24/10/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο περιθώριο του φεστιβάλ του ΑΣΤΡΑ, χθες
24/10/2011





Θα ήταν καλό οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ευθαρσώς για το αν πιστεύουν και στοχεύουν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή απλώς διατυπώνουν μια ευχή για λύση στο Κυπριακό χωρίς να διατυπώνουν ευθαρσώς το στόχο και το περιεχόμενο της λύσης, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Φεστιβάλ του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Αστρα» στο Πάρκο της Ακρόπολης, ο κ. Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, είπε: «Αναφορικά με το θέμα της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου δώσαμε και χθες απαντήσεις, αλλά επαναφέρεται και σήμερα το θέμα. Τελικά η αντιπολίτευση αρνείται τον ίδιο της τον εαυτό. Είναι καταγραμμένο σε πολλά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου ότι και πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πάει στη Νέα Υόρκη έχοντας σαφή αντίληψη για το τι θα κάνει, και το πρώτο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και να υπερασπίζεται τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει τον τόπο και το λαό.

Ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ συνεχίζουν να μη διατυπώνουν θέσεις. Μένουν μόνο στους προβληματισμούς. Και αυτό που διαπιστώνει ο κάθε πολίτης με τις τοποθετήσεις που κάνει ο ΔΗΣΥ αναφορικά με το Κυπριακό είναι ότι μεταλλάσσεται ο ΔΗΣΥ από θέσεις που είχε περί χαλαρής ομοσπονδίας και για τετραμερείς ή πενταμερείς συναντήσεις. Τώρα προσεγγίζει θέσεις εκείνων που μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε ως οπαδούς της σκληρής γραμμής στο Κυπριακό.

Να πει ευθαρσώς ο ΔΗΣΥ ποιες είναι οι θέσεις του στο Κυπριακό, αλλά και για το τι νομίζει αναφορικά με τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη: Να πάει ή να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Εμείς έχουμε σαφή θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλώς θα πάει στη Νέα Υόρκη, όπως καλώς πήγαιναν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συναντήσεις που συγκαλούσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Αναφορικά με την υποβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου για την οποία μίλησε ο κ. Αναστασιάδης, δεν προκαλεί έκπληξη αυτή η δήλωση, τα έλεγε και επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου και τελικά ο ΔΗΣΥ αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο».

Απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αναφορικά με δηλώσεις του κ. Ομήρου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήθεν εκφεύγει από θέσεις αρχών στο Κυπριακό, θέλω να υπενθυμίσω - επειδή αναφέρθηκε ο κ. Ομήρου, όπως και όλοι αναφερόμαστε, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ στη βάση των οποίων θέλουμε λύση στο Κυπριακό – ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προβλέπουν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτή είναι μια λύση συμβιβασμού που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ήταν καλό οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ευθαρσώς για το αν πιστεύουν και στοχεύουν σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή απλώς διατυπώνουν μια ευχή για λύση στο Κυπριακό χωρίς να διατυπώνουν ευθαρσώς το στόχο και το περιεχόμενο της λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πάντοτε, και στη Νέα Υόρκη, και όχι μόνο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές, αλλά με τις αρχές του Κυπριακού θα πρέπει να επιδεικνύεται και ο απαραίτητος ρεαλισμός και να στηρίζεται σε αρχές για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την έντιμη, συμβιβαστική λύση η οποία προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και προνοείται από αυτά».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΕΥΡΩΚΟ κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου περί παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο κ. Στεφάνου είπε: «Συνεχίζεται και σήμερα αυτή η ιστορία που κάποιοι δημιουργούν - δεν ξέρω ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ιστορία – περί δήθεν παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τέτοιες κατηγορίες. Αυτοί που αναφέρονται σε παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων θα ήταν καλά να δώσουν και τεκμήρια, να δώσουν έστω και ενδείξεις που να στέκουν στη λογική, διότι τελικά πάμε να αναποδογυρίσουμε τη λογική σε αυτό τον τόπο. Ένας εγείρει ένα θέμα, ατεκμηρίωτο, και καλούνται αυτοί που αυθαίρετα κατηγορούνται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αυτοί που μιλούν για παρακολουθήσεις ας το αποδείξουν. Επαναλαμβάνω, όμως, κατηγορηματικά ότι δεν γίνονται παρακολουθήσεις, έτσι όπως από χθες κάποιοι διατυπώνουν».