3/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στη Συνάντηση της Επιτροπής FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στη Βουλή
 
03/05/2012




Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Κύπρο και να τονίσω ότι η παρουσία σας εδώ είναι πολύ σημαντική, δεδομένης της επερχόμενης ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σε αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Ισότητας μεταξύ Ανδρών και Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας συγχαίρω πραγματικά για το έργο που επιτελείτε.
Είναι γεγονός ότι η ανάληψη της Προεδρίας είναι μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της συνεργασίας
μας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως ήδη γνωρίζετε
, το ζήτημα της Ισότητας Ανδρών και Γυναικών εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου προεδρεύω και του οποίου ο ρόλος είναι συντονιστικός και συμβουλευτικός. Παράλληλα, βέβαια, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι καθ’ ύλην αρμόδιο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της απασχόλησης, της μητρότητας, των δημογραφικών αλλαγών, του χάσματος αμοιβών, της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής κ.ά.
Αξίζει να τονίσω ότι το Συμβούλιο αποτελείται από δεκαεννέα γυναικείες οργανώσεις
, συμπεριλαμβανομένων και δύο τουρκοκυπριακών οργανώσεων. Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων για τη διαμόρφωση της γενικής πολιτικής σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα και τη λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων που κατοχυρώνουν την ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας, την προώθηση ερευνών και μελετών σε τομείς σχετικούς με την ισότητα, την προώθηση προγραμμάτων διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου, ιδιαίτερα στους τομείς της βίας κατά των γυναικών και της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων της πολιτικής, οικονομικής και δημόσιας ζωής.
Επίσης, 6
8 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι μέλη της Εθνικής Επιτροπής, που είναι και το μεγαλύτερο σώμα του Εθνικού Μηχανισμού. Οι οργανισμοί αυτοί εμπλέκονται ενεργά σε προγράμματα, έργα και δραστηριότητες του Μηχανισμού και λαμβάνουν επιχορηγήσεις για προγράμματα, δραστηριότητες αλλά και για λειτουργικά έξοδα.
Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Εθνικού Μηχανισμού είναι η δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών
(2007- 2013), το οποίο ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση για την επίτευξη της Ισότητας ανδρών και γυναικών. Οι κυριότεροι άξονες δράσεις του είναι η καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών συμπεριλαμβανομένης της σωματεμπορίας, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην απασχόληση και η καταπολέμηση των στερεοτύπων.
Το 2011 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2007- 2010
, η οποία κατέδειξε σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα στους τομείς της ένταξης των γυναικών στην εργασία και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε τομείς όπως η αντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η καταπολέμηση των στερεοτύπων. Σκοπός μας είναι να δοθεί περισσότερη σημασία σε αυτούς τους τομείς κατά την περίοδο 2012- 2013.
Η αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης εγκρίθηκε από την Υπουργική Επιτροπή για τον Συντονισμό και Παρακολούθηση της Προόδου Υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
, η οποία αποτελείται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (Πρόεδρο), την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, την Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών.
Βασική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της Ισότητας
Ανδρών και Γυναικών είναι η Βία κατά των Γυναικών, με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων βίας. Η έρευνα που διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας Φύλων (EIGE) για το θέμα και η έκθεση του για την κατάσταση που επικρατεί στα κράτη-μέλη και την Κροατία θα αποτελέσει βοηθητικό έγγραφο στην ετοιμασία των Συμπερασμάτων που θα προωθηθούν για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης (EPSCO). Επίσης, θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, στις 8-9 Νοεμβρίου 2012 και ευελπιστούμε κύριε Gustafsson, ότι θα αποδεχθείτε την πρόσκληση μας για να παρευρεθείτε στο συνέδριο ως ομιλητής, δεδομένου ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την επιτροπή FEMM.

Στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων για τη Βία κατά των Γυναικών, η Κυπριακή Προεδρία θα προτείνει:
-
την ανάπτυξη Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, με την καθιέρωση ενός γενικού πλαισίου βασισμένου σε κοινές αρχές και
-
το 2015 να καθιερωθεί ως ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.
-

Επιπρόσθετα, η Κύπρος θα φιλοξενήσει την Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου
, στη Λευκωσία, τον Σεπτέμβριο του 2012.
Τέλος
, θα διοργανωθεί τριμερές συνέδριο με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τα Στερεότυπα των Φύλων στην Εργασία, με την Κατάργηση του Έμφυλου Διαχωρισμού", για την ανταλλαγή καλών πρακτικών, όσον αφορά τη μείωση του χάσματος αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.
Εκφράζοντας την ικανοποίηση μας για τις άριστες σχέσεις που διαχρονικά διατηρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την επιτροπή
FEMM, προσβλέπουμε σε μια παραγωγική συνεργασία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και ευελπιστούμε στην πολύτιμη στήριξη σας στις προσπάθειες μας.