6/6/12

Χαιρετισμός εκπροσώπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου για παρουσίαση των αποτελεσμάτων της παγκύπριας έρευνας «Χαρτογράφηση του κυπριακού ερευνητικού χώρου με την έμφυλη διάσταση» 06/06/2012


Ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Συγχαίρω το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο που για άλλη μια φορά αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τα θέματα ισότητας, και βέβαια το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου που είχε την πρωτοβουλία διεξαγωγής της έρευνας για τη χαρτογράφηση του κυπριακού ερευνητικού χώρου με την έμφυλη διάσταση.

Η ανάπτυξη της έρευνας σε τομείς και θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ισότητα και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι έρευνες αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταγραφή της πραγματικότητας, για το πού ακριβώς βρισκόμαστε και πώς σκεφτόμαστε, με απώτερο βέβαια στόχο να οδηγήσουμε την κοινωνία ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με την εξάλειψη των διακρίσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών.


Άλλωστε, η ανάπτυξη της έρευνας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2007-2013. Μάλιστα στην ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης του Σχεδίου για την περίοδο 2007-2010 διαφάνηκε ότι στον τομέα αυτό σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.


Δημόσιοι φορείς, Υπουργεία/Υπηρεσίες, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά κυρίως Πανεπιστημιακοί και εξειδικευμένοι ιδιωτικοί ερευνητικοί φορείς ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια ένα πλούσιο επιστημονικό έργο, με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεισφορά των ερευνητριών
.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα αυτό, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανάπτυξη της έρευνας, κυρίως σε σχέση με τον βαθμό αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις.


Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων
, στέκεται αρωγός και στηρίζει οικονομικά, και όχι μόνο, ερευνητικές προσπάθειες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη δημοσιοποίησή τους μέσω της ιστοσελίδας του ή μέσω της έκδοσής τους.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει αφήσει το στίγμα του στην ανάπτυξη της έρευνας στον τόπο μας μέσω μιας σειράς αξιόλογων επιστημονικών ερευνών που αφορούν τη γυναίκα.


Συγχαίρω για άλλη μια φορά την Οργάνωσή σας, και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κα Δένα Σολωμή
, για το έργο σας και εύχομαι ευόδωση των μελλοντικών σας στόχων.