6/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

06/11/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σε ενότητα, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου υπογραμμίζοντας ότι, η αντιπολίτευση, ωστόσο, αντί ανταπόκρισης εντείνει τις άδικες επιθέσεις σε βάρος του Προέδρου και της Κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πως η μέγιστη πολιτική ευθύνη του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ορθώνονται ενώπιον της πατρίδας μας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο στα όσα λέχθηκαν από την αντιπολίτευση στην περίοδο μετά από το τραγικό συμβάν στο Μαρί.

Εκτοξεύτηκαν ξανά αυθαίρετες κατηγορίες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δήθεν προκαλεί διχόνοια. Ξανά διατυπώθηκε ο αστήριχτος ισχυρισμός ότι δήθεν υπάρχει πολιτική κρίση και ανωμαλία στον τόπο.

Πολιτική κρίση στον τόπο δεν υπήρχε. Στον βαθμό που τώρα υπάρχει είναι δημιούργημα, λυπούμαστε να πούμε, της αντιπολίτευσης, η οποία προσπάθησε να την προκαλέσει εκμεταλλευόμενη τον πόνο των συγγενών των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και τη συναισθηματική φόρτιση της κοινωνίας που προκλήθηκε από την έκρηξη και τις τραγικές της συνέπειες.

Για ακόμα μια φορά θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στις οικογένειες και τους συγγενείς των συμπολιτών μας που τόσο άδικα και τραγικά χάθηκαν.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα όσα η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την παραίτησή του. Οι αναφορές της αντιπολίτευσης στο Πόρισμα του κ. Πολυβίου, για να ζητείται η παραίτηση του Προέδρου, δεν είναι καθόλου πειστικές και αξιόπιστες. Η αντιπολίτευση δεν ανέμενε κανένα πόρισμα και καμιά έρευνα. Από την πρώτη μέρα της έκρηξης είχε προαποφασίσει ότι για όλα φταίει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απορρίπτουμε ότι ο Πρόεδρος έχει προσωπικές ευθύνες. Ο Πρόεδρος ανέλαβε τις θεσμικές ευθύνες που του αναλογούν και απολογήθηκε εκ μέρους της Πολιτείας για την τραγωδία, αλλά και για τις αδυναμίες και τις ελλείψεις ενός συστήματος που δημιούργησαν τα γνωστά κατεστημένα και οι οποίες οδήγησαν στο τραγικό γεγονός. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει και να διορθώσει στρεβλώσεις και κακώς έχοντα που για δεκαετίες ταλαιπωρούν την κοινωνία και τους πολίτες.

Η χρονική απόσταση που μας χωρίζει από το τραγικό συμβάν στο Μαρί, επιτρέπει σε όλους με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα να κρίνουν και να αξιολογήσουν την κατάσταση. Επιτρέπει ψύχραιμα να αναλογιστούμε όλοι τί συμφέρει στον τόπο και τον λαό.

Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν την πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουν. Πολιτική που αποδεδειγμένα ενισχύει την κρατική οντότητα της Κύπρου και οδηγεί στην οικοδόμηση συνεργασιών και συμμαχιών στον διεθνή χώρο.

Θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση και για την εξυγίανση της οικονομίας.

Πρόεδρος και Κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να ασκούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας θα συνεχιστούν. Σύντομα θα εξαγγελθεί ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για συνέχιση των ερευνών και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόεδρος και Κυβέρνηση εργάζονται εντατικά για μια πετυχημένη Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ακόμα περισσότερο θα ενισχύσει διεθνώς το κύρος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα συνεχίσει να αναλώνει όλες του τις δυνάμεις για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σε ενότητα. Η επίτευξή της απαιτεί σεβασμό στους θεσμούς και αλληλοσεβασμό μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Αντί ανταπόκρισης στις εκκλήσεις του Προέδρου για ενότητα, δυστυχώς, η αντιπολίτευση εντείνει τις άδικες και ατεκμηρίωτες επιθέσεις σε βάρος του Προέδρου και της Κυβέρνησης. Κορυφώνει τη διασπαστική δράση της με την έγκριση ψηφίσματος από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει, καλώντας τον Πρόεδρο σε παραίτηση. Η αντιπολίτευση αδιαφορεί από τις αρνητικές συνέπειες που θα προκληθούν από μια άκαιρη, γεμάτη σκοπιμότητες προεκλογική αντιπαράθεση.

