6/4/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην ημερίδα για τα μέλη και το προσωπικό των Κοινοτικών Συμβουλίων της Επαρχίας Λεμεσού, στα Πάνω Πολεμίδια
 
06/04/2012


Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή ημερίδα.
Η χώρα μας, ως πλήρες μέλος πια της ευρωπαϊκής οικογένειας έχει να αντιμετωπίσει νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Δεδομένα που προτάσσουν επιτακτικά την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, στοιχεία του οποίου θα είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών, ο εκσυγχρονισμός σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό, η αποκέντρωση, η περιφερειακή ανάπτυξη. Όλα αυτά θα είναι και τα βασικά συστατικά μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
Ουσιαστική παράμετρος του στόχου αυτού είναι η συγκροτημένη και βιώσιμη ανάπτυξη των Κοινοτήτων μέσω της οποίας θα ενθαρρύνονται και θα στηρίζονται οι κάτοικοι της υπαίθρου να δημιουργήσουν και να ζήσουν ευπρεπώς στον χώρο καταγωγής τους. Στην προσπάθεια αυτή, το κράτος ήταν και παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης.
Καθοριστικό, τολμώ να πω καταλυτικό, ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού διαδραματίζετε εσείς, η συλλογική έκφραση των τοπικών κοινωνιών. Η Κυβέρνηση θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως τον κατ’ εξοχήν θεσμό για προώθηση των αναπτυξιακών σχεδιασμών και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Δεν είναι τυχαίο που στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η Κυβέρνηση στηρίζει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εκπληρώσει την αποστολή της σε θέματα σχεδιασμού και προγραμματισμού της ανάπτυξης και ως φορέας υλοποίησης έργων και δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Θα πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι η σημερινή διάρθρωση και δομή της κυπριακής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία σίγουρα ήταν δημοκρατικός και αποτελεσματικός θεσμός εξυπηρέτησης του πολίτη μιας άλλης εποχής, αδυνατεί να παρέχει στον πολίτη σύγχρονες υπηρεσίες καθιστώντας τις κοινότητες της υπαίθρου μειονεκτικές έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων.
Μέσα και από τις δικές σας προσπάθειες έχει καταδειχθεί η ανάγκη για διοικητική αυτοτέλεια, οικονομική αυτάρκεια και αυτοδιαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και αποκέντρωσης των εξουσιών, ορθολογικής ανάπτυξης των Κοινοτήτων και αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων τους, για παγίωση και εδραίωση των δημοκρατικών μας θεσμών και εφαρμογή του Χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε αυτή την ανάγκη όχι με διακηρύξεις αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Οι Τοπικές Αρχές έχουν πλέον ουσιαστική εμπλοκή στις διαδικασίες πολεοδομικού σχεδιασμού, συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το μέλλον της περιοχής στην οποία ζουν ή εργάζονται.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως γνωρίζετε, έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις και προωθείται ένα σημαντικό έργο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από έναν εντατικό διάλογο και δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις πολιτικές δυνάμεις έχει παραχθεί σημαντικό έργο. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί βήμα με βήμα προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος για Τοπικές Αρχές διευρυμένες, δυνατές, οικονομικά εύρωστες, με ανάλογες αρμοδιότητες και εξουσίες, ικανές να πετύχουν βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών τους πάντα με σεβασμό στις ευαισθησίες και τις επιλογές της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και διαφυλάσσοντας την οντότητα ακόμα και της πιο μικρής κοινότητας.
Η προωθούμενη αναδιάρθρωση έχει ως στρατηγικό στόχο την παροχή στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκείνων των εργαλείων που είναι απαραίτητα για να τους εξασφαλίσουν την αναγκαία διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και κατ’ επέκταση τη βιωσιμότητα τους. Οι αλλαγές αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στις Τοπικές Αρχές να εκσυγχρονιστούν και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις για αποτελεσματικές και ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Μέσα από τη νέα μορφή Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Τοπικές Αρχές καλούνται να αναλάβουν νέες διευρυμένες αρμοδιότητες που θα αναληφθούν με σταδιακή προγραμματισμένη στρατηγική υποχώρηση του κεντρικού κράτους υπέρ των Τοπικών Αρχών, με ταυτόχρονη παροχή των αναγκαίων πόρων.
Βασική αναγκαιότητα, σε μια εποχή που παρουσιάζεται κλονισμένη η εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτεία και το κράτος του οποίου εσείς αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι, είναι η εφαρμογή των κανόνων χρηστής διοίκησης και σεβασμού προς το αίσθημα δικαίου. Ο σεβασμός προς τους νόμους, η αντικειμενικότητα, η δικαιοσύνη και η εξυπηρέτηση του συμφέροντος της κοινότητας και του κράτους πρέπει να διέπουν τις αποφάσεις τους.
Η σημερινή ημερίδα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη βούλησης και ενδιαφέροντος για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας και για την καλλιέργεια οδών επικοινωνίας. Μέσα από συλλογική και στοχευμένη δουλειά μπορεί να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της ανάπτυξης.
Επιθυμώ, κλείνοντας αυτή την ομιλία, να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της και να ευχηθώ, μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, να γίνει πραγματικότητα ο στόχος της ανάπτυξης και της πραγματικής ενδυνάμωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα ήθελα, τέλος, να τονίσω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας.