6/6/12

Παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στις Βρυξέλλες 06/06/2012

Ενώπιον ακροατηρίου 300 και πλέον ατόμων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο εκδήλωσης Breakfast Policy Briefing που διοργάνωσε η γνωστή δεξαμενή σκέψης European Policy Centre (EPC), τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε, αρχικά, στην ομιλία του ότι είναι η πρώτη Προεδρία της Κύπρου, την οποία όμως χαρακτηρίζει ο ενθουσιασμός του σχετικά νέου μέλους της ΕΕ. Για την Κύπρο, μια μικρή χώρα μέλος, υπογράμμισε ο κ. Κορνηλίου, η Προεδρία αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στο πλαίσιο της ΕΕ.
Στη συνέχεια, ανέφερε, ότι η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ο οποίος διαθέτει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές, δεν έχει κρυφή ατζέντα ούτε και μεγάλα ίδια συμφέροντα. Τόνισε περαιτέρω, ότι η Προεδρία θα ασκηθεί κατά κύριο λόγο από τις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και αυξήθηκε το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας από περίπου 80 άτομα σε πάνω από 200. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που τέθηκαν, αναφέροντας ότι οι προετοιμασίες προχωρούν πολύ καλά.

Σε σχέση με τις πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η κρίση του δημοσίου χρέους καθώς και η αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων, όπως και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, συγκαταλέγονται στα πλέον σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Η απάντησή μας, τόνισε, σε όλες αυτές τις προκλήσεις δεν είναι περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της και στα καθημερινά προβλήματά τους.

Ο κ. Κορνηλίου χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της ΕΕ ως το πλέον σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει την Κυπριακή Προεδρία, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ. Το ΠΔΠ, ανέφερε, δεν είναι απλώς ένας προϋπολογισμός αλλά ένα σημαντικό εργαλείο και ένας μηχανισμός, ο οποίος θα προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και θα διασφαλίσει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια θα διατεθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Ανέφερε, επίσης, ότι τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στις Μεταφορές, στην Ενέργεια και στις Τηλεπικοινωνίες όπως και η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (The Connecting Europe Facility) βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Προεδρίας μας και είναι σημαντικά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και τη βελτίωση των τεχνικών υποδομών της.

Σε άλλο σημείο ο κ. Πρέσβης τόνισε ότι η επανέναρξη της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αφού το 40% του πληθυσμού της Ένωσης κατοικεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου και παράγεται το 40% περίπου του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ. Μια ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική θα μπορούσε να κάνει πλήρη χρήση αυτού του τεράστιου δυναμικού της ΕΕ, υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, σημειώνοντας ότι για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διάσκεψη τον Οκτώβριο στην Κύπρο.

Περαιτέρω, ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στην οικονομική διακυβέρνηση και σε διάφορα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν με στόχο τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της αποκατάστασης εμπιστοσύνης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα διασφαλίσει μια αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών. Σε σχέση με την Ενιαία Αγορά, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα πετυχημένη πολιτική, η οποία προσφέρει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ο στόχος μας τώρα, πρόσθεσε, είναι η Ενιαία Αγορά να δημιουργήσει ένα ελκυστικό και φιλικό περιβάλλον προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, σε πρωτοβουλίες για δημιουργία θέσεων και ευκαιριών εργασίας καθώς και διασφάλιση του μέλλοντος της νέας γενιάς, όπως και τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, οι οποίες θα αποτελέσουν κύρια θέματα στην ατζέντα της Προεδρίας.

Σε σχέση με τη θέση της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι μέσω της εμπορικής πολιτικής, πέρα του ότι διασφαλίζεται οικονομική ανάπτυξη και καταπολεμάται η ανεργία, αναβαθμίζονται οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τους στρατηγικούς εταίρους και με τις νότιες μεσογειακές χώρες, στις οποίες, όπως τόνισε, δίνεται ιδιαίτερη σημασία. Υπογράμμισε, τέλος, ότι κατά την Κυπριακή Προεδρία θα δοθεί έμφαση στα θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ιδιαίτερα δε της Νότιας Γειτονίας, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης.

Από το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο απαρτιζόταν, κυρίως, από στελέχη των Ευρωπαϊκών οργάνων και οργανισμών, διπλωματών, οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και άλλων οργανώσεων στις Βρυξέλλες, καθώς και μεγάλου αριθμού εκπροσώπων των ΜΜΕ, υποβλήθηκε μεγάλος αριθμός ερωτήσεων, στις οποίες απάντησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Οι ερωτήσεις περιστρέφονταν, κυρίως, γύρω από διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία, όπως τις πολιτικές που θα προωθηθούν για την Κοινωνική Συνοχή και την ανάπτυξη, τη Φορολόγηση Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, τα μέτρα για έξοδο από την κρίση στην Ευρωζώνη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τις επίκαιρες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις σε σχέση με την Ισπανία αλλά και την Κύπρο. Υποβλήθηκαν, επίσης, ερωτήσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, το θέμα του λεγόμενου απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ καθώς και της εξεύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.