3/10/11


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011», στη Λεμεσό

03/10/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα στην έναρξη του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011», ανάμεσα σε εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα του συνεδρίου θα είναι χρήσιμα και εποικοδομητικά.

Η παρουσία μου εδώ υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κυβέρνηση στον τομέα της ναυτιλίας, ως ενός εκ των σημαντικών πυλώνων της κυπριακής οικονομίας και ενός εκ των κινητήριων μοχλών της ανάπτυξης του τόπου μας.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της κυπριακής ναυτιλίας τα οποία έχουν προσδώσει εκλεκτή θέση στη χώρα μας στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Η Κύπρος αποτελεί σήμερα μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και ένα ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα.

Η Κύπρος διαθέτει ένα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί ο στόλος αυτός είναι ο δέκατος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο τρίτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Η κυπριακή ναυτιλία θα κατείχε ακόμη πιο υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη εάν δεν υπήρχε η συνεχής πολεμική και τα περιοριστικά μέτρα της Τουρκίας, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τόσο τη χώρα μας και την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας, όσο και τα ιδιωτικά και δημόσια συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τουρκικό εμπάργκο εμποδίζει την εφαρμογή των αρχών δικαίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού στο θαλάσσιο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταβάλλουμε ιδιαίτερες και συνεχείς προσπάθειες για άρση των απαγορεύσεων της Τουρκίας, κάτι που άλλωστε απαιτείται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κύπρος παρακολουθεί πολύ στενά τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ναυτιλίας. Μας απασχολούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία και προσπαθούμε μέσα από μελέτη και στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους να δώσουμε εκείνες τις λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ολοκληρωμένα και στη σωστή τους διάσταση. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι και η πειρατεία. Η Κύπρος έχει ήδη αποφασίσει να δημιουργήσει την κατάλληλη νομική υποδομή η οποία θα αντικρίζει ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από νομοτεχνικό έλεγχο και θα προωθηθεί τάχιστα για ψήφιση σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ναυτιλία αποτελεί έναν τομέα με πολύ μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες τις οποίες το κυπριακό κράτος, σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους ιδιωτικούς φορείς, κατάφερε να αντιμετωπίσει και αξιοποιήσει με διορατικότητα, σωστό προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, η οποία έχει αποφέρει τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι η συνεχής παροχή κινήτρων, φορολογικών και άλλων, στο πλαίσιο που μας επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η Κύπρος όχι μόνο να διατηρήσει την εξέχουσα θέση που κατέχει στην παγκόσμια ναυτιλία αλλά να την βελτιώσει και να την αναπτύξει περαιτέρω.

Η έγκριση του νέου φορολογικού πλαισίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010, αποτελεί το επιστέγασμα της πολιτικής που ακολουθούμε. Το νέο αυτό πλαίσιο προσδίδει περισσότερη ανταγωνιστικότητα και ελκυστικότητα στη ναυτιλία μας και συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, κάτι που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Τα τελευταία χρόνια, τα περιβαλλοντικά ζητήματα συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα. Η λήψη μέτρων για μείωση των εκπομπών ρύπων και η προστασία του περιβάλλοντος απασχολεί και τη ναυτιλία. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, η Κύπρος έχει ήδη προχωρήσει σε έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Σε περίπτωση που οι έρευνες είναι θετικές, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι εργασίες εξόρυξης και μεταφοράς των υδρογονανθράκων να μην επηρεάσουν το οικοσύστημα της χώρας μας. Οι Κύπριοι και οι ξένοι επισκέπτες απολαμβάνουν τις όμορφες και καθαρές παραλίες του νησιού μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβαίνει και στο μέλλον.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας και η επιτυχής αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων προκλήσεων. Η άρτια υποδομή που διαθέτει η χώρα μας, η πλούσια ναυτιλιακή εμπειρογνωμοσύνη που έχει συσσωρευθεί, η στρατηγική μας τοποθεσία και πάνω από όλα η θέληση μας να πάμε ακόμη πιο μπροστά, προδιαγράφουν ένα ευοίωνο μέλλον για τη ναυτιλία μας. Είμαι βέβαιος ότι το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011» θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να συζητήσουν στο πιο υψηλό επίπεδο, τα θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια ναυτιλία και, ταυτόχρονα, στους εκλεκτούς επισκέπτες μας από το εξωτερικό, την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη ναυτιλιακή Κύπρο.

Κυρίες και κύριοι,

Η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού είναι αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και σκληρής δουλειάς τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να συγχαρώ τους διοργανωτές και να τονίσω ότι η εξαιρετική συνεργασία που παρατηρείται ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα συνεχιστεί και θα γίνει ακόμη πιο αποδοτική, καθώς αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας της κυπριακής ναυτιλίας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και ευχάριστη και συνάμα αποδοτική διαμονή στους φίλους μας που έχουν έλθει από το εξωτερικό.