6/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην τελετή λήξης του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία, στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας 06/06/2012

Είναι πραγματικά ευχάριστο να συμμετέχεις σε εκδηλώσεις που διανθίζονται με την παρουσία τόσων παιδιών. Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να χαιρετίσω την τελετή λήξης του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία, ένα Σχέδιο που συμπληρώνει σε λίγες μέρες τον κύκλο του για τρίτη συνεχή χρονιά.
Το Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα σχολεία είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο Σχέδιο με Κοινοτικό Προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ , που έχει σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά και τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας. Όλοι ξέρουμε ότι οι διατροφικές συνήθειες αποκτούνται από μικρή ηλικία και κατά συνέπεια τα παιδιά που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά λογικά αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να τα καταναλώνουν και όταν μεγαλώσουν.
Επιπλέον, με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στηρίζουμε τους παραγωγούς μας ώστε να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα και τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Το Σχέδιο αυτό, όπως και το Σχέδιο για την Προώθηση της Κατανάλωσης Γάλακτος στα Σχολεία
, εφαρμόζεται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των κρατών μελών, για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας του Ευρωπαίου πολίτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 διαθέτει πολλούς αγρότες που παράγουν προϊόντα άριστης ποιότητας και η αύξηση της κατανάλωσής τους σημαίνει αύξηση στα εισοδήματά τους.
Σε εθνικό επίπεδο το Σχέδιο έχει ετήσιο προϋπολογισμό για το σχολικό έτος 2011-2012
ύψους €400,000, εκ των οποίων το 50% θα καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσω του Σχεδίου αυτού, 64.600 μαθητές σε 621 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία απολαμβάνουν δωρεάν φρούτο ή λαχανικό μια φορά την εβδομάδα. Η επιτυχία του εν λόγω Σχεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τόσο μεγάλη που από το 2014 ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός αναμένεται να αυξηθεί στα €150 εκατομμύρια.
Το Υπουργείο Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσει στο έπακρον ένα Σχέδιο που συμβάλλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των αυριανών μας πολιτών. Η Κύπρος, από τον πρώτο χρόνο προκήρυξης του Σχεδίου το 2009
, ξεκίνησε πιλοτικά με την εφαρμογή του στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου. Κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, μετά την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του, επεκτάθηκε σε όλα τα δημόσια δημοτικά σχολεία και σε όσα ιδιωτικά εξεδήλωσαν ενδιαφέρον. Φέτος, παρόλα τα προβλήματα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα μας, το Σχέδιο συνεχίζει να προμηθεύει τα δημοτικά σχολεία με φρούτα και λαχανικά ενώ επεκτάθηκε και στα δημόσια και κοινοτικά νηπιαγωγεία. Στόχος μας είναι η συνέχιση και αναβάθμιση του Σχεδίου για τα επόμενα σχολικά έτη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη συνεργασία αλλά και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στις διευθύνσεις και το διδακτικό προσωπικό του Α
Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας και του Α’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Μακεδονίτισσας καθώς και σε όλα εσάς τα παιδιά που είχατε την προθυμία να ετοιμάσετε την τελετή λήξης του Σχεδίου Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών στα Σχολεία για το σχολικό έτος 2011 -2012. Σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε ώστε τα φρούτα να πάνε σχολείο και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι οι ανησυχίες
που μας εξέφρασαν οι μαθητές της Β’ τάξης για τις συνθήκες διαβίωσης και τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Είναι απαράδεκτο τα ζώα να χρησιμοποιούνται για σκοπούς διασκέδασης ή να ζουν μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, σε απαράδεκτες πολύ συχνά συνθήκες. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η ευημερία των ζώων. Για τον λόγο αυτό σας ενημερώνω ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης και στην Κύπρο σχετική νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρήση ζώων σε τσίρκα.