρά αναδεικνύει την αθλητική της διάσταση.
Πέρα από τον Κ.Ο.Α.
, που ξανά ευχαριστούμε θερμά, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους αφοσιωμένους ανθρώπους του αθλητισμού, τους προπονητές, τους επιστήμονες, τα μέλη των διοικήσεων των αθλητικών συλλόγων και των ομοσπονδιών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας για τη σταθερή αρωγή του στην προσπάθειά μας.
Το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να στηρίζει τον αθλητισμό
, θα βρίσκεται δίπλα και θα συμπορεύεται με τους ανθρώπους του αθλητισμού αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά στους στρατευμένους νέους μας στην κοινωνία και την πολιτεία μας.