28/2/12

Δηλώσεις της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

28/02/2012
Η εργασία για την ενσωμάτωση των προνοιών των Οδηγιών για αγορά του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στο κυπριακό δίκαιο έχει ολοκληρωθεί και προχωρούμε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, νομοτεχνικού έλεγχου και κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, είπε σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου.



Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Αντωνιάδου είπε: «Αναφορικά με το θέμα της ενσωμάτωσης στην κυπριακή νομοθεσία του τρίτου ενεργειακού πακέτου, δηλαδή των δύο εναρμονιστικών Οδηγιών για την αγορά του φυσικού αερίου και την αγορά ηλεκτρισμού, έχει ολοκληρωθεί όλη η απαραίτητη εργασία από πλευράς του Υπουργείου. Υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές με άλλες Αρχές για θέματα αρμοδιοτήτων, όμως, για να μην υπάρχει άλλη καθυστέρηση έχουμε δώσει οδηγίες σήμερα να προχωρήσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο στη διαδικασία της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αμέσως μετά από αυτή τη φάση, όταν πάρουμε τις απόψεις των εμπλεκομένων, θα προχωρήσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για νομοτεχνικό έλεγχο και μετά κατάθεση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ουσία είναι ότι η εργασία για την ενσωμάτωση των προνοιών των Οδηγιών στο κυπριακό δίκαιο έχει ολοκληρωθεί και προχωρούμε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, νομοτεχνικού έλεγχου και κατάθεσης στη Βουλή».

Ερωτηθείσα αν θα αποφύγει η Κύπρος την επιβολή προστίμου, η κα Υπουργός είπε ότι «η εργασία είναι ολοκληρωμένη. Έχω πει γιατί υπήρχε καθυστέρηση, και εκτιμώ, δεδομένου ότι θα εγκριθεί έγκαιρα και από τη Βουλή, ότι μπορούμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα, η κα Αντωνιάδου είπε ότι «είναι μια διαδικασία την οποία βρήκα στη μέση όταν είχα αναλάβει, δεν γνωρίζω πόσο καιρό πριν γινόταν η διαβούλευση. Η ουσία είναι ότι η εργασία έχει ολοκληρωθεί και σήμερα στέλλεται το σχετικό νομοσχέδιο στη διαδικασία της διαβούλευσης».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ μίλησε για καθυστέρηση του σχετικού νομοσχεδίου, η κα Υπουργός είπε ότι «έχει ολοκληρωθεί η σχετική εργασία, παραμένουν κάποιες μικρές διαφορές σε θέματα κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ θεσμών, αλλά για να μην υπάρχει άλλη καθυστέρηση προχωρούμε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία μπορεί και να λύσει αυτά τα ζητήματα, και μετά προχωρούμε σε νομοτεχνικό έλεγχο και κατάθεση στη Βουλή».

Κληθείσα να αναφερθεί στη Διυπουργική Επιτροπή για τους Υδρογονάνθρακες, η οποία συνεδρίασε στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Αντωνιάδου είπε: «Ήταν μια από τις καθορισμένες συναντήσεις της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τους Υδρογονάνθρακες. Έγινε στο γραφείο του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω για πρακτικούς λόγους, εφόσον ακολουθούσε Υπουργικό Συμβούλιο.

Έγινε μια ανασκόπηση για το πώς προχωρεί ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, δηλαδή το είδος και ο αριθμός των ερωτήσεων που έχουν υποβληθεί από πιθανούς αιτητές. Έχουμε συζητήσει και διευκρινιστικές απαντήσεις που θα δώσουμε στους επενδυτές και που θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και, παράλληλα, συζητούμε και τα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του μεγάλου θέματος των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά στην πρώτη ανακάλυψη που έχει ήδη γίνει στο τεμάχιο 12, όσο και σε συνάρτηση με αναμενόμενες ανακαλύψεις και σε άλλα τεμάχια ως αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.

Ο σκοπός είναι να μην χαθεί καθόλου χρόνος και να προχωρήσουμε έγκαιρα σε αποφάσεις για να έρθει στην Κύπρο το φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα να προχωρήσουν και οι σχεδιασμοί για την εξαγωγική προσπάθεια».

Κληθείσα να αναφερθεί στις ερωτήσεις που θέτουν οι επενδυτές, η κα Αντωνιάδου είπε ότι «υπάρχει σωρεία ερωτημάτων, τα πλείστα από αυτά είναι απλά και έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό των αναγκαίων εγγράφων, του πρότυπου συμβολαίου και των Οδηγιών. Άλλα ερωτήματα είναι πιο ουσιαστικά και έχουν ληφθεί αποφάσεις για το είδους της απάντησης που θα δώσουμε και σε μια δυο μέρες θα αναρτηθούν οι απαντήσεις στην ιστοσελίδα μας».