6/1/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας παρέθεσαν δείπνο προς την Ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό
06/01/2012





Την ευχή όπως το 2012 αποτελέσει τη χρονιά της λύσης εξέφρασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε από κοινού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς ΄Ερογλου προς την Ομάδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στην Πύλα, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες στο χωριό Πύλα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα ΄Ελση Χριστόφια, όπου και έτυχε της υποδοχής των Κοινοτικών Αρχών. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. ΄Ερογλου, ο οποίος είχε φθάσει νωρίτερα στο χωριό με τη σύζυγό του και επισκέφθηκε τις τουρκοκυπριακές Κοινοτικές Αρχές, συναντήθηκαν στην πλατεία του χωριού απ’ όπου άρχισαν την περιήγησή τους σε ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά καφενεία, χαιρετίζοντας και συνομιλώντας με τους κατοίκους τους χωριού.

Ακολούθως, οι δύο ηγέτες μετέβησαν σε εστιατόριο ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, όπου και παρέθεσαν δείπνο προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαϊμ, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, τα μέλη της Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών και τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο Κοινοτάρχη Πύλας.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στο δείπνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είμαι ευτυχής απόψε διότι φιλοξενούμε ανθρώπους που εργάζονται για εμάς και μαζί μας, για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό. Είμαι διπλά χαρούμενος που σε αυτό το χωριό μπορούμε να δούμε την εικόνα του μέλλοντος της Κύπρου. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την ειρηνική συμβίωση.

Εύχομαι το 2012 να αποτελέσει τη χρονιά της λύσης. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, παρά τα προβλήματα. Θα εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά για να βρούμε κοινή γλώσσα, κυπριακή γλώσσα, για τον λαό μας και για την κοινή μας πατρίδα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα Ηνωμένα ΄Εθνη για τη μακρόχρονη αποστολή τους για το Κυπριακό, το οποίο δεν είναι το μόνο πρόβλημα στον κόσμο. Το καταλαβαίνω απόλυτα αυτό. Εύχομαι να μπορέσουμε σύντομα να τους αφήσουμε να ασχοληθούν με άλλα προβλήματα. Εύχομαι ειρήνη και καλό νέο έτος».

Ο κ. ΄Ερογλου στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι είναι καθήκον του η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν, με έντονη προσπάθεια, να βρουν μια συνολική λύση. Ευχαρίστησε, επίσης, τα Ηνωμένα ΄Εθνη για τη βοήθειά τους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάουνερ, απευθυνόμενος προς τους δύο ηγέτες, τους ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στους Κύπριους λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά ζεστοί, φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να βρεις κάπου αλλού πιο ζεστούς και φιλικούς ανθρώπους από ό,τι την Κύπρο».

Πρόσθεσε ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας – που υποδεικνύεται και από το Συμβούλιο Ασφαλείας – μπορεί να εξευρεθεί, σημειώνοντας ότι «μιλώ και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ όταν λέω πως είμαστε ευτυχείς που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς τον σκοπό αυτό».

Μετά το δείπνο, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, οι δύο ηγέτες και οι φιλοξενούμενοί τους μετέβησαν για επιδόρπιο σε εστιατόριο τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, όπου και παρέμειναν για περίπου μιάμιση ώρα.