31/10/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ, στη Νέα Υόρκη

31/10/2011





Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο Greentree της Νέας Υόρκης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ προέβη σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους.

Στην αρχική του δήλωση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας είχε μια δίωρη συνάντηση με τους ηγέτες κατά την οποία εγκαινίασε τις ουσιαστικές συζητήσεις σε τέσσερα βασικά ζητήματα των συνομιλιών για το Κυπριακό, με πρώτο τη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών, ιδιαίτερα την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή την προεδρία, δεύτερον το περιουσιακό, τρίτον το εδαφικό και τέταρτον το θέμα της ιθαγένειας.

Όταν αναχώρησε ο Γενικός Γραμματέας, είπε, εγώ, ο κ. Πάσκοε και άλλοι συναντηθήκαμε με τις δύο ομάδες και είχαμε εκτενείς συζητήσεις μαζί τους γι’ αυτά τα τέσσερα θέματα, στα οποία και επικεντρωθήκαμε, ενώ αναφερόμενος στη γενική εικόνα των συζητήσεων τις χαρακτήρισε θετικές, παραγωγικές και έντονες, τονίζοντας την ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για τον τρόπο που κυλούν τα πράγματα.

Μιλώντας για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, ο κ. Ντάουνερ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι οι συζητήσεις θα συνεχίζονταν ψες κατά τη διάρκεια δείπνου ενώ σήμερα ο Γενικός Γραμματέας θα επιστρέψει στο Greentree και αναμένεται ότι θα παραμείνει για περίπου έξι ώρες και η μέρα θα ολοκληρωθεί με δείπνο εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Μπαν Κι-Μουν, το οποίο θα είναι και η λήξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν προτάσεις για να γεφυρώσουν τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι έχουν πει από την αρχή ότι δεν θα είναι ούτε διαιτητές ούτε μεσολαβητές σε αυτή τη διαδικασία αλλά αυτό που κάνουν είναι να μιλούν εκτενώς με τις δύο πλευρές για τις θέσεις που έχουν και να συζητούν για τις θέσεις της άλλης πλευράς, ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση των θέσεων. Αλλά στο τέλος της ημέρας, είπε, οι δυο πλευρές πρέπει να κάνουν τις δικές τους συγκλίσεις και τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να τους επιβάλουν οτιδήποτε και ούτε έχουν τέτοια πρόθεση.

Σε ερώτηση εάν υπήρξε πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών και εάν άρχισε το πάρε-δώσε, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες και ότι οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν τρόπους να προχωρήσουν με τις διαφορετικές θέσεις. Επανέλαβε ότι οι συζητήσεις ήταν θετικές, παραγωγικές και έντονες και ότι αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησαν οι ίδιες οι πλευρές.

Στο ερώτημα εάν επιλέχθηκε το Greentree με σκοπό να απαλυνθούν οι εντάσεις και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας χρησιμοποιούν συχνά αυτόν τον χώρο για συναντήσεις και τόνισε ότι ήταν προσωπική απόφαση του Γενικού Γραμματέα να φέρει τους δύο ηγέτες εδώ για να διανυκτερεύσουν και να έχουν άφθονο χρόνο να διερευνήσουν τρόπους να ξεπεράσουν τα κύρια θέματα.

Στην ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν οδικό χάρτη μετά από αυτές τις συνομιλίες, είπε ότι το τι θα γίνει στο τέλος των συνομιλιών θα το ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας είτε την επομένη το βράδυ ή την Τρίτη το πρωί ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον οι συζητήσεις είναι ελπιδοφόρες, ο κ. Ντάουνερ απάντησε θετικά.

Αναφορικά με τη μορφή των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας ξεκίνησε τις συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια προγεύματος και οι συζητήσεις έγιναν στην παρουσία της ομάδας του ίδιου του Γενικού Γραμματέα και των συμβούλων των δύο ηγετών κ.κ. Οζερσάι και Ιακώβου, και πρακτικογράφων. Μετά την αναχώρηση του Γενικού Γραμματέα, συνέχισε, ο κ. Πάσκοε και ο ίδιος με τους συνεργάτες τους συναντήθηκαν με τους ηγέτες ξεχωριστά και πέρασαν αρκετή ώρα συζητώντας τα θέματα ενώ παράλληλα εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών είχαν συζητήσεις με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους εμπειρογνώμονες για ανταλλαγή απόψεων.

Σε παρατήρηση ότι χρησιμοποίησε υπερθετικό για τις συναντήσεις και σε ερώτηση εάν επετεύχθη κάτι και γιατί οι συναντήσεις θα κρατήσουν μόνο δύο μέρες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αρχικά οι συναντήσεις θα διαρκούσαν μόνο μερικές ώρες και τελικά ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι μια συνάντηση όπως αυτές της Γενεύης και της Νέας Υόρκης που κράτησαν 3-4 ώρες αλλά να υπάρχει αρκετός χρόνος, δυο μέρες με πλήρη επικέντρωση στο Κυπριακό, και όχι σε άλλα θέματα.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν μίλησε στον υπερθετικό. Είπα θετικές, παραγωγικές και έντονες (συζητήσεις), υπογράμμισε, και αυτό είναι μια καλή περιγραφή τους.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις ο Γενικός Γραμματέας έκανε τη δήλωσή του πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες και γιατί όχι και αυτή τη φορά, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν έχει αποφασισθεί ο τρόπος που θα γίνει η δήλωση του κ. Μπαν Κι-Μουν, αλλά εάν οι ηγέτες επιθυμούν να είναι εκεί, είναι ευπρόσδεκτοι και επανέλαβε ότι αυτό δεν το έχουν καν σκεφθεί.

Ερωτηθείς γιατί εκ του σύνεγγυς συνομιλίες τώρα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό κοινών και χωριστών συναντήσεων ο οποίος φαίνεται ότι δουλεύει αρκετά καλά, και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη σκέφτονται πάντα δημιουργικούς και εποικοδομητικούς τρόπους για να ωθήσουν τη διαδικασία προς τα εμπρός.

Τέλος, σε ερώτηση εάν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες σημαίνουν ότι υποβάλλονται από τα Ηνωμένα Έθνη γεφυρωτικές προτάσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ακούν τι λένε οι ηγέτες, συζητούν μαζί τους τις σκέψεις τους και έχουν μαζί τους εκτενείς συζητήσεις, καταλήγοντας όμως ότι αυτό δεν είναι το ίδιο με το να υποβάλλεις γεφυρωτικές προτάσεις.