5/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη συνέντευξη Τύπου του Intercollege Λάρνακας με θέμα: «Δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την αμοιβαία αλληλεπίδραση και πολιτισμική ανταλλαγή», στη Λευκωσία

05/03/2012





Φίλες – Φίλοι, εκπρόσωποι των ΜΜΕ,

Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται με την ευκαιρία της έναρξης της Δράσης Β2 του Ταμείου Ένταξης στα πλαίσια του Ετησίου Προγράμματος 2010. Η Δράση αυτή αφορά τις δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την αμοιβαία αλληλεπίδραση και πολιτισμική ανταλλαγή. Φορέας υλοποίησης της Δράσης είναι το Intercollege Λάρνακας, γι’ αυτό και είναι ο διοργανωτής της σημερινής συνέντευξης τον οποίο και ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και εσάς τους φίλους δημοσιογράφους.

Ολοένα και περισσότερο γίνεται κατανοητό πως η σωστή ένταξη των νόμιμων μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών από τις προκλήσεις που θέτει ενώπιον μας το φαινόμενο της μετανάστευσης. Αποτελεί ουσιώδες συστατικό στοιχείο για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Αυτή την αναγκαιότητα την κατανοούμε εμείς ως Κύπρος, μια χώρα με μακρά πολυπολιτισμική ιστορία και παράδοση, αλλά την κατανοεί και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό, άλλωστε, και έχει κατατάξει την ένταξη των μεταναστών σε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Η σημασία που προσδίδουμε, όπως και η ΕΕ στο σύνολο της, στα θέματα ένταξης μεταναστών στις κοινωνίες υποδοχής αντανακλάται και στην Κυπριακή Προεδρία, αφού αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες μας. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε τη διοργάνωση σχετικής με το θέμα Υπουργικής Διάσκεψης στη Λευκωσία.

Βασικός μας στόχος είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής που θα ενσωματώνει μετρήσιμα, αλλά και ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης στους τομείς που σε πρώτο στάδιο έχουμε καταλήξει: της απασχόλησης, εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης και ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. Βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα σχετικά Συμπεράσματα που εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ωστόσο, αποτελεί γεγονός πως, όπως και πολλά άλλα κράτη μέλη, έτσι και η Κύπρος, αργήσαμε να κατανοήσουμε την καταλυτική σημασία που έχει για τη σωστή αντιμετώπιση της μετανάστευσης η προώθηση συγκροτημένης πολιτικής για την ένταξη, είτε σε εθνικό είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να επικεντρωθώ στα δικά μας, στην Κύπρο οι πλείστοι νόμιμοι μετανάστες είχαν και έχουν περιορισμένη άδεια προσωρινής παραμονής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για πολλά χρόνια να επικρατεί μια λανθασμένη αντίληψη πως ήταν ανώφελο ή και περιττό να προσπαθήσουμε να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στην κυπριακή κοινωνία. Όπως λανθασμένη ήταν και η θέση προηγούμενων Κυβερνήσεων πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, με αποτέλεσμα το μεταναστευτικό κύμα που μας κατέκλυσε, κυρίως από την ένταξη μας στην ΕΕ το 2004 και μετά, να μας βρει απροετοίμαστους.

Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις πιέσεις, η Κυβέρνηση Χριστόφια προχώρησε άμεσα στην εκπόνηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής μας της πολιτικής είναι η ένταξη των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε διαμορφώσει και υλοποιούμε με πολύ θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010 – 2012 για την ένταξη των Μεταναστών. Το Σχέδιο αυτό έχει δημιουργηθεί με τη συμβολή των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Εργοδοτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, τους οποίους και ενεργοποιεί στα διάφορα στάδια και διαδικασίες υλοποίησης του. Στόχος της Εθνικής Πολιτικής και του Σχεδίου Δράσης είναι η ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία μέσω της δημιουργίας σαφούς διαδρομής με ενδεχόμενους σταθμούς ως την απόκτηση της ιδιότητας του επί μακρόν διαμένοντος, της άδειας μετανάστευσης, ορισμένων πολιτικών δικαιωμάτων και της ιθαγένειας.

Η επιτυχής υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στηρίζεται στη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων προς την Κύπρο σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει τα τέσσερα Ταμεία Αλληλεγγύης, ένα από τα οποία είναι αυτό της ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών. Το συγκεκριμένο αυτό ταμείο έχει ως γενικό στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών. Η συμβολή του μάλιστα επεκτείνεται πέρα από την ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών ένταξης, και στην αύξηση της ικανότητας των κρατών μελών να αναπτύσσουν, να εφαρμόζουν και να αξιολογούν τις πολιτικές και τα μέτρα ένταξης, προωθώντας παράλληλα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Στην Κύπρο οι πόροι που διατίθενται από αυτά τα Ταμεία φτάνουν συνολικά τα €50 εκ. για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, από τα οποία τα €6,879,009.99 προέρχονται από το Ταμείο Ένταξης, τα οποία διατίθενται και για την υλοποίηση διαφόρων σχετικών δράσεων.

Η Δράση Β2 που υλοποιεί φέτος το Intercollege Λάρνακας εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας πλαισίου αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής πολιτισμικών εμπειριών και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ένταξης. Η συγκεκριμένη δράση διοργανώνει διαπολιτισμικά φεστιβάλ μέσα από τα οποία προβάλλονται διάφορα πολιτισμικά γνωρίσματα των διαφόρων ομάδων μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο σε συνάρτηση με τον κυπριακό πολιτισμό. Παράλληλα θα διοργανωθούν αθλητικές συναντήσεις, αλλά και επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου με συμμετέχοντες τόσο Κύπριους όσο και μετανάστες.

Αναφερόμενος στα κοινοτικά κονδύλια, να προσθέσω πως αυτή την περίοδο στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ βρίσκεται το υπό συζήτηση νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Σε ό,τι αφορά στα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συμφωνούμε με σειρά νέων προτάσεων που τίθενται και οι οποίες περιλαμβάνουν σημαντικές τροποποιήσεις και βελτιώσεις που ήταν και δικές μας εισηγήσεις. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα την απλοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων και την ενοποίηση του Ταμείου Προσφύγων, του Ταμείου Ένταξης και του Ταμείου Επιστροφών, την επέκταση της υλοποίησης των δράσεων από ετήσια σε πολυετή βάση και τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας σε εθνική βάση.

Καταληκτικά, να ευχαριστήσω τη Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων και Ταμείων Αλληλεγγύης που ως υπεύθυνη Αρχή του Ταμείου Ένταξης έχει αναλάβει την ευθύνη για την επιτυχή υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων. Παράλληλα, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Intercollege Λάρνακας στην υλοποίηση της δράσης αυτής που θα σημαίνει και επιτυχία στον κοινό μας στόχο: να συγκρατήσουμε, δηλαδή, την Κύπρο ως έναν τόπο και μια κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα, αντιμάχεται τον κοινωνικό αποκλεισμό, και εμπλουτίζει και εμπλουτίζεται από τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Μια χώρα και μια κοινωνία ξένη με τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.