25/10/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου

25/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε και ενέκρινε τρία νομοσχέδια που αφορούν σε ζητήματα διαχείρισης της χρηματοοικονομικής κρίσης και ζητήματα που αφορούν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπό το φως των δεδομένων που βρίσκονται υπό διαμόρφωση τόσο στην ευρωζώνη όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη και αλλού.

Συγκεκριμένα, το πρώτο νομοσχέδιο με τίτλο «Ο Περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων Νόμος του 2011» στοχεύει στην ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο έτσι ώστε σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων, μετά από εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και αφού συμβουλευθεί την αρμόδια εποπτική Αρχή, να προχωρεί σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας ή και φερεγγυότητας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Τα πρόσφατα γεγονότα και τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη έχουν καταδείξει ότι σε περίπτωση χρηματοοικονομικών κρίσεων θα πρέπει να υπάρχει άμεση δράση για διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Με βάση τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δημιουργείται το απαραίτητο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ούτως ώστε η Κύπρος να είναι σε θέση, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, να παρέμβει για να στηρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ο Περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Νόμος του 2011» και σκοπός του είναι η σύσταση και η λειτουργία ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου διαχείρισης και επίλυσης χρηματοοικονομικών κρίσεων στην Κύπρο και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Ειδικότερα, το Ταμείο θα προχωρεί σε στήριξη και εξυγίανση των πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Το τρίτο νομοσχέδιο ουσιαστικά επεκτείνει την επιβολή ειδικού φόρου για τα πιστωτικά Ιδρύματα που, όπως είναι γνωστό, ήδη εφαρμόζεται.

Τα νομοσχέδια αυτά έγιναν σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα με την οποία υπάρχει στενή συνεννόηση και συνεργασία σε μια προσπάθεια να μπορούμε ως Κύπρος να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπτώσεις.

Τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Δεν θα έπρεπε να συζητηθούν και με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αυτά τα νομοσχέδια, όπως οι Τράπεζες; Επίσης, πώς σχολιάζετε πληροφορίες για αντιδράσεις των τραπεζών για τις πρόνοιες των νομοσχεδίων;

Απάντηση: Εν όψει της κρίσης που υπάρχει στην ευρωζώνη και γενικότερα στην ΕΕ, και όχι μόνο, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζεται η κρίση, πώς αντιμετωπίζεται η κρίση χρέους που υπάρχει, αλλά και για το ποιες είναι πιθανόν οι επιπτώσεις από τη μείωση του χρέους, το γνωστό «κούρεμα» στην Ελλάδα, λόγω και της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο με την ελληνική οικονομία. Στη βάση αυτών των προβληματισμών, των σκέψεων που αναπτύσσονται και στην Ευρώπη, αλλά και σε στενή συνεργασία με τον εποπτική Αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα, έχουν διαμορφωθεί αυτά τα νομοσχέδια. Πάνε στη Βουλή προς συζήτηση. Κάθε φορά ακολουθείται και μια διαδικασία συζήτησης, προβληματισμού με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι και οι Τράπεζες.

Αυτά τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή, εκεί θα επεξηγηθούν εν εκτάσει, θα πούμε τις δικές μας απόψεις και τη δική μας επιχειρηματολογία και ασφαλώς θα ακούσουμε τις απόψεις και την επιχειρηματολογία όλων.

Ερώτηση: Έχετε υπολογίσει ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες;

Απάντηση: Γίνεται μια συζήτηση και υπάρχει συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Κεντρική Τράπεζα στη βάση διαφόρων σεναρίων σε σχέση με την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με την εξέλιξη των διαφόρων ζητημάτων στην Ελλάδα. Ο βασικός στόχος είναι η Κύπρος να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια.

Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να αποταθούμε αλλού για δανεισμό στο εξωτερικό, όπως αποταθήκαμε στη Ρωσία;

Απάντηση: Στη Ρωσία έχουμε αποταθεί για να πάρουμε δάνειο με ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας. Από κει και πέρα, δεν μπορεί να γίνονται τοποθετήσεις και δηλώσεις επί ενδεχόμενων σεναρίων ή ενδεχόμενων εξελίξεων. Το σημαντικό για κάθε χώρα, για κάθε Κυβέρνηση – και αυτό κάνει η δική μας Κυβέρνηση – είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για αντιμετώπιση διαφόρων ενδεχομένων. Τα πράγματα βρίσκονται στην εξέλιξή τους και δεν έχουν διαμορφωθεί.

Ερώτηση: Αποφασίστηκε μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα της Noble;
Απάντηση: Όχι. Όταν και εφόσον αποφασιστεί μετάβαση του Προέδρου στην πλατφόρμα θα ανακοινωθεί.

Ερώτηση: Έχει αποσυρθεί η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό;

Απάντηση: Υπάρχει εμπιστευτικότητα για τις διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Εθνικό Συμβούλιο, έστω και αν πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Συμβούλιο δηλώνουν ότι δεν είναι ενήμερες. Είναι γνωστή η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που την έχει κάνει μερικές φορές και την έχει επίσης κάνει και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι επί της συγκεκριμένης πρότασης που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την εκτελεστική εξουσία υπάρχει υπαναχώρηση από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ερώτηση: Υπήρξε συνεννόηση της Υπουργού Εμπορίου με την Κυβέρνηση για το θέμα χειρισμού του θέματος που αφορά στον κ. Κασίνη;

Απάντηση: Στο θέμα του κ. Κασίνη δίνονται διαστάσεις που δεν υπάρχουν. Λέχθηκε ότι καρατομείται ο κ. Κασίνης. Ο κ. Κασίνης συνεχίζει να είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας. Λέχθηκε ότι με τη δήθεν καρατόμηση του κ. Κασίνη ακυρώνεται ή αδρανοποιείται η Υπηρεσία Ενέργειας. Κάθε άλλο. Η Υπηρεσία Ενέργειας είναι εκεί, ο κ. Κασίνης και οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Ενέργειας στη βάση των Σχεδίων Υπηρεσίας τους εκτελούν τους δικούς τους ρόλους. Αυτό το οποίο έχει γίνει είναι ότι η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού απέσυρε την εξουσιοδότηση που είχε δοθεί προηγουμένως στον κ. Κασίνη να διαχειρίζεται ζητήματα εκ μέρους του Υπουργού Εμπορίου, στη βάση συγκεκριμένης νομοθεσίας που υπάρχει και που είναι ο Νόμος Περί Υδρογονανθράκων του 2007, άρθρο 19, και που προβλέπει ότι ο εκάστοτε Υπουργός μπορεί να εξουσιοδοτεί κατάλληλα πρόσωπα για να ενεργούν εκ μέρους του.

Ερώτηση: Έχουν εξουσιοδοτηθεί κατάλληλα πρόσωπα για να αναλάβουν αυτό το ρόλο;
Απάντηση: Η εξουσιοδότηση που έχει δοθεί στον κ. Κασίνη από προηγούμενους Υπουργούς είναι για ζητήματα που κανονικά με βάση το Νόμο διαχειρίζεται ο Υπουργός ή στη συγκεκριμένη περίπτωση η Υπουργός. Από κει και πέρα, η Υπηρεσία Ενέργειας, όπως και πολλές άλλες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, εμπλέκονται στο θέμα της ενέργειας και ιδιαίτερα στο θέμα της έρευνας και του εντοπισμού υδρογονανθράκων. Θα συνεχίσει η Υπηρεσία Ενέργειας να διαδραματίζει τους δικούς της ρόλους. Απλώς η Υπουργός αναλαμβάνει απευθείας εκείνα τα ζητήματα που ο Νόμος ορίζει ότι πρέπει να διαχειρίζεται.

