6/6/12

Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στην Ουάσιγκτον 06/06/2012

Να μην μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη η χαρά μου που για τέταρτη φορά έχω την ευκαιρία να παρευρίσκομαι, εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).



Η εκπροσώπηση της Κυβέρνησής μας στο κορυφαίο φόρουμ της ΠΣΕΚΑ είναι έμπρακτη ένδειξη του συνεχούς ενδιαφέροντός της για την κυπριακή ομογένεια που ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες. Στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, η Κυβέρνηση φροντίζει έτσι ώστε να υπάρχει αμφίδρομη επαφή και στενή επικοινωνία των κυπριακών παροικιών με την Κύπρο, για να διατηρείται ζωντανή η σχέση των ομογενών με τη χώρα μας.

Από την άλλη, η επαφή και η επικοινωνία αποτελούν προϋπόθεση για να υπάρχει συντονισμός και καλή οργάνωση στη δράση της ομογένειας για την προώθηση και προβολή των θεμάτων που απασχολούν τόσο τους απόδημους όσο και την πατρίδα μας, την Κύπρο.

Ασφαλώς, το πρώτο θέμα που απασχολεί όλους μας είναι το Κυπριακό. Το πρόβλημα της παράνομης κατοχής μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού. Ένοχη γι’ αυτές τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας είναι η Τουρκία, η οποία στρατιωτικά εισέβαλε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και έκτοτε προσπαθεί να μονιμοποιήσει και να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, με την αναβάθμιση και, προοπτικά, την αναγνώριση του ψευδοκράτους
.
Εκμεταλλευόμενη την παρέλευση του χρόνου, η Τουρκία
αλλάζει τη δημογραφική σύνθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και κατ’ επέκταση του λαού μας, με τον μαζικό παράνομο εποικισμό των κατεχομένων περιοχών.
Επιπρόσθετα, η
Τουρκία προσπαθεί να αλλοιώσει και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο, κάθε ίχνος από την παρουσία των Ελληνοκυπρίων στις περιοχές που παράνομα κατέχει, με την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, με την καταστροφή εκκλησιών και μνημείων, με τη σύληση νεκροταφείων.
Η κατοχική δύναμη
ξεπουλά τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ή προβαίνει σε μαζική οικοδόμηση πάνω σ’ αυτές, εξελίξεις που δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους.
Για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την παγίωση της ντε φάκτο διχοτόμησης η Τουρκία έχει βάλει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Β». Αυτό το Σχέδιο ανάμεσα σε άλλα προβλέπει
:
1. Την εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης
.
2. Την πρόκληση έντασης στην περιοχή μας με απειλές που εκτοξεύει η Τουρκία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε για το θέμα των ερευνών που διεξάγει η χώρα μας για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είτε για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

