28/4/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό
 
 
28/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να διαπραγματεύεται και κατά τη διάρκεια της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε πάνω στη συμφωνημένη βάση για επίτευξη λύσης διζωνικής, διζωνικής ομοσπονδίας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και προβλήματα ένεκα της αρνητικής και παρελκυστικής στάσης στης τουρκικής πλευράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να διαπραγματεύεται και κατά τη διάρκεια της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντοτε πάνω στη συμφωνημένη βάση για επίτευξη λύσης διζωνικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης διαδικασίας. Διαδικασία, η οποία προβλέπει για αμοιβαία συμφωνημένη λύση η οποία θα είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς επιδιαιτησία και εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η διαδικασία αυτή δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια. Άλλωστε, θέμα αλλαγής της διαδικασίας δεν τέθηκε από μέρους του κ. Ντάουνερ στη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτή παραμένει κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας.
Σχετικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, για μια ακόμα φορά, υπογραμμίζουμε ότι αποτελεί θέση των Ηνωμένων Εθνών πως αυτή μπορεί να συγκληθεί για συζήτηση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όταν και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Δυστυχώς, αυτή η προοπτική με τα σημερινά δεδομένα είναι απομακρυσμένη. Για να υπάρχει προοπτική επίτευξης λύσης, επιβάλλεται όπως η τουρκική πλευρά εγκαταλείψει την κωλυσιεργό στάση της. Επιβάλλεται να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τις οποίες έχει αθετήσει, και να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό».
Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα πολυμερούς διάσκεψης κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Ντάουνερ μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια την ευχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια διεθνή διάσκεψη νοουμένου ότι πρώτα θα εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
Πρόσθεσε ότι «η διεθνής διάσκεψη είναι ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεκριμένη θέση για το πότε και πώς αυτή μπορεί να συγκληθεί. Υπάρχει και στο πρόσφατο ψήφισμα 2026 του Δεκεμβρίου, που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ρητώς αναφέρεται σε αυτό».
Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του κ. Ντάουνερ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο κ. Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε από μέρους του κ. Ντάουνερ θέμα διαδικασίας και πρόσθεσε ότι «η διαδικασία δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια και αυτή είναι κυπριακής καθοδήγησης και ιδιοκτησίας».
Όπως είπε ο κ. Στεφάνου «είμαστε σε μια περίοδο που είναι φανερό ότι και τα Ηνωμένα Έθνη προβληματίζονται για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Είναι φανερό ότι τα προβλήματα προέρχονται όχι από τη διαδικασία που ακολουθείται, όχι από τη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι και ο στόχος για λύση στο Κυπριακό, αλλά από τη στάση που ακολουθεί η τουρκική πλευρά. Είναι για αυτό που καλούμε την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την κωλυσιεργό στάση της και να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό και να φτάσουμε σε λύση».
Ερωτηθείς τι επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη με τη διπλωματία του πήγαινε-έλα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι σαφές. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια να εξευρεθούν συγκλίσεις καλώντας τους εμπλεκόμενους να σέβονται τις δεσμεύσεις τους, να υλοποιούν τα ψηφίσματα και να εργάζονται προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, δηλαδή, για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το ποιες προθέσεις μπορεί να έχει η κάθε πλευρά, το κάθε εμπλεκόμενο μέρος είναι ένα άλλο θέμα. Το ουσιαστικό και καθοριστικό ζήτημα είναι τι λένε τα ψηφίσματα αναφορικά με τη λύση, τι έχει συμφωνηθεί αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού αλλά και με τη διαδικασία που όλοι, πολύ περισσότερο τα Ηνωμένα Έθνη και οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να σέβονται και να τηρούν».
Ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Ντάουνερ σε σχέση με τις συνομιλίες και την Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, προσθέτοντας ότι «αυτή η ετοιμότητα κατατίθεται κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη συνολικότερη στάση που ακολουθεί ο Πρόεδρος και γενικότερα η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μόνο. Πάντοτε με εποικοδομητικό τρόπο προσεγγίζουμε τα πράγματα για να είμαστε βοηθητικοί στην επίτευξη λύσης. Σημασία έχει τι λένε ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα ψηφίσματά του. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που δεν έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις και που ο στόχος είναι η λύση, τα Ηνωμένα Έθνη, πάντα στο πλαίσιο του ρόλου τους όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να συνεχίσουν να βοηθούν για να υπάρξουν συγκλίσεις. Για αυτό και είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Αν και εφόσον έρθει η στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη θα κρίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο αυτή η κατάσταση και έρθει η ώρα των ευθυνών – ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τώρα δεν είναι η ώρα επίρριψης ευθυνών – αυτή η αξιολόγηση να γίνει με αντικειμενικό τρόπο στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων έτσι όπως παρέχονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».
Κληθείς να σχολιάσει ότι πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης Χριστόφια προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο θεωρώντας πως είναι άδικη η απομάκρυνσή της από το Υπουργικό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι συνταγματικό δικαίωμα και εξουσία του κάθε Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίζει και να παύει. Αν κάποιος θεωρεί ότι πρέπει να πάει στο δικαστήριο για αυτό το θέμα εγώ τι να σχολιάσω; Νομίζω ότι είναι πολύ φανερό μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητες της εξουσίας του καθενός και πώς λειτουργεί ένα κράτος και μια Κυβέρνηση».