3/5/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου



Η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να συντηρήσει ή να αναπαράγει την όποια αντιπαράθεση με τον κ. Ορφανίδη. Απλά υπερασπίζεται την αλήθεια, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του απερχόμενου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Αθανάσιου Ορφανίδη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Λυπούμαστε γιατί ο κ. Ορφανίδης επανέρχεται με την πολεμική του σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση τον ευχαρίστησαν για τις υπηρεσίες του, αυτός επέλεξε στις ευχαριστίες να απαντήσει με ολομέτωπη επίθεση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είναι φανερό ότι ο κ. Ορφανίδης με την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση επιδιώκει να αποκρύψει τις βαρύτατες ευθύνες που έχει για την κατάσταση της οικονομίας.

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά: Το βασικό πρόβλημα της οικονομίας είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος αποκλείστηκε από τις αγορές και όχι η δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας, όπως ισχυρίζεται.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας βάσει του Νόμου έχει όχι μόνο την ευθύνη και την αρμοδιότητα αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει προληπτικά για αποτροπή υπερβολικού ρίσκου από αποφάσεις των τραπεζών. Δεν το έκανε. Ας μην προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες αλλού.
Ο Διοικητής ευθύνεται διότι δεν φρόντισε να υπάρχει διασπορά του κινδύνου. Δεν το έκανε. Άφησε τις τράπεζες να αγοράζουν μόνο ελληνικά ομόλογα, ενώ την ίδια ώρα δυσφήμιζε τα κυπριακά ομόλογα, πράγμα αδιανόητο για ένα Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής άφησε τις τράπεζες να επεκτείνονται στην Ελλάδα χωρίς να έχουν την επαρκή κεφαλαιουχική βάση για να καλύψουν τα ανοίγματά τους. Αγόραζαν ομόλογα, όταν ξένες τράπεζες ξεφόρτωναν διαβλέποντας τους κινδύνους. Επιπρόσθετα παραχωρούσε άδειες στις τράπεζες για άνοιγμα καινούριων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να συντηρήσει ή να αναπαράγει την όποια αντιπαράθεση με τον κ. Ορφανίδη. Απλά υπερασπίζεται την αλήθεια. Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει και να βοηθά τις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Συνεχίζει εντατικά να εργάζεται για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι της ΕΕ».


Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ο κ. Νεοφύτου ετεροχρονισμένα και πονηρά κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή ψήφισε μαζί με όλους τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ υπέρ της απομείωσης των ελληνικού χρέους. Τότε βέβαια που ψηφιζόταν η απομείωση δεν είχε βγάλει λέξη.
Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Νεοφύτου θα είχαν αξία αν τότε έκανε αυτές τις δηλώσεις. Δεν τις έκανε. Σιώπησε. Τα ερωτήματα όμως που καλείται να απαντήσει ο κ. Νεοφύτου εξακολουθούν και σήμερα να είναι αμείλικτα.

Μετρά για τον κ. Νεοφύτου η θέση της Ελλάδας που ήταν υπέρ της απομείωσης; Ο κ. Νεοφύτου υποστήριζε την απόρριψη της απομείωσης του ελληνικού χρέους για να χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα, τότε είναι που η Κύπρος δεν θα είχε εναλλακτικές λύσεις και θα χρεοκοπούσε και αυτή. Ήθελε ο κ. Νεοφύτου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην ανταποκρινόταν θετικά σ’ αυτό που ζητούσε η Κυβέρνηση της Ελλάδας για να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία; Αν το πιστεύει αυτό, αν πιστεύει ότι η Κύπρος θα έπρεπε να έρθει σε σύγκρουση με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη ολόκληρη
, να το πει ξεκάθαρα παρά να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση εδώ και καιρό προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που προέρχονταν από τις τράπεζες και τα ανοίγματά τους. Όταν τους επισημαίναμε, ο κ. Νεοφύτου και κάποιοι άλλοι κατηγορούσαν την Κυβέρνηση για παρέμβαση δήθεν στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας. Όταν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση ζητούσαν από την Κεντρική Τράπεζα να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων, αυτός και ορισμένοι άλλοι πάλι κατηγορούσαν ότι η Κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας.

Αντιστρέφουμε τα όσα είπε ο κ. Νεοφύτου για πολιτική αναξιοπιστία. Τα όσα αντιφατικά και λαϊκίστικα δηλώνει αποτελούν την πεμπτουσία της πολιτικής αναξιοπιστίας. Σ’ αυτό τον τομέα ο κ. Νεοφύτου μπορεί άνετα να παραδίδει μαθήματα».

Στη συνέχεια ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει μέτρα για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση βεβαίως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το έργο που κάνει για την εξυγίανση της οικονομίας, διότι όσα έχουν γίνει από αυτή την Κυβέρνηση για εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και για αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και των προβλημάτων που διαχρονικά ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία δεν έχουν γίνει ποτέ προηγουμένως. Άρα οι πράξεις και το έργο της Κυβέρνησης δίνουν και την απάντηση».

Ερωτηθείς για το θέμα που αφορά τον
13ο μισθό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε πει ξεκάθαρα και το επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης να αγγίξουμε τον 13ο μισθό. Όμως μέτρα δεν είναι μόνο οι μισθοί, όπως κάποιοι θέλουν να αντιλαμβάνονται, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα τα οποία μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει, θα τα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους και αφού συμφωνήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους θα τα βάλουμε μπροστά».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το θέμα αυτό επείγει, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Πρέπει να κατανοήσουμε πως είναι η Κυβέρνηση που ήγειρε πρώτη το θέμα, είναι η Κυβέρνηση που παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία των οικονομικών – όπως οφείλει να κάνει - έτσι ώστε να κρατηθούμε μέσα σε εκείνα τα όρια των δεσμεύσεων που έχουμε έναντι της ΕΕ για να είμαστε κάτω από το 2,7% μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό δείχνει και την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση».
Τέλος, σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει θέσει κάποιο χρονικό ορίζοντα για το θέμα αυτό, ο κ. Στεφάνου απάντησε
: «Πρώτα να κάνουμε τη συζήτηση, και αυτό που έχει σημασία είναι στο τέλος του χρόνου να είμαστε σε αυτά τα πλαίσια για τα οποία έχουμε δεσμευθεί έναντι της ΕΕ. Θα συζητήσουμε με εντατικό τρόπο και θα ενεργήσουμε ανάλογα».