26/9/11

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Υγείας Δρος Σταύρου Μαλά στo ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα από εξαρτησιογόνες ουσίες, χθες
26/09/2011





Στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε οι νέοι μας έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα είτε αυτά αφορούν σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο, είτε αυτά αφορούν σε κοινωνικό-επαγγελματικό επίπεδο. Τα προβλήματα αυτά καλούνται οι νέοι να επιλύσουν σε διάφορες φάσεις της ζωής τους χωρίς να κατέχουν τις περισσότερες φορές τα απαραίτητα εφόδια για να το κάνουν, ούτε και την αναγκαία στήριξη από την κοινωνία στην οποία ζουν, καταλήγοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα και σε λανθασμένες επιλογές που τους απομονώνουν από το κοινωνικό πλαίσιο και τους καταδικάζουν σε περιθωριοποίηση, στιγματισμό, ανυπαρξία.

Η πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική φύση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης έχει τεκμηριωθεί. Τόσο τα αίτια όσο και οι συνέπειες της χρήσης είναι πολύπλευρες και πολυάριθμες και επομένως χρήζουν ανάλογης πολυθεματικής αντιμετώπισης.

Στις μέρες μας η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες συμπεριφορές που απειλεί την υγεία και την ίδια τη ζωή. Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της χρήσης και εξάρτησης από τις ουσίες, τα κράτη αναθέτουν στους αρμόδιους φορείς την ευθύνη για τη διαμόρφωση στρατηγικής και τον συντονισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην Κύπρο, η ισόρροπη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου συντονίζεται από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) - τον ανώτατο φορέα στον τομέα των ουσιών εξάρτησης - μέσα από τη διαμόρφωση, την προώθηση και την παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά και τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η Εθνική Στρατηγική της Κύπρου βασίζεται στην αρχή της ισόνομης διασφάλισης άμεσης και ανεμπόδιστης πρόσβασης όλων στις υπηρεσίες Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης, αναγνωρίζοντας ότι το δικαίωμα στη θεραπεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Στον τομέα της θεραπείας βασικός στόχος της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά είναι η παροχή της κατάλληλης και εξειδικευμένης θεραπείας από κρατικούς και μη φορείς, που να διέπεται από τις βασικές αρχές καλής πρακτικής. Το Υπουργείο Υγείας, ως το κατ’ εξοχήν Υπουργείο στο οποίο εντάσσονται τα κυβερνητικά θεραπευτικά προγράμματα, μέσα από αγαστή συνεργασία με το ΑΣΚ και αντιλαμβανόμενο τις ανάγκες που προκύπτουν αλλά και τις σημερινές συνθήκες, ενισχύει σημαντικά και μεθοδικά τη δράση του ΑΣΚ. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη λειτουργία του θεραπευτικού προγράμματος στις κεντρικές φυλακές, την ενίσχυση του προγράμματος και την προώθηση κατάρτισης των λειτουργών που το στελεχώνουν.

Ως ανταπόκριση στις ανησυχίες των συγγενών και οικογενειών, βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη το θέμα της εξεύρεσης περισσότερων κλινών για το κλειστό πρόγραμμα, και η δημιουργία εξειδικευμένου προγράμματος για γυναίκες. Γίνεται παράλληλα προσπάθεια για πλήρη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών στον τομέα της υποκατάστασης για να καλύπτονται οι ανάγκες των ατόμων σε παγκύπρια βάση. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΑΣΚ για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει τις ουσίες εξάρτησης σε όλες του τις εκφάνσεις, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών τόσο σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, τις συνθήκες και τους μηχανισμούς παραπομπής για τα άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με την ουσιοεξάρτηση.

Αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά και δράση του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Εξαρτημένων Ατόμων, του οποίου η ίδρυση ήρθε να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε ό,τι αφορά τις οικογένειες των ουσιοεξαρτωμένων ατόμων, με την παροχή υλικής και ηθικής στήριξης, αλλά και του αξιόλογου θεραπευτικού προγράμματος ψυχολογικής στήριξης συγγενών και φίλων που εφαρμόζει, επιθυμώ υπό την ιδιότητα του Υπουργού Υγείας να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελείται και να σας διαβεβαιώσω ότι στην πορεία σας θα μας βρείτε δίπλα σας.

Τέλος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ημέρα μνήμης για όσους δεν τα κατάφεραν να ξεφύγουν και να επιστρέψουν στη ζωή, θα ήθελα να εκφράσω τη στήριξη και βαθιά συμπαράσταση μου σε όλους όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους από τη χρήση ουσιών εξάρτησης. Δέσμευση μου ως Υπουργός Υγείας, αλλά και δέσμευση της Πολιτείας ευρύτερα, η υλοποίηση των μέτρων που προωθούνται με πυξίδα την Εθνική Στρατηγική, με απώτερο στόχο την όσον το δυνατόν πιο σφαιρική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Με αυτή μας την υπόσχεση, αποκτά και ουσιαστική, πέρα από τη συμβολική σημασία, η θύμηση γι’ αυτούς που σήμερα δεν βρίσκονται ανάμεσα μας.