2/11/11

Η Υπουργός Εξωτερικών παρέστη σε ομογενειακή εκδήλωση στην Πέρθη της Αυστραλίας
02/11/2011
Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή παρέστη, στις 30 Οκτωβρίου στην ετήσια εκδήλωση της κυπριακής κοινότητας Δυτικής Αυστραλίας.



Σε ομιλία της ενώπιον μελών της κυπριακής και ελλαδικής ομογένειας Δυτικής Αυστραλίας και στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων, η δρ Μαρκουλλή, έκανε αναφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας με τίτλο «Οικοδομώντας εθνική ανθεκτικότητα, οικοδομώντας παγκόσμια ανθεκτικότητα» και ανέλυσε τις θετικές για την Κύπρο αναφορές στο Ανακοινωθέν της Συνόδου. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα του κυπριακού λαού και, κατ’ επέκταση των αποδήμων μας, καθώς και στα επιτεύγματα τους παρά τις δυσχέρειες που επέφερε η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή.

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια να συνεχίσει τις προσπάθειες του, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, για επίτευξη συμφωνημένης λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τις δυσκολίες που παρουσιάζονται ένεκα της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς με τις αρνητικές μετακινήσεις σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, καθώς και την προκλητική στάση και τις απειλές της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για αναζήτηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.