5/3/12

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη


05/03/2012
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:



«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικής αεροναυτικής άσκησης έρευνας και διάσωσης μεταξύ των Κυπριακών και των Γαλλικών Δυνάμεων υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΣΕΔ).

Η άσκηση διεξήχθη από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ. στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση συμμετείχαν το ΚΣΕΔ, δύο πλοία και δύο ελικόπτερα της Λιμενικής Αστυνομίας και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και κλιμάκια των Ιατρικών και άλλων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχε η υπερσύγχρονη φρεγάτα ‘Forbin’ και ένα από τα ελικόπτερά της που βρίσκονται στον Λιμένα Λάρνακας.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση παρόμοιας έκτασης και μάλιστα με προσνήωση κυπριακού ελικοπτέρου σε γαλλικό πολεμικό σκάφος.

Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το ενιαίο πνεύμα, ο πλήρης συντονισμός και η εξαίρετη συνεργασία του ΚΣΕΔ και των Δυνάμεων της Δημοκρατίας με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε θέματα διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας–διάσωσης.

Παρόμοιες ασκήσεις μεταξύ των κυπριακών και των γαλλικών δυνάμεων θα συνεχίσουν να διεξάγονται και στο μέλλον στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο στην ΑΟΖ όσο και στο χώρο του FIR Λευκωσίας. Έχουμε, όμως, και υποχρεώσεις στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Αυτές τις υποχρεώσεις τις ασκούμε υπεύθυνα και αξιόπιστα και σε συνεργασία με σοβαρές δυνάμεις».