2/10/11


Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Ευαγόρου, στην Παλώδια
02/10/2011





Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, του 1955-59, τον Νίκο Ευαγόρου, που, όπως όλοι οι Έλληνες της Κύπρου ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και καταγωγής, έδωσε το «παρών» του, πολέμησε με γενναιότητα τον κατακτητή και θυσίασε τη ζωή του με το όραμα της ελευθερίας και της δικαίωσης.

Ο Νίκος Ευαγόρου, ο οποίος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1941 στην Παλώδια και αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού, ήταν πραγματικά ένας γεννημένος αγωνιστής. Από την ηλικία των 16 χρόνων μπήκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ και παρά το νεαρό της ηλικίας του ανέλαβε την ευθύνη του αρχηγού της τοπικής ομάδας Παλώδιας. Επιδόθηκε στην κατασκευή βομβών, ναρκών και κρησφυγέτων και πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις ενάντια στους Άγγλους κατακτητές.

Τον Μάιο του 1958 συνελήφθη από τους Άγγλους, γιατί βρέθηκαν στην κατοχή του επιστολές της ΕΟΚΑ και φυλακίστηκε για οκτώ μέρες. Από τότε ενώθηκε με ημιανταρτική ομάδα αγωνιστών της περιοχής του και συμμετείχε πιο ενεργά και μαχητικά στον αγώνα.

Στις 5 Οκτωβρίου 1958, σε ενέδρα που έστησε η ομάδα του εναντίον βρετανικής φάλαγγας οχημάτων, κοντά στο χωριό Φασούλα, ο 17χρονος μαχητής της ελευθερίας έπεσε βαριά χτυπημένος από τα πυρά Βρετανών στρατιωτών. Τον βρήκαν εννιά μέρες αργότερα με ένα χειρόγραφο στο πλάι του που έγραφε:

«Βρίσκομαι εδώ, στο καθήκον, πιστός στους νόμους της θρησκείας και της πατρίδας, γιατί με κάλεσε η φωνή της δούλης Κύπρου να αγωνιστώ, να πολεμήσω με τα άλλα παιδιά για τη λευτεριά. Ναι, γλυκιά μου πατρίδα. Θα πολεμήσω και θα πεθάνω για τη δική σου λευτεριά. Το λέει η πέννα μου, το λένε τα χείλη μου, το λέει η ψυχή μου».

Αυτός λοιπόν ήταν ο ήρωας Νίκος Ευαγόρου. Πιστός στο χρέος για την πατρίδα, απέδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο, θυσιάζοντας ό,τι πολυτιμότερο είχε, τη ζωή του την ίδια, για την ελευθερία της Κύπρου μας. Από τη θυσία του αντλούμε κι εμείς το δίδαγμα πως η αγάπη για την πατρίδα δεν έχει όρια.

Εδώ και 37 χρόνια ο κυπριακός λαός συνεχίζει τον δύσκολο αντικατοχικό αγώνα για να μπορούμε να ζούμε σε μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, θα μπορούν να ζουν ενωμένοι, αρμονικά και αδελφωμένα, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, ευημερίας και δικαιοσύνης.

Ο αγώνας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

Οι τουρκικές προκλήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μας πτοούν. Ο αγώνας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης λύσης που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, συνεχίζεται. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας και θα καταξιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας. Με αυτή την ελπίδα και με αυτή την προσδοκία, αποτίνουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής στον ηρωικό αγωνιστή της ΕΟΚΑ Νίκο Ευαγόρου.

Η θυσία και το παράδειγμά του ας καθοδηγούν τα βήματα όλων και ιδιαίτερα των νέων μας, που τόση ανάγκη έχουν σήμερα από αγνά αγωνιστικά πρότυπα.