31/10/11

Αναφορές στην Κύπρο στο Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας
30/10/2011

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών



Ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πέρθη της Αυστραλίας στις 28-30 Οκτωβρίου 2011, με τη συμμετοχή 53 κρατών μελών της Κοινοπολιτείας. Στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Στο πλαίσιο του θέματος της Συνόδου Κορυφής με τίτλο «Οικοδομώντας εθνική ανθεκτικότητα, οικοδομώντας παγκόσμια ανθεκτικότητα», οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας επαναβεβαίωσαν τις αξίες και αρχές της Κοινοπολιτείας και συμφώνησαν σε δράσεις για ενίσχυση του ρόλου και της διεθνούς επιρροής του Οργανισμού, για διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση των διάφορων προκλήσεων και για δημιουργία ανθεκτικών και ευημερουσών κοινωνιών και οικονομιών.

Μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής υιοθετήθηκε Ανακοινωθέν στο οποίο συνοψίζονται οι δράσεις και αποφάσεις που λήφθηκαν από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας. Στο Ανακοινωθέν γίνεται αναφορά και στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, επαναβεβαιώνονται τα προηγούμενα Ανακοινωθέντα της Κοινοπολιτείας για την Κύπρο και εκφράζεται πλήρης υποστήριξη για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστηρίζονται επίσης οι προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό, στη βάση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα κράτος της Κύπρου με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπρόσθετα, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας κάλεσαν για την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα του 365 (1974), 541 (1983), 550 (1984) και 1251 (1999), και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας εξέφρασαν επίσης την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, για τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την υιοθέτηση για ακόμη μια φορά από την Κοινοπολιτεία μιας σημαντικής παραγράφου για την Κύπρο. Σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να υπερασπιστεί τις θέσεις αρχών για την επανένωση της Κύπρου όπως υιοθετήθηκαν διαχρονικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Κοινοπολιτεία, τόνισε η δρ Μαρκουλλή, βρίσκεται αλληλέγγυα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Σε μια περίοδο που η Τουρκία προωθεί διχοτομικές λύσεις και διαιωνίζει με τη βία την κατοχή μέρους της Κύπρου, η Κοινοπολιτεία υψώνει τη φωνή της και στηρίζει την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό και επαναβεβαιώνει τη βάση και τις αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως επαναβεβαιώθηκε σε σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα κυριότερα των οποίων παρατίθενται στο Ανακοινωθέν και για τα οποία ζητείται η εφαρμογή τους.

Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για τη στήριξη και αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Σε μια κρίσιμη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται και παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η Κοινοπολιτεία έστειλε το δικό της ισχυρό μήνυμα που σαφώς απευθύνεται στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών τόσο της Υπουργικής συνάντησης όσο και της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων η δρ Μαρκουλλή ευχαρίστησε την Κοινοπολιτεία για τη διαχρονική στήριξη της στους αγώνες του κυπριακού λαού και ενημέρωσε διεξοδικά για το Κυπριακό και τις τελευταίες απειλές και παρανομίες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τους ομολόγους της από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Παπούα Νέα Γουινέα, Πακιστάν, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Κένυα, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Γκάμπια, Γκαϊάνα και Ζάμπια. Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης στην Αυστραλία κ. Tony Abbott και τη σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών κα Julie Bishop.