6/4/12

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην ημερίδα για θέματα Κυπριακής Προεδρίας για τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, στη Λευκωσία
 
06/04/2012


Θα ήθελα πρώτα να ευχαριστήσω την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τον Επικεφαλής κ. Γεώργιο Μαρκοπουλιώτη και την προκάτοχο του κα Ανδρούλα Καμιναρά για τη βοήθεια τους στη διοργάνωση της σημερινής ημερίδας για τους λειτουργούς του Υπουργείου Άμυνας και τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς για τα θέματα της Κυπριακής Προεδρίας.

Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, το Υπουργείο της Άμυνας έχει ήδη αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2012 καθώς η Δανία δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, έχουμε αναλάβει την Προεδρία του Μηχανισμού ΑΘΗΝΑ που είναι ο Οργανισμός που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, τα καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου που είναι όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ καθώς και της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο να ασκήσει με επάρκεια και να διαχειριστεί με σύνεση και υπευθυνότητα τα ευαίσθητα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας και να υπηρετήσει θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 το Υπουργείο Άμυνας θα διοργανώσει στην Κύπρο τις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας καθώς και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής. Θα διοργανώσει επίσης αριθμό σεμιναρίων στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι για διάφορα θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια.

Στο πλαίσιο της Προεδρίας θα διαχειριστούμε τα θέματα της κληρονομούμενης ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου της ΕΕ όπως είναι οι τρέχουσες συνεργασίες, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές της ΕΕ. Θα προωθήσουμε επίσης την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ καθώς και τα θέματα της θαλάσσιας ασφάλειας.

Κατά την Προεδρία της Κύπρου θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θεωρώντας ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τους λαούς της Μέσης Ανατολής να οικοδομήσουν δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες, δημοκρατικά κράτη. Γιατί αν την ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων, διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, ποιό νόημα θα έχει η αραβική άνοιξη και ποιο το μέλλον της περιοχής; Εδώ είναι που καλείται η ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο και να συμβάλει στη διαμόρφωση σύγχρονων κρατών με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα.

Κατά την Κυπριακή Προεδρία πρόθεση μας είναι να συνεργαστούμε στενά και εποικοδομητικά με τους εταίρους μας μέσα σε κλίμα συναίνεσης για να προωθήσουμε τις πολιτικές της ΕΕ στα διάφορα θέματα. Ως Προεδρία θα συνεργαστούμε, επίσης, με καλή θέληση με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την ΕΕ.

Άλλωστε η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι απειλές για πάγωμα της ενταξιακής της διαδικασίας κατά την Κυπριακή Προεδρία προσβάλλουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί και σαφώς ενοχλούν τους ευρωπαίους εταίρους.

Όταν προεδρεύουμε εκπροσωπούμε την Ένωση και δεν υπηρετούμε τις εθνικές μας επιδιώξεις. Άλλωστε στη θέση του εθνικού αντιπροσώπου θα συμμετέχει άλλος εκ μέρους της Κύπρου στις διάφορες επιτροπές και τα θεσμικά όργανα. Μην μπούμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε την Προεδρία για τις εθνικές μας πολιτικές. Εκείνη τη στιγμή θα έχουμε χάσει το στοίχημα.

Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουμε στρατιές εμπειρογνωμόνων και ειδικών, ούτε και διαθέτουμε προηγούμενη πείρα. Τίποτε, όμως, δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, εργατικοί και αντικειμενικοί ως Προεδρία και να υπηρετήσουμε δημιουργικά τα συμφέροντα της Ένωσης. Αυτό το μπορούμε.

Η μεγαλύτερη επιτυχία για την Κύπρο είναι να αποδειχθούμε μια αξιόπιστη Προεδρία. Μόνο έτσι θα ανεβάσουμε το κύρος της Κύπρου και θα υπηρετήσουμε τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: με την κατάκτηση της αξιοπιστίας.

Έγινε σοβαρή προετοιμασία και πιστεύω ότι το Υπουργείο της Άμυνας και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε μια Προεδρία με μετριοπάθεια, με σύνεση και με ιδέες έτσι ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους μας να υπηρετήσουμε τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της.

Μπορούμε με αυτοπεποίθηση και εργατικότητα να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας μικρός αλλά αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.