2/10/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη για τη Μέρα της Ελιάς «Ολέαστρο» στο Πάρκο της Ελιάς, στην Ανώγυρα Λεμεσού
02/10/2011





Να μη μεταδοθεί πριν από τις 12μ.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή γιορτή, η οποία αποτελεί μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση για την κοινότητα της Ανώγυρας και τη γύρω περιοχή.

Η καλλιέργεια της ελιάς ήταν γνωστή στους Έλληνες από τη νεολιθική εποχή. Οι αρχαίοι Έλληνες τιμούσαν ιδιαίτερα την ελιά γιατί εθεωρείτο όχι μόνο σύμβολο ειρήνης αλλά σοφίας, νίκης και δόξας. Οι Ολυμπιονίκες και οι νικητές των αγώνων έπαιρναν ως έπαθλο στεφάνι ή κλαδί ελιάς ή αγριελιάς, τον ‘κότινο’. Την ύπαρξη της ελιάς στην Κύπρο βεβαιώνει και ο Στράβων, από τον οποίο γνωρίζουμε ότι η Κύπρος - η ευέλαιος - ήταν πλούσια σε ελαιόλαδο και σε ελιές.

Σήμερα η ελιά είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο δέντρο στο κυπριακό τοπίο μετά από τα δασικά είδη. Η προσαρμογή του δέντρου σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοεί την καλλιέργεια του από τα παράλια του νησιού μέχρι και σε υψόμετρο 700 μέτρων, ενώ άγρια δέντρα ελιάς μπορεί κανείς να συναντήσει μέχρι και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.

Για το νησί μας η ελαιοκομία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της γεωργίας και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξάνονται κάθε έτος, ενώ η ελιά αποτελεί τη σημαντικότερη βιολογική καλλιέργεια στην Κύπρο. Η ανάγκη για παραγωγή προϊόντων, και κυρίως ελαιολάδου, εξαιρετικής ποιότητας, ξεχωριστού χαρακτήρα και αυξημένης αναγνωρισιμότητας από το καταναλωτικό κοινό, καθίσταται επιτακτική. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που άπτονται της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραγωγή του ελαιοκάρπου μέχρι την εξαγωγή και την εμφιάλωση του ελαιολάδου, αυξάνει την ευθύνη και την υποχρέωση τόσο του παραγωγού, όσο και του μεταποιητή για την εφαρμογή μεθόδων που σέβονται, διατηρούν και προάγουν το περιβάλλον των ελαιοπαραγωγικών περιοχών.

Αυτά φαίνεται να είναι και τα κλειδιά της επιτυχίας της εταιρείας Oleastro Enterprises. Μέσω του βιολογικού ελαιώνα, του πρότυπου ελαιόμυλου κρύας έκθλιψης και της υποδομής για την αποθήκευση, αλλά και την τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου, προάγεται η παραγωγή και η εμπορία εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Παράλληλα, το ελαιοκομικό μουσείο, το κέντρο επισκεπτών και το σημείο πώλησης προϊόντων ελιάς και ενθυμίων από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, αναδεικνύουν και διαφημίζουν τον πλούσιο πολιτισμό της χώρας μας, γύρω από τη σημαντική αυτή καλλιέργεια.

Η κοινότητα Ανώγυρας πρέπει να είναι περήφανη για το όμορφο αυτό πάρκο, το οποίο κοσμεί την κοινότητα και δίνει νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Η εργατικότητα, η αφοσίωση και η επιμονή για πρόοδο έχουν καταστήσει την κοινότητά σας κέντρο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Βασική επιδίωξη του Υπουργείου Γεωργίας είναι όπως οι αγροτικές μας κοινότητες παραμείνουν οι ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του κυπριακού περιβάλλοντος και της τεράστιας παρακαταθήκης της υπαίθρου σε στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Γιατί, είναι αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εθνική μας ταυτότητα και την ιδιαιτερότητά μας ως λαού, τα οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της υπαίθρου, η καλύτερη ποιότητα ζωής, η ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας παραγωγής και η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του καταναλωτή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα κρατήσουν τον αγρότη στην περιοχή του. Να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην ύπαιθρο με διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ, για ακόμη μία φορά, τους διοργανωτές της σημερινής αυτής γιορτής και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας.