6/6/12

Γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για το θάνατο του Ανδρέα Χριστοδουλίδη 06/06/2012



Θλίψη και πόνο ψυχής αισθανόμαστε για τον αδόκητο θάνατο σήμερα το πρωί στην Αθήνα ενός πολύ δικού μας ανθρώπου, του Ανδρέα Χριστοδουλίδη.


Στα 70 του χρόνια, κτυπημένος από τον καρκίνο, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, στους φίλους και συναγωνιστές του, στους ανθρώπους που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, στους χώρους όπου εργάστηκε και πρόσφερε, στη δημοσιογραφία.


Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1942. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Παρακολούθησε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1967 αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του λόγω της δικτατορίας και να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μαχητής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης ανέπτυξε διαχρονικά πλούσια δράση στα κοινά και στην πολιτική.


Το 1981 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων μέχρι το 1987, οπόταν διορίστηκε Πρόεδρος της ΕΡΤ. Το 1993 διορίστηκε για δεύτερη φορά Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ, θέση που διατήρησε μέχρι το 2004. Μέχρι τον θάνατό του υπηρετούσε από τη θέση του Συμβούλου του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΕ. Εργάστηκε σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο στον τομέα της δημοσιογραφίας.


Ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης διακρινόταν για το ήθος, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την επαγγελματική του επάρκεια και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νέους δημοσιογράφους.


Ο χαμός του Ανδρέα Χριστοδουλίδη είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την Κύπρο, και ιδιαιτέρως για το ΑΠΕ
- ΜΠΕ, για το οποίο ανάλωσε τη ζωή του για πρόοδο και ανάπτυξη. Ο Ανδρέας είχε πολλά ακόμη να δώσει.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τη σύζυγό του Αστέρω, τους συγγενείς του, τους συναδέλφους του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τους φίλους και συναγωνιστές του.