Αυτό που συμφέρει στον τόπο είναι η ενότητα και η συλλογική προσπάθεια. Αυτό που συμφέρει στον τόπο και τον λαό είναι η συσπείρωση δυνάμεων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που ορθώνονται ενώπιον της πατρίδας μας.

Καλούμε όλους σε ενότητα και συναίνεση. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί όλους μας. Αυτό καθοδηγεί τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης σε σχέση με το θέμα των γεωτρήσεων για ανεύρεση πιθανόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «γίνεται μια εντατική εργασία αναφορικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Το θέμα δεν είναι απλό, έχει διάφορες πτυχές, όλες εξετάζονται, αξιολογούνται από την Κυβέρνηση και σύντομα – και το σύντομα έχει μια χρονική διάσταση – θα είμαστε σε θέση αν εξαγγείλουμε τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

Ερωτηθείς είπε ότι «αυτό το σύντομα δεν μπορεί να πάει σε βάθος χρόνου. Πραγματικά θα είναι σύντομα. Προτιμώ να μην αναφερθώ ακριβώς στον χρονικό ορίζονται για πολλούς και διάφορους λόγους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Κυβέρνησης για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Βεβαίως. Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων που υπάρχουν στο χώρο της ΑΟΖ έχει αποδειχθεί από τον τρόπο που η Κυβέρνηση έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Τον Οκτώβριο του 2008 προχώρησε σε συμφωνία με τη Noble. Όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των ερευνών από την εταιρεία, αμέσως προχωρήσαμε στη δεύτερη φάση που είναι η ερευνητική γεώτρηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα προχωρήσουμε πολύ σύντομα στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για άλλα τεμάχια της ΑΟΖ».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μετά το ψήφισμα της Βουλής, με τις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να παραιτηθεί, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ακριβώς. Και θεωρούμε ότι η μέγιστη πολιτική ευθύνη του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι ακριβώς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ορθώνονται ενώπιον της πατρίδας μας και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Αυτή είναι η υλοποίηση της πολιτικής ευθύνης και αυτή την πολιτική ευθύνη εκπληρώνουν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση. Θα ήταν πραγματικά καταστροφικό για την Κύπρο εάν μπαίναμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σε μια τέτοια χρονική συγκυρία, όταν η Τουρκία προκαλεί και απειλεί και όταν η δυσκολίες στην οικονομία, ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εξελίξεων που υπάρχουν κοντά στην περιοχή μας, επιβάλλουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Πέρα βέβαια από το γεγονός που σημείωσα πριν, ότι εμείς απορρίψαμε και απορρίπτουμε από την πρώτη στιγμή ότι ο Πρόεδρος έχει προσωπικές ευθύνες για το θέμα της έκρηξης στο Μαρί».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Ευρωζώνης για το γνωστό ‘κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων, και έχοντας υπόψη τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ειδικά κυπριακών τραπεζών με την ελληνική οικονομία. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν αρχίσει τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, πάντοτε έθεταν ως λόγο την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Επίσης, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η οποία Κεντρική Τράπεζα με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες έχει τον εποπτικό ρόλο των τραπεζών παίρνει μέτρα για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό για πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένεκα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Είναι φανερό πως η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναδείξει προβλήματα της κυπριακής οικονομίας που συσσωρεύονταν εδώ και δεκαετίες, προβλήματα που ήταν κρυμμένα κάτω από το χαλί και βγήκαν στην επιφάνεια λόγω της οικονομικής κρίσης που σοβεί στην ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα, η παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε και την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία. Η Κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα αυτό κάνει από την αρχή. Εάν κάνουμε ένα απολογισμό των τριών και πέρα χρόνων της διακυβέρνησης του τόπου υπό την Προεδρία Χριστόφια, θα δούμε ότι έχουν ληφθεί και εφαρμοστεί αποφάσεις για την κυπριακή οικονομία που ποτέ προηγουμένως δεν είχαν ληφθεί.

