5/4/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά
 
05/04/2012


Ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για το θέμα της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για το ζήτημα που προέκυψε με την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Στην αρχική του δήλωση ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Για το θέμα των εκτάκτων λειτουργών στα νοσηλευτήρια, στάληκε στις 6 Μαρτίου 2012 στη Βουλή, υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποιητικό νομοσχέδιο προκειμένου να τερματιστεί η παγοποίηση των προσλήψεων για τις εν λόγω θέσεις.
Παράλληλα, στις 6 Μαρτίου στάληκε από το Υπουργείο Οικονομικών, πάλι υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, επιστολή προς τη Βουλή για αποπαγοποίηση των θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής.
Έγινε λόγος ότι το Υπουργείο Υγείας δεν δικαιολόγησε το αίτημα του για τις πρόσθετες θέσεις των εκτάκτων λειτουργών. Αυτό ωστόσο, δεν ισχύει. Έχω μπροστά μου το μνημόνιο το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή και στο οποίο απαριθμούνται μια προς μια οι θέσεις των εκτάκτων λειτουργών στα νοσηλευτήρια, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων οι οποίες δεν πληρώθηκαν μετά το τέλος Μαρτίου.
Συνεπώς, τονίζω κατηγορηματικά ότι δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε ολιγωρία από πλευράς του Υπουργείου Υγείας. Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όταν κατατέθηκε το ξεχωριστό τροποποιητικό νομοσχέδιο, η Βουλή θα μπορούσε να προχωρήσει άμεσα στον τερματισμό της παγοποίησης σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις εκτάκτων λειτουργών στα νοσηλευτήρια.
Σε ό,τι αφορά στις μόνιμες θέσεις, πρέπει να επισημάνω ότι η Κυβέρνηση ιεράρχησε τις ανάγκες του Υπουργείου. Για παράδειγμα, υπάρχουν 129 κενές θέσεις ιατρών πρώτου διορισμού, θέσεις οι οποίες υπηρετούνται από έκτακτους ιατρούς. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαμε να μονιμοποιήσουμε ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς τους υπαλλήλους. Μετά από διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και ιεράρχηση των αναγκών ζητήσαμε τη μονιμοποίηση 78 λειτουργών.
Θεωρούμε ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι λειτουργοί που υπηρετούν στα νοσοκομεία μας, έχουν κάθε δικαίωμα επαγγελματικής ανέλιξης. Δεν είναι δυνατό να έχουμε μέσα στα νοσοκομεία τόσους πολλούς έκτακτους υπαλλήλους. Το διοικητικό κόστος είναι τεράστιο.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των φαρμάκων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε να αξιολογήσει τις τιμές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Τότε και μόνο τότε θα αποφασίσει για ενδεχόμενη αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής. Δεν πρόκειται να σταθούμε σε αποσπασματικά στοιχεία.
Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε πλήρη εικόνα ως προς τις τιμές που ισχύουν στη χώρα μας σε σύγκριση με την Ελλάδα και άλλες χώρες».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων σε περίπτωση που αυτές είναι ψηλότερες του αναμενόμενου, ο δρ Μαλάς σημείωσε ότι το Υπουργείο, προτού λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις, θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, σε ό,τι αφορά τις τιμές και τον όγκο των φαρμάκων που διακινούνται στη χώρα μας.

«Η αναθεώρηση μιας τιμολογιακής πολιτικής δεν βασίζεται σε μια απλή μαθηματική σύγκριση», κατέληξε ο κ. Υπουργός.