16/12/11

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουκρανίας

16/12/2011

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου και ο Πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας κ. Volodymyr Lytvyn υπέγραψαν σήμερα, στη Βουλή, Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.



Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Ομήρου δήλωσε τα εξής:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας να υποδέχεται τον Πρόεδρο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου εδώ, στο Μέγαρο της Βουλής, μαζί με την αντιπροσωπεία της Βουλής της Ουκρανίας. Με τον κ. Lytvyn είχαμε μια πολύ εποικοδομητική και καρποφόρα ανταλλαγή απόψεων πριν από λίγο, που κάλυψε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών. Συζητήσαμε την παγκόσμια κρίση στην οικονομία, τη συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας στην Κύπρο με την επί 37 χρόνια παράνομη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απροκάλυπτες απειλές της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, την ευρωπαϊκή, βεβαίως, πορεία της Ουκρανίας και τη σύσφιξη και συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων και των δύο χωρών.

Έμπρακτη επιβεβαίωση της βούλησης των δύο Κοινοβουλίων να αναβαθμίσουν δραστικά τις σχέσεις τους είναι το μόλις προ ολίγου υπογραφέν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων. Ευχαρίστησα θερμά τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουκρανίας για τη σταθερή συμπαράσταση τόσο του Κοινοβουλίου όσο και της Κυβέρνησης της χώρας στον αγώνα του λαού μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τον διαβεβαίωσα, ταυτόχρονα, για τη σταθερή συμπαράσταση μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Θέλω για ακόμη μια φορά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ουκρανικής Βουλής, να τους ευχαριστήσω γι’ αυτή τη χαρά που μας έδωσαν να τους έχουμε εδώ στην Κύπρο και να τους ευχηθώ καλό υπόλοιπο στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο κ. Lytvyn, μέσω διερμηνέα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Είναι πολύ καλό να έχεις φίλους, να ξέρεις ότι έχεις καλούς φίλους και ακόμη καλύτερo είναι να έχεις συναντήσεις τετ α τετ μαζί τους, να έχεις τη δυνατότητα και την ευχαρίστηση να συζητήσεις διάφορα προβλήματα που αφορούν και τα δύο μέρη».

Σήμερα, τόνισε, είχα ακόμη μια ευκαιρία να τονίσω και να υπογραμμίσω τη θέση της Ουκρανίας που παραμένει σταθερή και που είναι η υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς δηλώσαμε και δηλώνουμε και παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της διεθνούς κοινότητας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Με τον Πρόεδρο της Βουλής υιοθετήσαμε την άποψη ότι και τα Κοινοβούλια των δύο κρατών πρέπει να προωθήσουν και να βοηθήσουν, να υποστηρίξουν τις Κυβερνήσεις των δύο κρατών στα θέματα της διμερούς συνεργασίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Lytvyn αναφέρθηκε, επίσης στο θέμα της προετοιμασίας και της υπογραφής της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας και της συμφωνίας για την προστασία των αμοιβαίων επενδύσεων.

Περαιτέρω, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής που σήμερα, για ακόμη μια φορά, επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ευχαρίστησα τον κ. Πρόεδρο για τη διαβεβαίωσή του ότι κατά την Προεδρία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα από τα θέματα - κλειδιά με τα οποία θα ασχοληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι και το θέμα της πιο στενής συνεργασίας της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο κ. Lytvyn, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας επισημαίνεται το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προσδιορίζονται για το μέλλον τα συστατικά αυτής της συνεργασίας, αρχίζοντας από τις επικοινωνίες και συναντήσεις σε επίπεδο Κοινοβουλίων και συνεχίζοντας με τις ομάδες συνεργασίας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής επισήμανε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον κ. Ομήρου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουκρανία το ερχόμενο έτος, κατά το οποίο προγραμματίζεται και η συνεργασία μεταξύ των Γραφείων και των Γραμματειών των δύο Κοινοβουλίων.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζονται οι εκτελεστικές εξουσίες των δύο χωρών. Αυτό που τα δύο Κοινοβούλια μπορούν να κάνουν, πρόσθεσε, είναι να ενισχύουν αυτές τις προσπάθειες, τόσο για την όσο το δυνατόν συντομότερη υπογραφή της Συμφωνίας Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας όσο και για την προστασία των αμοιβαίων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Lytvyn είπε ότι η τρίτη συνεδρίαση της αρμόδιας ομάδας για το εν λόγω ζήτημα ήταν προγραμματισμένη να γίνει αυτές τις μέρες στην Κύπρο αλλά, κατόπιν πρότασης της Ουκρανικής Κυβέρνησης, θα γίνει τον Ιανουάριο του 2012 στην Ουκρανία. Τόνισε επίσης ότι θέση της Ουκρανίας είναι ότι η συγκεκριμένη συμφωνία πρέπει να υπογραφεί κατά την επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κύπρο.