2/11/11

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην έναρξη των εργασιών του εργαστηρίου με θέμα «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», στη Λευκωσία
02/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στo σημαντικό αυτό εργαστήρι για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Life CY ADAPT που σκοπό έχει την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Η επιστημονική κοινότητα, και συγκεκριμένα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κρούει κώδωνα συναγερμού ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα επιτρέψουν να περιορίσουμε την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Η στιγμή είναι καθοριστική, γιατί μας χωρίζουν μόνο λίγες βδομάδες από την κρίσιμη Σύνοδο του Ντέρμπαν τον Δεκέμβρη του 2011, την 17η Διάσκεψη των Μερών του ανώτατου οργάνου της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επιδιώκουν από αυτή τη Διάσκεψη να επισφραγιστούν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις με μια νέα, ολοκληρωμένη και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο και θα αφορά την περίοδο μετά το 2012. Η Σύνοδος του Ντέρμπαν θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να τεθούν στόχοι υψηλότεροι από τους σημερινούς, ώστε να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,9 βαθμούς έως το 2020 και να συνεισφέρουν όσο το δυνατό περισσότερο οι χώρες - ρυπαντές.

Η κλιματική αλλαγή είναι η σοβαρότερη πρόκληση στην εποχή μας με πολλαπλασιαστικές αρνητικές επιπτώσεις και αλληλοεξαρτώμενες επιδράσεις σε σημαντικούς τομείς όπως είναι ο τομέας του νερού, της ενέργειας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, της βιοποικιλότητας, της περιορισμένης διαθεσιμότητας φυσικών πόρων, των υποδομών και της οικονομίας στο σύνολό της. Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, όπως είναι η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, γίνονται σταδιακά αισθητές και από τους απλούς πολίτες που τις βιώνουν και μπορεί στο μέλλον να ξεπεράσουν κάθε ανθρώπινη δυνατότητα επανόρθωσης.

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος δεν γνωρίζουν σύνορα. Γι’ αυτό η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν ότι πέρα από τα μέτρα μετριασμού που λαμβάνονται για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου – κάτι που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου μας – θα πρέπει να δράσουμε άμεσα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προσαρμογής και παράλληλα να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ήδη τρέχουσες επιπτώσεις που δεν μπορούν πλέον να προληφθούν και είναι μη αναστρέψιμες.

Έχουμε περάσει λοιπόν από το στάδιο της επιστημονικής διαπίστωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε αυτό της ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για προσαρμογή, όπως είναι η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος Life CY ADAPT. Το σημερινό εργαστήρι είναι το πρώτο στο είδος του στο θέμα της προσαρμογής και στοχεύει να αναδείξει την επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Κύπρο, να εντοπίσει τις ευπαθείς περιοχές και τομείς της Κύπρου όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές και να εισηγηθεί πρακτικά μέτρα προσαρμογής που θα μπορούν να εφαρμοστούν στις διάφορες πολιτικές μας.

Χρειάζεται ανάληψη συντονισμένης δράσης σε εκείνους τους τομείς που απειλούνται περισσότερο και αμεσότερα όπως είναι η γεωργία, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα, η αλιεία και τα ενεργειακά δίκτυα. Γι’ αυτό χρειάζεται ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των περιφερειών, των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και ερευνητικού κόσμου, αλλά και μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Θέλω να πιστεύω ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια για το περιβάλλον και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Κύπρου θα βαδίζουμε όλοι μαζί. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι πάντοτε ανοικτό σε προτάσεις και σε καινοτόμους ιδέες και μέτρα για την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας εδώ και για τη συμβολή και συνεργασία σας στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Καλή αρχή και καλή επιτυχία στο εργαστήρι και στο πρόγραμμα Life CY ADAPT, από το οποίο όλοι αναμένουμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη σε βάθος χρόνου.