31/10/11

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Γαλάτας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας

30/10/2011





Μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τους ήρωες της κοινότητας της Γαλάτας. Οι ήρωες της Γαλάτας, καθώς και όλοι οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και τον λαό μας, μάς στέλλουν το μήνυμα ότι πανανθρώπινα ιδανικά που κατακτήθηκαν με αγώνες, όπως είναι η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, διαφυλάσσονται και ενισχύονται μόνο με αγώνες.

Η ηρωική θυσία των έξι παλικαριών, του Χρύσανθου Μυλωνά, του Ευαγόρα Παπαχριστοφόρου, των αδελφών Ανδρέα και Ιάκωβου Γερούδη, του Γεώργιου Ζαχαρία και του Πανίκου Αθανασίου εν ώρα καθήκοντος, σε διαφορετικές περιόδους στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία αποτελεί την τρανή και διαχρονική απόδειξη ότι ο λαός μας έδωσε πολλούς και σκληρούς αγώνες και θα συνεχίζει ακόμη να δίνει ωσότου να λυτρωθεί από την κατοχή και την καταπάτηση των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων.

Ο Ανδρέας Γερούδης ήταν στην ηλικία των 20 χρόνων και είχε εξασφαλίσει θέση στην Παιδαγωγική Ακαδημία όταν έπεσε στη μάχη του Κτήματος τον Μάρτιο του 1964 κατά τη διάρκεια των διακοινοτικών συγκρούσεων. Ο Γεώργιος Ζαχαρία υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία έχασε τη ζωή του σε ατύχημα ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή στον Πενταδάκτυλο τον Αύγουστο του 1972.

Ο Ιάκωβος Γερούδης, αδελφός του Ανδρέα Γερούδη, και ο Πανίκος Αθανασίου έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Κύπρο από την εισβολή του Αττίλα. Ο Ανδρέας Γερούδης σκοτώθηκε στην πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής στην περιοχή της Κερύνειας, ενώ ο Πανίκος Αθανασίου έπεσε στις φονικές μάχες που διεξήχθησαν στον Άγιο Παύλο, στη δεύτερη φάση της εισβολής.

Τα ξαδέρφια Χρύσανθος Μυλωνάς και Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-’59. Είχαν βγει στα βουνά για να φέρουν την ελευθερία στο νησί μας που υπέφερε από την καταπίεση της αποικιοκρατίας. Έχασαν και οι δυο τη ζωή τους με έναν άδικο και τραγικό τρόπο, δολοφονημένοι από συναγωνιστή τους στην αντάρτικη ομάδα που συμμετείχαν.

Τα ηρωικά παραδείγματα των έξι παλικαριών μάς ακολουθούν και μάς καθοδηγούν. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και να καταθέσουμε τα όπλα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Οι χιλιάδες νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι και η συνεχιζόμενη για 37 χρόνια κατοχή του 37% των πατρογονικών μας εδαφών από τον τουρκικό Αττίλα είναι μια μόνιμη χαίνουσα πληγή στις ψυχές μας κι ένα δυσβάστακτο χρέος απέναντι στα ηρωικά παλικάρια μας, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Δεν μπορούμε να υποβαθμίσουμε και να διαγράψουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία μας, απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στις επόμενες γενιές. Το όραμα και η ελπίδα της επανένωσης της πατρίδας μας και της επιστροφής στην κατεχόμενη γη μας, μέσα από μια ειρηνική, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση, συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί τον αμετάθετο στόχο μας. Μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και θα εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων της Γαλάτας και η θυσία κάθε ήρωα της πολύπαθης πατρίδας μας και θα υπάρξουν οι σωστές προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας ευημερούσας και σύγχρονης πατρίδας, που θα αποτελέσει γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Τιμή και δόξα στους ήρωες μας.