28/2/12

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net

28/02/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την ίδρυση και λειτουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ). Η ίδρυση των ΜΙΕΕΚ αποτελεί προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης και περιλαμβάνει την εισαγωγή προγραμμάτων διά βίου εκπαίδευσης με την ίδρυση και λειτουργία ενός συστήματος μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως επίσης και την αύξηση του αριθμού και τον εκσυγχρονισμό των εσπερινών σχολείων, των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης και των Κέντρων Επιμόρφωσης Ενηλίκων.

Με βάση την εν λόγω δέσμευση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ετοίμασε πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία ΜΙΕΕΚ στην Κύπρο η οποία εγκρίθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα ΜΙΕΕΚ θα προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταστούν ικανότεροι για απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έκανε την εισήγηση, που έγινε αποδεκτή, όπως τα ΜΙΕΕΚ λειτουργήσουν αρχικά για μια τριετία, αρχής γενομένης από τη σχολική χρονιά 2012-2013 σε υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές και Ενιαία Λύκεια στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού Λάρνακας και Πάφου.

Η λειτουργία των ΜΙΕΕΚ θα αξιολογηθεί αρχικά για τη σχολική χρονιά 2012-2013 και στο τέλος της τριετίας και με βάση τα πορίσματα της αξιολόγησης της πιλοτικής λειτουργίας των Ινστιτούτων θα ληφθούν αποφάσεις για τη μόνιμη λειτουργία και θεσμοθέτηση τους».