Η Κυβέρνηση προώθησε πολιτικές και μέτρα για επίλυση προβλημάτων με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων – και τα έχει λύσει – προώθησε και υλοποιεί αποφάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προώθησε και υλοποιεί πολιτικές και δράσεις για συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου, προωθεί και εφαρμόζει πολιτικές για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά για αντιμετώπιση εκείνων των προβλημάτων που για δεκαετίες συσσωρεύονται. Αυτή η προσπάθεια είναι δύσκολη μεν, αλλά αυτή η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα προωθεί τα μέτρα.

Και σε αυτό τον τομέα καλούμε όλους να συνεργαστούν. Το λέω αυτό διότι είναι γνωστό πως ακόμη και πέρσι η Κυβέρνηση έστειλε διάφορα μέτρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κάποια από αυτά τα μέτρα απορρίφθηκαν – να θυμίσω τις δύο προτάσεις για φορολόγηση του πλούτου – αλλά και κάποια άλλα μέτρα παρέμειναν σε εκκρεμότητα στη Βουλή για πάρα πολλούς μήνες, όπως, για παράδειγμα, τα νομοσχέδια που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Και εδώ υπάρχει η ανάγκη όπως εργαστούν όλοι συλλογικά και καλούμε όλα τα κόμματα και στον τομέα της οικονομίας να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και για να επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα και να δώσουμε πνοή και προοπτική στην κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς αν αυτό θα γίνει με την έγκριση του προϋπολογισμού, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ασφαλώς, αντιλαμβάνεστε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο της κάθε Κυβέρνησης πρώτα από όλα για τη λειτουργία του κράτους, αλλά και ως μοχλός για άσκηση πολιτικής στον οικονομικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό τομέα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Εγκεμέν Μπαγίς με τις οποίες προέτρεψε την ΕΕ να πείσει την Κυπριακή Δημοκρατία έτσι ώστε να ανοιχθεί το κεφάλαιο της Ενέργειας για την Τουρκία, αλλά και δηλώσεις του με τις οποίες επανέλαβε τη στάση της Τουρκίας έναντι του θέματος της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ, θα πραγματοποιήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα είναι μια πετυχημένη προεδρία που θα δείξει ότι ακόμη και μικρά κράτη, όπως η Κύπρος, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πετυχημένες προεδρίες.

Η επιτυχία αυτού του εθνικού καθήκοντος, αυτής της εθνικής υπόθεσης της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αναβαθμίσει το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο μέσα στην ΕΕ όσο και στον ευρύτερο διεθνή χώρο.

Οι αναφορές των διαφόρων Τούρκων αξιωματούχων σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να απασχολήσουν την ΕΕ η οποία θα πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία και να της υποδείξει ότι είναι με τέτοιες συμπεριφορές που η Τουρκία πρώτα από όλα πλήττει την ίδια τη δική της ευρωπαϊκή προοπτική και ότι λειτουργεί με έναν τρόπο που προκαλεί ένταση στην περιοχή, ένταση την οποία προσπαθεί να μεταφέρει μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο».

Πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της Ενέργειας είναι πολύ καλά γνωστή η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ενέργεια είναι ένα από τα κεφάλαια που έχει ‘παγώσει’ η Κυπριακή Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2009 επειδή η Τουρκία αρνείται να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και από τη στιγμή που αρνείται να υλοποιήσει αυτές τις υποχρεώσεις δεν μπορούν να ανοίξουν τα κεφάλαια. Ειδικά στο θέμα της Ενέργειας, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε σημειώσει ότι δεν μπορεί να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο ενόσω η Τουρκία προκαλεί και απειλεί σε σχέση με τις έρευνες και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να εντοπίσει και να εκμεταλλευτεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Αν και εφόσον τελικά εντοπιστούν αυτά τα κοιτάσματα και η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στην εκμετάλλευσή τους, θα επωφεληθεί πρώτα από όλους η ΕΕ διότι ως κράτος μέλος της ΕΕ η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει ως τροφοδότης ενέργειας στην ΕΕ, αλλά το θέμα του φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει και ως κίνητρο για επίλυση του Κυπριακού, αφού η Τουρκία, αν και εφόσον συνεργαστεί επιτέλους για λύση στο Κυπριακό που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και αν τερματίσει την κατοχή της στην Κύπρο, μπορεί και αυτή να επωφεληθεί μέσα από συνεργασίες και συνέργειες με την επανενωμένη πλέον ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να επαναλαμβάνει εαυτόν, να απειλεί και να προκαλεί»