17/2/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

17/02/2012
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (15/2/2012) σε σχέση με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ανακοίνωσης της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους όρους χορήγησης και χρήσης των αδειών αναζήτησης, εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων αποτελεί μια επιπρόσθετη έκφανση της προκλητικής και απειλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.



Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης / Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις.

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική περίοδο, δεδομένων των αυξημένων ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στα Συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2011 επαναβεβαίωσε, με αφορμή τις τουρκικές απειλές και παράνομες ενέργειες, «όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση των εθνικών πόρων τους, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξέφρασε επίσης τη «σοβαρή του ανησυχία και προέτρεψε όπως αποφεύγονται οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που στοχεύει εναντίον κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οποιαδήποτε πηγή σύγκρουσης ή ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών». Το μήνυμα που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία ήταν σαφές και ισχυρό. Όμως, όπως φαίνεται, η Τουρκία επέλεξε την πλήρη περιφρόνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις, όπως καταγράφονται στη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, είναι ανυπόστατες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και συνιστούν προσπάθεια επιβολής θέσεων οι οποίες πηγάζουν από την αλαζονεία του ισχυρού. Η Τουρκία αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι στόχος της δεν είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, όπως διατείνεται, αφού διεκδικεί για τον εαυτό της σημαντικό μέρος της δυτικής, νότιας και βόρειας περιοχής της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου σε βάρος ολόκληρου του κυπριακού λαού, άρα και των Τουρκοκυπρίων.

Είναι φανερό ότι στόχος της Τουρκίας παραμένει η προώθηση των επεκτατικών της σχεδίων στη βάση της γνωστής συμπεριφοράς των απροκάλυπτων απειλών, των παράνομων ενεργειών και του εκφοβισμού. Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις και απειλές θα καταδικαστούν εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα ως μια σοβαρή πρόκληση κατά της διεθνούς νομιμότητας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της με όλα τα ειρηνικά μέσα που διαθέτει, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, το οποίο αποτελεί πάντοτε οδηγό και γνώμονα των ενεργειών της και ασπίδα για προάσπιση των συμφερόντων της.
Η δική μας πλευρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού με καλή θέληση και προσήλωση στην επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Η διαδικασία του δεύτερου γύρου χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων ουδόλως σχετίζεται με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα αποτελεί αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί την Τουρκία να τερματίσει την παράνομη, προκλητική και αλαζονική της συμπεριφορά, να απόσχει από απειλές, να προσχωρήσει στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και να επιδιώξει διευθετήσεις και λύσεις των όποιων, κατ’ ισχυρισμό της, προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο δυστυχώς συνεχίζει να παραβιάζει και να περιφρονεί. Η πρόκληση έντασης στην περιοχή δεν είναι προς όφελος καμίας χώρας και ασφαλώς δεν είναι προς όφελος της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.