26/1/12

Επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο

26/01/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποίησε χθες επίσκεψη εργασίας στο Λονδίνο.



Το πρωί, η δρ Μαρκουλλή είχε πρόγευμα εργασίας με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης κ. David Lidington, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φως της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 23-24 Ιανουαρίου. Η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης στη βάση ενός κράτους που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην εποικοδομητική στάση του Προέδρου Χριστόφια στο τραπέζι των συνομιλιών και τόνισε ότι, δυστυχώς, η καλή θέληση που επιδεικνύει η πλευρά μας δεν τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν προηγούμενες συγκλίσεις σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα που άπτονται της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διεύρυνσης, καθώς και για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η δρ Μαρκουλλή είχε, επίσης, συνάντηση με τη Σκιώδη Υπουργό Ευρώπης κα Emma Reynolds. Κατά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε 45 λεπτά, κύρια θέματα συζήτησης ήταν το Κυπριακό, το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ.

Το βράδυ η Υπουργός Εξωτερικών έδωσε διάλεξη στο London School of Εconomics (LSE), με θέμα «H γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου: Μακροπρόθεσμες τάσεις και προοπτικές». Τη διάλεξη, που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, παρακολούθησε μεγάλο ακροατήριο συμπεριλαμβανομένων Λόρδων, Βουλευτών, μελών του Διπλωματικού Σώματος στο Λονδίνο, αξιωματούχων του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και πληθώρα φοιτητών.

Στην ομιλία της η δρ Μαρκουλλή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι η ανεύρεση πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που πλέον με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εντός της νότιας κυπριακής ΑΟΖ, θα έχει ιστορικό αντίκτυπο για την Κύπρο. «Ιστορικό με την έννοια ότι αυτό συνιστά ‘αλλαγή παιχνιδιού’, διότι δυνητικά επιτρέπει στην Κύπρο να υποβληθεί σε βελτιώσεις που θα επηρεάσουν όλους τους πολίτες της, ενεργεί ως καταλύτης για την επανένωση, και, πιο σημαντικά, επιτρέπει τη μετάβαση από μία κατάσταση κατοχής σε μία κατάσταση συνύπαρξης και συνεργασίας», υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών. Η δρ Μαρκουλλή τόνισε, στη συνέχεια, ότι οι εν λόγω εξελίξεις δημιουργούν πραγματικές προοπτικές για αυξημένη οικονομική συνεργασία, σταθερότητα και ανάπτυξη στις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. «Η παρουσία κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, «θα συνεισφέρει σε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και για την Ευρώπη, η οποία είναι όλο και περισσότερο ελλιπής σε πηγές ενέργειας. Ως κράτος μέλος της ΕΕ ενδιαφερόμαστε για την επιτυχία της και, ως εκ τούτου, ο στόχος μας είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ μας να ωφελήσουν την Ευρώπη, την οικονομία της, και κατ’ επέκταση το διεθνές της κύρος».

Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας παραμένει παγωμένη διότι η Άγκυρα αδυνατεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι στην ΕΕ. Και πρόσθεσε: «και αδυνατεί, επειδή, όπως και με το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία επιθυμεί να επιβάλει τους δικούς της όρους στην ΕΕ. Οι δηλώσεις της ηγεσίας της δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία με κάθε κόστος και ότι η Ευρώπη δίχως την Τουρκία είναι μία 'άθλια' Ευρώπη, όπως ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του εδώ στη Βρετανία».

Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, «η οποία φιλοδοξεί να αναγνωριστεί ως περιφερειακός, αν όχι παγκόσμιος, ηγέτης θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Ευελπιστούμε», υπογράμμισε,«ότι η τουρκική ηγεσία θα αφήσει στην άκρη πολεμικές, λιβέλους και απειλές, και ότι θα υιοθετήσει πιο ήπιο τόνο και συμπεριφορά. Από γνήσια επιθυμία για κοινό έδαφος και κοινό όφελος, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας της Τουρκίας με τους γείτονες της. Για να το επιτύχει αυτό, όμως, η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τόσο έναντι της ΕΕ όσο και από την άποψη του διεθνούς δικαίου», είπε η δρ Μαρκουλλή.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τα ακόλουθα: «Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάζονται, συνεχίζουμε να επιμένουμε στις προσπάθειες μας για επανένωση της χώρας, του λαού, της οικονομίας, των θεσμών και της κοινωνίας υπό τη μορφή μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα εξακολουθήσουμε να μη φειδόμαστε προσπαθειών προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου, διότι πιστεύουμε έντονα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποβεί προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, κυρίως για την Κύπρο και τους Κύπριους - Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - αλλά και για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα».

Νωρίτερα το απόγευμα, στο πλαίσιο ανοικτής συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων, η
κα Υπουργός προέβη σε διεξοδική ενημέρωση των μελών της Ομάδας και άλλων παρευρισκομένων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη μονοήμερη παραμονή της στο Λονδίνο, η δρ Μαρκουλλή παρέστη, επίσης, στα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και είχε συνάντηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.