3. Την πρόκληση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού,
έτσι ώστε η Τουρκία να πετύχει την εκτροπή των διαπραγματεύσεων από τα πλαίσια της συμφωνημένης διαδικασίας και της συμφωνημένης βάσης λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Για την αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, η Κυβέρνηση έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα τόσο προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ, αλλά και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς
, καταγγέλλοντας τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και εκθέτοντας τις παράνομες ενέργειές της.
Με την πολύ συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση, έγινε κατορθωτό όχι μόνο να ξεπεραστούν οι απειλές της Τουρκίας, αλλά και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των σχεδιασμών μας έχοντας στο πλευρό μας σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τον
σχεδιασμό που έχει καταρτίσει στα θέματα ενέργειας.
Οι απειλές της Τουρκίας σχετικά με την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία
φέρνουν την κατοχική δύναμη σε αντιπαράθεση με τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της Ένωσης. Μ’ αυτή της τη συμπεριφορά το μόνο που πετυχαίνει η Τουρκία είναι να προκαλεί ακόμα περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της πορεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με αντικειμενικότητα και θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής για την προώθηση προς συμφωνία σημαντικών θεμάτων που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα τα σχόλια που έχουμε αποσπάσει από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι διθυραμβικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυπριακή προεδρία θα είναι πετυχημένη κι αυτό το γεγονός θα ενισχύσει την οντότητα και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς.
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Από το 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανέλαβε εντατικές προσπάθειες για να ξεπεραστεί η στασιμότητα στην οποία περιήλθε το Κυπριακό το 2004, μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν. Αυτές οι προσπάθειες του Προέδρου απέδωσαν οδηγώντας
στην έναρξη του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων συνοδεύτηκε με ξεκαθάρισμα τόσο της διαδικασίας όσο και της βάσης λύσης.
Για τη διαδικασία είχαμε συμφωνήσει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι οι δύο πλευρές που αποφασίζουν για το πώς τη διαχειρίζονται. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε ότι η διαδικασία δεν προβλέπει επιδιαιτησία ούτε και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα. Η σημασία του ξεκαθαρίσματος της διαδικασίας γίνεται αντιληπτή ειδικά αυτή την περίοδο, που η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκτρέψει τη διαδικασία κωλυσιεργώντας και διατηρώντας αρνητική στάση στις διαπραγματεύσεις. Αν η διαδικασία δεν ήταν συμφωνημένη τότε η Τουρκία πιθανόν να κατόρθωνε να εκτρέψει τη διαδικασία για να πετύχει τον στόχο της που είναι το κλείσιμο του Κυπριακού με λύση μη βιώσιμη.

Το ίδιο θα συνέβαινε αν δεν επιδιώκαμε και δεν πετυχαίναμε συμφωνία για τη βάση λύσης πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την επανένωση της Κύπρου, αλλά επιδιώκει λύση δύο κρατών, λύση διχοτόμησης. Η Τουρκία προσπαθεί με διάφορους τρόπους να απεγκλωβιστεί από τη συμφωνία για τη βάση λύσης και να ακυρώσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για μια τέτοια λύση.

Αυτή η πολιτική της Τουρκίας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την επιμονή και τη συνέπειά μας στα περί Κύπρου ψηφίσματα και στη βάση λύσης που αυτά προβλέπουν. Οι προθέσεις της Τουρκίας αντιμετωπίζονται με τη συνέπειά μας στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αυτό είναι το συνολικό πλαίσιο της λύσης που επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη και μ’ αυτό το πλαίσιο η ελληνοκυπριακή πλευρά συμφωνεί πλήρως.

