7/2/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για θέματα που άπτονται της οικονομίας

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου για θέματα που άπτονται της οικονομίας

07/02/2012





Αντί διάφοροι να λαϊκίζουν θα ήταν καλύτερα να βοηθούν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι γεγονός ότι υπάρχουν, ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου σε δηλώσεις από πλευράς αντιπολίτευσης αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι αξίωμα ότι όποτε υπάρχει κρίση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ταλαιπωρούνται πάρα πολύ.

Ο ΔΗΣΥ διά στόματος του κ. Λευτέρη Χριστοφόρου προσπαθεί και σήμερα να φορτώσει τα προβλήματα στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν λαϊκίζει. Η Κυβέρνηση μιλά με έργα. Αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κυπριακή οικονομία – ουσιαστικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας – αλλά αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη στήριξής τους, η Κυβέρνηση πήρε μέτρα στο παρελθόν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπενθυμίζω τη χρηματοδότηση που διασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για 300 εκ. ευρώ για στήριξη σε ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος. Αυτό έγινε το 2010.

Τώρα προωθείται η δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε συνεργασία πάλι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και γι’ αυτό το σκοπό έρχονται στην Κύπρο στις 22 Φεβρουαρίου τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Παράλληλα, η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και επίσπευση των διαφόρων διαδικασιών που πολλές φορές ταλαιπωρούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνον.

Άρα, αντί διάφοροι να λαϊκίζουν θα ήταν καλύτερα να βοηθούν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είναι γεγονός ότι υπάρχουν».

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των λογαριασμών της ΑΗΚ και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όταν γίναμε και εμείς κοινωνοί των αποφάσεων της ΑΗΚ αναφορικά με την αποπληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ήρθαμε σε επαφή μαζί της, ως Κυβέρνηση, και ζητήσαμε όπως εξεύρει τρόπους έτσι ώστε να διευκολύνει τα νοικοκυριά που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των λογαριασμών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν.

Σήμερα στη Βουλή η ΑΗΚ ανακοίνωσε κάποια συγκεκριμένα μέτρα και ελπίζουμε μέσα από αυτά τα μέτρα να αντιμετωπιστεί ή, τουλάχιστον, να απαμβλυνθεί το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε πάρα πολλά νοικοκυριά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα αύξησης των νοσηλίων στα δημόσια νοσηλευτήρια ή αν πρόκειται περί ασκήσεων επί χάρτου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις από μέρους της Κυβέρνησης, προφανώς είναι ασκήσεις επί χάρτου».

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα αποστείλει αύριο στη Βουλή προσχέδιο του πακέτου ανάπτυξης μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναμένουμε να έρθουν αυτά τα μέτρα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Θα υπάρχουν μέτρα για τα οποία χρειάζονται οι αποφάσεις της Βουλής και άλλα που είναι διοικητικού χαρακτήρα και μπορούν άμεσα να προωθηθούν προς υλοποίηση. Ανάλογα με το ποια είναι τα μέτρα, θα κινηθούμε».