24/10/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, χθες
24/10/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ. Στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εγκρίθηκε το κείμενο των Συμπερασμάτων. Χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε είναι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, η αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα. Όλα αυτά ήταν θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα απαιτούμενα μέτρα σε σχέση με την εξυγίανση των προϋπολογισμών και τη μείωση των επιπέδων του δημόσιου χρέους των κρατών μελών, καθώς και την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σε αυτά τα ζητήματα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη γίνονται πιο αυστηρές στην πορεία.

Έχει δοθεί προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και δράσεις, οι οποίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Πράξη Ενιαίας Αγοράς με έμφαση στην κοινωνική συνοχή, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων προσφορών, δράσεις στον τομέα της καινοτομίας, επίτευξη ενιαίας ψηφιακής αγοράς, καθώς και δραστική μείωση του διοικητικού φόρτου και των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις.

Ως Κύπρος έχουμε στηρίξει τις αποφάσεις για τόνωση της ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης, τονίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στηρίξαμε, επίσης, την ενίσχυση του συντονισμού των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την αρχή ότι οι στόχοι που θα αποφασίζονται από κοινού θα υλοποιούνται από τα κράτη μέλη με τρόπο που να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις υπάρχουσες πρακτικές κάθε χώρας.

Όπως ξέρετε, προωθήθηκε ένα θέμα στο Συμβούλιο το οποίο προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους «27». Πρόκειται για την κοινή ενοποιημένη βάση επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε τις δικές μας απόψεις επί του θέματος. Έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας. Η άποψή μας είναι ότι αν γίνει μια τέτοια κίνηση η Κύπρος θα ζημιώσει στον τομέα των ξένων επενδύσεων. Υπάρχουν κι άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Σλοβακία, οι οποίες, όπως κι εμείς, έχουν διαφορετική άποψη.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν και της Συρίας, μου δόθηκε η δυνατότητα να διερωτηθώ ποια είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι μιας χώρας που χτυπά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει μέλος της και η οποία ακολουθεί μια ξετσίπωτη, επιθετική πολιτική ενάντια σε χώρα μέλος. Μιλώ βέβαια για την Τουρκία και την όλη επιθετική και προκλητική συμπεριφορά της τον τελευταίο καιρό που οδηγεί και σε σκλήρυνση των θέσεών της στο Κυπριακό.

Αναφερόμενος στο θέμα υπέδειξα ότι η ΕΕ έχει καθήκον να κάνει εντελώς ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα μη μέλος να της θέτει όρους σε σχέση με το ποιος θα ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε συναίνεση στα κράτη μέλη, ενώ οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που μίλησαν υποστήριξαν τις θέσεις που εκφράσαμε. Η κα Ashton εξήγησε ότι είναι σε συνεχή επαφή με την Τουρκία και την τουρκική ηγεσία, καθιστώντας σαφές ότι οι χώρες μέλη είναι 27 και όχι 26.

Συναποφασίστηκε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα ασχοληθεί με το θέμα της Τουρκίας και τη συμπεριφορά της. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη στιγμή εμείς, ενδεχομένως, να προτείνουμε και σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και βεβαίως για τη συμπεριφορά της έναντι της Κύπρου».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Επιδείχθηκε κατανόηση από ολόκληρο το Συμβούλιο;

Απάντηση: Κατανόηση επιδείχτηκε από ολόκληρο το Συμβούλιο. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο έκλεισε το θέμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς καμία αντίρρηση, θεωρώ ότι επιδείχθηκε κατανόηση από ολόκληρο το Συμβούλιο.

Ερώτηση: Δεν ακούστηκαν συνήγοροι της Τουρκίας;

Απάντηση: Όχι, κανένας. Μάλιστα απευθύνθηκα ειδικά στον κ. Κάμερον για να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, αφού η χώρα του είναι και εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ερώτηση: Συζητήσατε και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ΕΕ και πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό;

Απάντηση: Το πώς θα πραγματοποιηθεί είναι στην ατζέντα της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης που θα ξεκινήσει σε μισή ώρα.

Ερώτηση: Στο επίπεδο των 27;

Απάντηση: Υπάρχει το θέμα, αλλά δεν έχει συζητηθεί σε βάθος στο επίπεδο των 27. Έγιναν αναφορές, χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση εκεί, γιατί είναι θέμα της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ερώτηση: Αισθάνεστε ασφαλής για τις κυπριακές τράπεζες; Θεωρείτε ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες πίεσης από απώλειες στα ελληνικά ομόλογα και από αύξηση του λεγόμενου TIER I capital;

Απάντηση: Αυτά πρέπει να μελετηθούν επισταμένα και σε επαφή με τις τράπεζες. Όμως αυτή τη στιγμή κανένας ηγέτης χώρας και καμιά χώρα στον κόσμο δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλής εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Είναι γνωστό ότι έχουμε τράπεζες εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η συζήτηση του θέματος της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου κλείνει το κενό που είχε δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η κα Ashton σε δυο περιπτώσεις απέφυγε επιμελώς να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και όχι Συνόδου Κορυφής μέχρι στιγμής, παρά τις γραπτές επισημάνσεις που είχαν γίνει από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών και το δίκαιο αίτημα που υποβλήθηκε;

Απάντηση: Νομίζω είναι η χειρότερη στιγμή να τα βάλουμε με την κα Ashton, τη στιγμή μάλιστα που στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ληφθεί απόφαση και μπαίνει στην ατζέντα η συζήτηση των εξελίξεων για την Κύπρο. Και όταν η κα Ashton, κατ’ ιδίαν, μου έδωσε πολλές διαβεβαιώσεις ότι το θέμα είναι συνεχώς στην ατζέντα των συζητήσεών της με την Τουρκία, καθιστώντας σαφή ορισμένα πράγματα, θεωρώ ότι θα ήταν άγαρμπο από πλευράς μου να την κρίνω.

Ερώτηση: Το Κυπριακό θα συζητηθεί ή η συμπεριφορά της Τουρκίας;

Απάντηση: Δεν έχει σχέση με το Κυπριακό η συμπεριφορά της Τουρκίας; Στο Συμβούλιο εγώ μίλησα και για το Κυπριακό και για τη σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας και του κ. Έρογλου και μίλησα κατά συγκεκριμένο τρόπο για τις στρεψοδικίες του κ. Έρογλου. Είπα ότι πάμε στην Νέα Υόρκη και αντί να έχουμε πρόοδο, έχουμε στασιμότητα σε διάφορες, πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.