Έχουμε πει προηγουμένως ότι η τουρκική πλευρά κωλυσιεργεί. Αυτή η κωλυσιεργία εκφράζεται με συγκεκριμένους τρόπους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου ενώ δεσμεύτηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που τις παρέλαβε από τον προηγούμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ, εντούτοις υπαναχωρεί από συγκλίσεις και θέτει νέα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα οποία προσπαθεί κιόλας να παρουσιάσει ως συμβιβαστικά. Επιπρόσθετα, η τουρκική πλευρά αρνείται να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, ενώ ο ΟΗΕ όπως και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν καταστήσει σαφές ότι επιθυμούν τη συνέχιση της διαδικασίας. Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που εμποδίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αλλά και την επίτευξη προόδου.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, τα Ηνωμένα Έθνη και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να στραφούν με επιμονή και αποφασιστικότητα προς την Τουρκία και να απαιτήσουν από αυτή να συνεργαστεί για επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτό άλλωστε απαιτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Τουρκία σε διάφορες αποφάσεις του.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου. Αυτό έχει κάνει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο διεθνής Οργανισμός επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων, κάτι που, δυστυχώς, η τουρκική πλευρά απορρίπτει. Σε αυτές τις δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε
, ακόμη, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, αφού δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος. Η δήλωση αυτή στηρίζεται στη θέση του ΟΗΕ ότι διεθνής διάσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξωθήσει σε τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη, χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, έτσι ώστε να πετύχει το κλείσιμο του προβλήματος και όχι την επίλυσή του.
Από την άλλη, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συντηρήσει και να ενισχύσει το μομέντουμ λύσης, επαναφέροντας την πρόταση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε το καλοκαίρι του 2010 για την Αμμόχωστο.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Τουρκία, αλλά έχει αποσπάσει θετικά σχόλια διεθνώς, γιατί είναι μια πρόταση ισορροπημένη, στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και προβλέπει κίνητρα και οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι Τουρκοκύπριοι
θα ωφεληθούν από το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και το εμπόριο που θα διεξάγουν με τον έξω κόσμο σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους, χωρίς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού το λιμάνι θα είναι κάτω από την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία θα έχει να ωφεληθεί από το άνοιγμα κεφαλαίων και να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία για ένταξη στην ΕΕ. Οι νόμιμοι κάτοικοι της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού η περιοχή θα αποδοθεί στα Ηνωμένα Έθνη, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα.
Κίνητρο για να εργαστούν για την προώθηση και υλοποίηση της πρότασης έχουν τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ. Ο ΟΗΕ, επειδή θα εφαρμοστούν δικά του ψηφίσματα που αφορούν στην Αμμόχωστο, αλλά και επειδή
θα δοθεί ώθηση στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Η ΕΕ, επειδή θα αναπτυχθούν οι σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας μαζί της και η Τουρκία θα αποκτήσει περιθώρια προώθησης της ενταξιακής της πορείας. Δεν είναι μικρότερης σημασίας για την ΕΕ το γεγονός ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα αποκτήσουν νέα δυναμική.
Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτού που στη διεθνή διπλωματία αποκαλείται «κατάσταση νίκης για όλους» (
win – win situation). Με αυτή την έννοια, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επενδύσει περισσότερες δυνάμεις και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να προωθηθεί και να υλοποιηθεί η πρόταση.
Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Είναι γνωστό σε όλους εσάς ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον δικό σας ρόλο για την προώθηση της υπόθεσης της λύσης του Κυπριακού στις χώρες όπου ζείτε και δραστηριοποιείστε.

Για την προώθηση αυτής της υπόθεσης επιβάλλεται να υπάρχει μια φωνή για τις θέσεις και διεκδικήσεις μας. Για τους πάγιους στόχους του αγώνα μας. Για την πολιτική που ακολουθείται και τις τακτικές κινήσεις που γίνονται. Το Κίνημα των αποδήμων διαχρονικά ακολουθεί την ορθή θέση ότι στηρίζει την πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης
και την προωθεί. Σ’ αυτή την προσπάθεια η ΠΣΕΚΑ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και γι’ αυτό το γεγονός θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω. Όπως, επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλες τις οργανώσεις των αποδήμων για τη δράση που αναπτύσσουν προς όφελος της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των απόδημων Κυπρίων.
Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω ειλικρινείς ευχαριστίες και εκτίμηση σε εκείνους που αν και δεν ανήκουν στην ομογένεια, εντούτοις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους μαζί με τους απόδημους μας για τον δίκαιο αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου. Υπάρχουν πολλοί εκλεγμένοι και διορισμένοι αξιωματούχοι, όπως και αρκετοί άλλοι, που για πολλά χρόνια εργάζονται σκληρά για να αποκατασταθεί η αδικία στην Κύπρο ως θέμα για λόγους αρχής και διότι πιστεύουν στο κράτος δικαίου, Αρκετοί από αυτούς είναι εδώ μαζί μας σήμερα και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους και για το συνεχές ενδιαφέρον τους για τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου.

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των εμποδίων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να δικαιώσουμε την Κύπρο μας και τον λαό μας. Για να δημιουργήσουμε, με την επίλυση του Κυπριακού, μια χώρα στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες θα εφαρμόζονται και θα υπάρχουν συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας. Μια χώρα αποστρατιωτικοποιημένη, ελεύθερη και ευημερούσα
.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.