5/3/12

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

 
05/03/2012

Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στο γραφείο του με τον Αν. Διευθυντή Φυλακών κ. Γιώργο Τρυφωνίδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά προέβη σε δηλώσεις ως ακολούθως.



Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα που απασχολεί τελευταίως τις Κεντρικές Φυλακές με τους ισχυρισμούς περί βιασμού ενός φυλακισμένου, ο κ. Υπουργός είπε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σοβαρό θέμα που απαιτεί πολύ λεπτή διαχείριση και διερεύνηση». «Έχω μιλήσει», συνέχισε, «με τον Γενικό Εισαγγελέα και έχω ζητήσει να διορίσουμε ως ερευνώντα λειτουργό για πειθαρχικά παραπτώματα και αδικήματα που έχουν διαπραχθεί Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, συγκεκριμένα τον κ. Αντώνη Βασιλειάδη, ο οποίος είναι έμπειρος, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των αξιωματούχων των Κεντρικών Φυλακών, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας».

«Περαιτέρω», είπε «έχω μιλήσει με τον Αρχηγό Αστυνομίας και έχουν δοθεί οδηγίες για άμεση ποινική διερεύνηση της υπόθεσης με αξιωματικό από το ΤΑΕ Αρχηγείου λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης – οδηγίες για άμεση και γρήγορη διερεύνηση της υπόθεσης».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Λουκά είπε: «Το συγκεκριμένο περιστατικό απλώς θα καταδείξει όλο το φάσμα των αξιωματικών και των δεσμοφυλάκων. Όπως ξέρετε, κάποιος λειτουργός για να προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα πρέπει να είναι ψηλότερης κλίμακας γι’ αυτό διορίζουμε Εισαγγελέα, ο οποίος είναι και έμπειρος και έχει διεξάγει πάρα πολλές πειθαρχικές έρευνες και θα καλύψει όλο το φάσμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες, ο κ. Λουκά είπε: «Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη και την ενδιάμεση έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης και τις πληροφορίες που συλλέξαμε θα προχωρήσουμε μάλλον σε διαθεσιμότητες».

Απαντώντας σχετικά, ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των διαθεσιμοτήτων.

«Ο κ. Βασιλειάδης», πρόσθεσε, «θα διοριστεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή. Αυτό επιβάλλουν οι κανονισμοί της Δημόσιας Υπηρεσίας γιατί είναι λειτουργός από άλλη υπηρεσία και όχι του Υπουργείου. Την Παρασκευή αρχίζει η πειθαρχική έρευνα».

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στις Φυλακές, ο κ. Υπουργός είπε: «Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, ορισμένα έχουν επιλυθεί. Το πρόβλημα που υπάρχει πάντα είναι ο υπερπληθυσμός αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι, και οι δεσμοφύλακες, ότι πρέπει να τηρούν τους κανονισμούς στις Φυλακές».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τρυφωνίδης τον ενημέρωσε για την πεποίθηση του περί συνεργασίας προσωπικού και φυλακισμένων για «εξόντωσή» του, ο κ. Λουκά είπε: «Με έχει ενημερώσει ο κ. Τρυφωνίδης σχετικά, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να γίνονται αυτά τα λάθη που γίνονται, ή οι παραλείψεις, ή ακόμη και εσκεμμένες ενέργειες από οποιουσδήποτε - είτε από τη Διεύθυνση είτε από δεσμοφύλακες. Όσοι προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπει τάξη στις Κεντρικές Φυλακές, με την πιστή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας των Φυλακών».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν παραλείψεις στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Λουκά είπε: «Δεν μπορώ να αναφερθώ στη συγκεκριμένη περίπτωση αν υπάρχουν ή όχι, γι’ αυτό τον λόγο μπαίνει ερευνών λειτουργός και γίνεται ποινική διερεύνηση της υπόθεσης η οποία θα αρχίσει άμεσα».

Σε ερώτηση αν ο κ. Τρυφωνίδης και η Διεύθυνση των Φυλακών γενικά, έχουν τη στήριξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Μα δεν μπορεί να μην έχει τη στήριξη, αλλά από την άλλη οποιοδήποτε λάθος πρέπει να διορθώνεται. Και αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Υπάρχει η στήριξη σε όλα τα καλά και σωστά τα οποία κάνουν, αλλά το Υπουργείο θα είναι αμείλικτο σε εσκεμμένες ενέργειες κυρίως».

Σε ερώτηση αν από το γεγονός ότι η πειθαρχική έρευνα δεν αρχίζει μέχρι την Παρασκευή, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει καταστροφή μαρτυριών και στοιχείων, ο κ. Υπουργός είπε: «Θα ληφθούν μέτρα γι’ αυτό αλλά αρχίζει άμεσα η ποινική διερεύνηση η οποία θα είναι και πολύ βοηθητική για τον κ. Βασιλειάδη. Για να διασφαλίσουμε και να εξασφαλίσουμε την μαρτυρία που πρέπει να έχουμε, να μην αλλοιωθούν τεκμήρια ή μαρτυρία, υπάρχει η ποινική διαδικασία που θα τη διασφαλίσει».

Τέλος, σχολιάζοντας σχετική παρατήρηση, ο κ. Λουκά είπε: «Σε καμία περίπτωση η Αστυνομία δεν έχει πάει στις Φυλακές για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Ούτε καταγγέλθηκε στην Αστυνομία ή οπουδήποτε αυτή η υπόθεση. Εγώ έλαβα γνώση αυτής της υπόθεσης από την έκθεση της Επιτρόπου όταν γύρισα από το ταξίδι μου στο εξωτερικό».