Ερώτηση: Η διαχείριση του ζητήματος προϋποθέτει μια τεχνογνωσία. Τη διαθέτει η Υπουργός;

Απάντηση: Η Υπηρεσία Ενέργειας, που είναι μια από τις Υπηρεσίες που μπορούν να δώσουν τεχνογνωμοσύνη και να συμβουλεύσει τον Υπουργό, όπως και ο κ. Κασίνης ως Διευθυντής της Υπηρεσίας, θα συνεχίσει να δίνει αυτή την τεχνογνωμοσύνη και την εμπειρογνωμοσύνη προς την Υπουργό. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει είναι ότι για θέματα ενέργειας που με βάση το Νόμο χειρίζεται η Υπουργός, θα τα χειρίζεται απευθείας. Από κει και πέρα ούτε και η Υπηρεσία Ενέργειας αρκεί για να δίνει την απαραίτητη τεχνογνωμοσύνη και εμπειρογνωμοσύνη στην Κυβέρνηση και στο αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με τα θέματα της ενέργειας, και ειδικά στο θέμα της έρευνας και της εκμετάλλευσης των πιθανών υδρογονανθράκων, διότι αυτό το θέμα είναι τεράστιο και πολύπλοκο. Περιλαμβάνει ζητήματα πολιτικής, νομικά θέματα, τεχνικά και οικονομικά θέματα, αλλά και ζητήματα που άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που υπάρχει η διυπουργική επιτροπή η οποία παίρνει συμβουλές από ειδικούς, έτσι ώστε να διαχειρίζεται ολόκληρο το θέμα.

Ερώτηση: Αλλάζει τώρα κάτι στην πολιτική;

Απάντηση: Υπάρχει η εντύπωση ότι η πολιτική στα ζητήματα του φυσικού αερίου ήταν στα χέρια του Διευθυντή Ενέργειας. Τα ζητήματα πολιτικής είναι η εκάστοτε Κυβέρνηση που τα διαμορφώνει, τα προωθεί και τα υλοποιεί. Ο κ. Κασίνης εξακολουθεί να είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας. Με βάση τη νομοθεσία προηγουμένως ο αρμόδιος Υπουργός του είχε δώσει εξουσιοδότηση να χειρίζεται θέματα που κανονικά ο Υπουργός θα έπρεπε να διαχειριστεί – κάτι που όμως προβλέπεται στη νομοθεσία – αλλά η Υπουργός τώρα κρίνει, για συγκεκριμένους λόγους, ότι αυτό το πράγμα δεν θα συνεχιστεί και γι’ αυτό αφαιρέθηκε αυτή η εξουσιοδότηση.

Ερώτηση: Δημιουργούνται όμως ερωτηματικά. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση;

Απάντηση: Αυτά είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την Υπηρεσία και το ίδιο το Υπουργείο και που εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να δημοσιοποιούνται και να λέγονται διάφορα. Επαναλαμβάνω, η ανάκληση μιας εξουσιοδότησης, στη βάση και της νομοθεσίας κιόλας, δεν έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ενέργειας. Η πολιτική για την ενέργεια δεν στηρίζεται πάνω σε ένα άτομο, ούτε και είναι δουλειά της Υπηρεσίας Ενέργειας να διαμορφώνει και να προωθεί πολιτικές. Η δουλειά του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι να συγκεκριμενοποιεί την πολιτική που η Κυβέρνηση χαράσσει σε ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Υπηρεσία Ενέργειας, ως το εξειδικευμένο Τμήμα, να συμβουλεύει για ζητήματα που αφορούν το θέμα της ενέργειας, όπως γινόταν μέχρι τώρα και θα συνεχίσει να γίνεται.

Ερώτηση: Ήταν ο κ. Πασχαλίδης που είχε δώσει αυτή την εξουσιοδότηση στον κ. Κασίνη ή υπήρχε και προηγουμένως;

Απάντηση: Νομίζω ήταν προηγουμένως.