16/12/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Γεννάρη «Περί Κύπρου ΑΛΗΘΕΙΕΣ», στη Λευκωσία
16/12/2011





Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε σε αυτή την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του φίλου δημοσιογράφου Κώστα Γεννάρη «Περί Κύπρου αλήθειες».

Καταξιωμένος δημοσιογράφος με δημιουργική και αναγνωρισμένη προσφορά δεκαετιών, ο Κώστας Γεννάρης επιχειρεί με τη συγγραφική του δουλειά που παρουσιάζεται σήμερα μια ολοκληρωμένη κατάθεση απόψεων, θέσεων και ιδεών με μια και μόνη φιλοδοξία: Να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, να συνεγείρει την κριτική τους διάθεση και να τους ελκύσει σε έναν δημιουργικό προβληματισμό.

Αποτελούμενο από επιλεγμένα άρθρα που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» από το 2003 ως το 2009, το βιβλίο επικεντρώνεται στο κυπριακό πρόβλημα το οποίο εύστοχα χαρακτηρίζει ως «λεγόμενο κυπριακό πρόβλημα», επεξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η Κύπρος και οι Κύπριοι αλλά τα αδίστακτα συμφέροντα που εκδηλώθηκαν από τον ψυχρό πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές καταβολές της βρετανικής αποικιοκρατικής πολιτικής που εξέθρεψαν και γιγάντωσαν τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις.

Σε έναν τόπο που βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια τόσο κρίσιμη γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά περιοχή, με τα συμφέροντα τρίτων να επηρεάζουν καταλυτικά τη μοίρα του, η διατύπωση προβληματισμών που θεμελιώνονται σε γεγονότα, εξελίξεις και στοιχεία συνιστά πολύτιμη κατάθεση.

Και σε μια χώρα όπως η Κύπρος, όπου αρχεία δύσκολα ανοίγουν και η ιστορία καταγράφεται συχνά υπό την επίδραση ιδεολογημάτων, ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων και συναισθηματισμών, το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί εξόχως σημαντική συνεισφορά.

Πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, συμπεριφορές και πρακτικές σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα και στην ευρύτερη διεθνή σκακιέρα, αλλά και απόψεις και κριτικές προσεγγίσεις ακτινογραφούνται και αποτυπώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Κώστα Γεννάρη, για να επισημάνουν αίτια και αιτιατά, κενά, λάθη, πράξεις και παραλείψεις που σημάδεψαν κατά τρόπο τραγικό τις εξελίξεις. Και με ανίχνευση ταυτόχρονα προοπτικών και διεξόδων στην κυπριακή κρίση. Η βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού μέσα από λάκκους λεόντων και συμπληγάδες πέτρες παρατίθεται ανάγλυφα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Περί Κύπρου αλήθειες».

Η καταγραφή γεγονότων, στοιχείων και εξελίξεων βοηθά σημαντικά στην αναζήτηση της αλήθειας και στην αντικειμενική ιστορική ανάλυση. Σε μια δημοκρατική κοινωνία με ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους, η αλήθεια δεν μπορεί να είναι αυθαίρετη, πρέπει να στηρίζεται στα ακριβή γεγονότα και την ανάλυση τους. Να στηρίζεται στον διάλογο και τη διαλεκτική αντιπαράθεση, στα πραγματικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν απόψεις και να επιτρέπουν την κριτική τους προσέγγιση.

Χωρίς τις παρωπίδες ιδεολογικών αγκυλώσεων, που συχνά αποτελούν αιτία στρέβλωσης και καταπάτησης των κανόνων δεοντολογίας, ο Κώστας Γεννάρης, με αποκλειστικό εφόδιο και οδηγό την αντικειμενικότητα και την ουσία, επιχειρεί και επιτυγχάνει μια καταγραφή των δεδομένων που συνθέτουν τη μακρόχρονη κυπριακή κρίση. Με κυρίαρχο το στοιχείο της αλήθειας ως αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας, ο Κώστας Γεννάρης ξεδιπλώνει τις πολιτικές και ιστορικές παραμέτρους της πορείας του Κυπριακού, η οποία μέσα από συνωμοσίες και παγίδες αλλά και λάθη και προδοσίες οδήγησε στην τραγωδία του 1974 και την για 37 χρόνια συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας επί του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εντοπίζοντας εύστοχα τα αίτια της κρίσης ο συγγραφέας καταγράφει εξ αρχής την πηγή της κακοδαιμονίας του Κυπριακού. Γράφει: « Η γεωγραφία στάθηκε εχθρός της Κύπρου στην ικανοποίηση των πόθων της».

Ο Κώστας Γεννάρης είναι κατ’ εξοχήν δημοσιογράφος με μια μακρά και ευδόκιμη σταδιοδρομία στο λειτούργημα. Η συγγραφική αυτή εργασία ωστόσο του απονέμει δικαιωματικά και την ιδιότητα του μελετητή και του συγγραφέα. Ο Κώστας Γεννάρης δεν γράφει ιστορία ούτε διεκδικεί ρόλο ιστορικού. Δεν προσπαθεί δηλαδή να διατυπώσει μια συγκεκριμένη θεωρία ή να υποβάλει το αναγνωστικό του κοινό σε μια μονοσήμαντη ερμηνεία των γεγονότων. Παραθέτει γεγονότα και στοιχεία χωρίς να τα λογοκρίνει και ταυτόχρονα απόψεις και προβληματισμούς.

Στην ουσία ο συγγραφέας προσφέρει υλικό, έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης και ο κάθε μελετητής ιστορικών γεγονότων να αποτυπώσει στη συνείδηση του τη δική του προσωπική αντίληψη περί του Κυπριακού και όσων το περιβάλλουν. Αν τελικά υπάρχει ο περίφημος ιστορικός του μέλλοντος, μάλλον μέσα από αυτή την ατομική διαδικασία προκύπτει.

Γράφει χαρακτηριστικά: « Τα άρθρα εμπεριέχουν πληθώρα στοιχείων που ενισχύουν τον προβληματισμό όσων εξακολουθούν να ανησυχούν και να αγωνιούν για την κατάληξη που θα έχει το μεγάλο ζήτημα της κατοχής στην Κύπρο».

Το βιβλίο του Κώστα Γεννάρη, με την σφραγίδα της εμπειρίας της διακονίας στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, με τη διεισδυτική ανάλυση και τεκμηρίωση είναι πολύτιμος οδηγός στην πορεία μας. Τα νέα δεδομένα, η αμετακίνητη τουρκική αδιαλλαξία, οι εσωτερικές πολιτικές αντιφάσεις στην Τουρκία και η εγγενής επιθετικότητα του τουρκικού κράτους, η συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η ατελέσφορη διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία 37 χρόνια, μάς επιβάλλουν βαθιά ενδοσκόπηση για αναδιαμόρφωση της ακολουθούμενης στρατηγικής.

Να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες και να αποτρέψουμε τους κινδύνους. Για την αναγκαία αυτή πορεία η συνειδητοποίηση της ιστορίας μας, η βαθιά γνώση των διαχρονικών συμπεριφορών της Τουρκίας, η εθνική αυτογνωσία, τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος, η επίγνωση και η ορθή εκτίμηση της σημερινής συγκυρίας αποτελούν απαραίτητο εφόδιο. Το βιβλίο του Κώστα Γεννάρη υπό αυτή την έννοια είναι απολύτως χρήσιμο και πολύτιμο.

Αγαπητέ Κώστα,
Θερμά συγχαρητήρια και ευχές για συνέχιση της καρποφόρας πορείας και δημιουργικής σου προσφοράς.