28/4/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το διορισμό του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
 
28/04/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε τον κ. Πανίκο Δημητριάδη στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με ισχύ διορισμού την 3η Μαΐου 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε
: «Δυνάμει της παραγράφου 1 του Άρθρου 118 του Συντάγματος και του εδαφίου (1) του άρθρου 18 των περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμων του 2002 έως 2007, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον κ. Πανίκο Δημητριάδη ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με ισχύ διορισμού από την 3η Μαΐου 2012 και για θητεία πέντε ετών.
Ευχόμαστε στον κ. Πανίκο Δημητριάδη κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον κ. Αθανάσιο Ορφανίδη για τις υπηρεσίες που προσέφερε από τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην παραπέρα σταδιοδρομία του».

Αναφερόμενος στον κ. Δημητριάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Πανίκος Δημητριάδης είναι Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, θέση την οποία κατέχει από το Μάρτιο του 2000. Διδάσκει Τραπεζικά, Νομισματικά και Χρηματοοικονομικά Συστήματα και Ανάπτυξη.

Σπούδασε Οικονομικά, αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και μετά στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, όπου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Το κόστος του πληθωρισμού». Από το 1985 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Τμήμα Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ασχολούμενος με θέματα νομισματικής πολιτικής.

Ο Πανίκος Δημητριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος και έχει τρία παιδιά».


Ερωτηθείς τι αναμένει η Κυβέρνηση από το νέο Διοικητή και αν η Κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει κάτι στον τρόπο προσέγγισης του τέως Διοικητή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κεντρική Τράπεζα είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός του κράτους. Από κει και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα, έχει προβεί στο διορισμό του κ. Δημητριάδη. Ποτέ δεν τέθηκε σε κανένα Πρόεδρο να εξηγήσει αποφάσεις διορισμού ή μη διορισμού ή παύσης οποιουδήποτε. Ο καθένας κρίνεται από τις δικές του πράξεις και το δικό του έργο.

Ειδικά σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές που διέρχεται η κυπριακή οικονομία, ένεκα των προβλημάτων που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα, θα πρέπει όλοι να σταθούν δίπλα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κυβέρνηση θα σταθεί ασφαλώς δίπλα από τον Διοικητή και θα συνεχίσει τη συνεργασία που έχει με την Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για την κυπριακή οικονομία».