26/9/11


Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

26/09/2011





Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και με ψυχραιμία τις κινήσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας και εκεί και όπου χρειάζεται προβαίνει σε διαβήματα και ενέργειες είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το θέμα της διερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών. Στο θέμα της διερεύνησης για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν σέβεται, δεν έχει υπογράψει και δεν εφαρμόζει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με τη συμπεριφορά και τις ενέργειές της προκαλεί ένταση στην περιοχή και παραβιάζει τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θωρακίζοντας τη χώρα μας πολιτικά και διπλωματικά απευθυνόμενη με ψυχραιμία και σχεδιασμό στη διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Ερογλου με τη λεγόμενη πρότασή του επιδιώκει να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε θέμα δικοινοτικό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και απορρίπτεται. Τα όσα προτείνει ο κ. Ερογλου εκ των πραγμάτων δεν ισχύουν.

Για ακόμη μια φορά καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν πλήρως να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την επίλυση του Κυπριακού θα ωφεληθεί και η Τουρκία, η οποία θα μπορεί να συνάψει συνεργασίες και συνέργειες με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένου του τομέα της Ενέργειας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πολιτική για τον εξορθολογισμό της οικονομίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και γενικά για την επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Αυτό τον χαρακτήρα έχουν και αυτό τον στόχο έχουν τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ληφθεί από μέρους της Κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια.

Το δεύτερο πακέτο για την οικονομία περιλαμβάνει τέσσερις άξονες μέτρων. Πρώτον, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, δεύτερον, την αύξηση των εσόδων του κράτους, τρίτον, την πάταξη της φοροδιαφυγής και, τέταρτο, την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σήμερα έγινε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τα δύο Νομοσχέδια που η Κυβέρνηση έχει στείλει και που έχουν να κάνουν με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό είναι στο πλαίσιο της προώθησης και υλοποίησης μέτρων που αφορούν το δεύτερο οικονομικό πακέτο.

Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση πριν από περισσότερο από ένα χρόνο έστειλε έξι Νομοσχέδια για το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, πολλά από τα μέτρα που υπήρχαν ως εισήγηση σε αυτά τα Νομοσχέδια έχουν εγκριθεί από τη Βουλή και τώρα με αυτά τα δύο νέα Νομοσχέδια φιλοδοξεί η Κυβέρνηση να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια σε ένα διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο που είναι η φοροδιαφυγή.

Σε σχέση με το δεύτερο πακέτο μέτρων, υπάρχουν μέτρα τα οποία χρειάζονται την έγκριση της Βουλής, μέτρα που προκύπτουν ως συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, μέτρα που προωθούνται μέσα από τους προϋπολογισμούς – και ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 θα περιλαμβάνει τέτοια μέτρα – και μέτρα που κατά καιρούς η Κυβέρνηση παίρνει με δικές της αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση έχει την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει τα διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και ευελπιστούμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βρούμε συνεργάτες τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τους κοινωνικούς εταίρους».

Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της Τουρκίας για εξεύρεση υδρογονανθράκων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ειδικά το τελευταίο διάστημα, στο θέμα του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων, πάνε και έρχονται πολλές πληροφορίες. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και με ψυχραιμία τις κινήσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας και εκεί και όπου χρειάζεται προβαίνει σε διαβήματα και ενέργειες, από τη μια για να θωρακίσει πολιτικά και διπλωματικά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά την ΑΟΖ της και για να εκμεταλλευθεί πιθανά κοιτάσματα που δυνατόν να εξευρεθούν μέσα από τις έρευνες αυτές, και από την άλλη για να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει τις ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και για το γεγονός ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή. Με αυτό τον τρόπο, με ψυχραιμία, χωρίς πολλές δηλώσεις, θα συνεχίσουμε».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το «Πίρι Ρέις» βρίσκεται στα ανοικτά της Πάφου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση ενεργεί στη βάση γεγονότων και στη βάση δεδομένων που μπορεί να προκύπτουν» και όχι στη βάση της λογικής των πληροφοριών.

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις των κομμάτων για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Τουρκοκύπριους σε σχέση με τα οφέλη από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος ποτέ δεν είπε ότι δεν είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακριβώς το αντίθετο. Και ένας που θέλει να είναι εποικοδομητικός και αντικειμενικός και διάβαζε τις δηλώσεις του Προέδρου προσεκτικά, όχι απλώς θα κατέληγε αβίαστα σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά θα έβγαζε αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει τη μάχη και αυτή η μάχη έχει κερδηθεί αναφορικά με το αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους πόρους της στο πλαίσιο της ΑΟΖ.

Προσπαθώ να κατανοήσω τι ήταν το ακατανόητο στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει κάνει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. ‘Θέλω να διαβεβαιώσω τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας’, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ‘ότι ανεξαρτήτως συνθηκών θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων’. Αυτή η δήλωση έχει μια πολύ θετική αποδοχή από τον διεθνή παράγοντα, αναδεικνύει την Κυπριακή Δημοκρατία ως το αναγνωρισμένο κράτος που έχει πολίτες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φροντίζει για τους πολίτες της. Αυτό και αν είναι ενίσχυση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει πει πως αυτά τα ζητήματα είναι θέματα που θα λεχθούν εν καιρώ, δεν έχει μιλήσει ούτε για Ταμείο ούτε για συγκεκριμένη πρόταση. Αυτό που είπε είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα φροντίσει και για τους Τουρκοκύπριους που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι είναι στο πλαίσιο της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού που θα μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνεργαστούν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναφορά του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εννοούσε «πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει τρόπους, εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό μέχρι τότε, να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή είναι θέση που τουλάχιστον δύο προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν ως θέση, εξ ου και όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κληρίδης έκανε πρόταση προς τους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα για την ένταξη και αυτός είναι ο λόγος που επί Προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, η Κυβέρνηση συμφώνησε όπως οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν κονδύλια ως αποτέλεσμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι αυτό έχει σχέση με το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φροντίζει για τους πολίτες της.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ήγειρε διάφορα ερωτηματικά και ερωτηθείς αν αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του κ. Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οχι. Εδώ υπάρχει μια πολύ στοχευμένη προσπάθεια από ορισμένους να φορτώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις αντιδράσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην αποφασιστικότητα που έδειξε η Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες που είναι η ερευνητική γεώτρηση και λυπούμαι να πω ότι αποδίδονται δηλώσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ποτέ δεν έκανε. Ούτε και είχε τέτοιο νόημα ούτε μπορεί να βγει τέτοιο νόημα από τα δηλώσεις του Προέδρου. Τονίζω ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη φροντίδα που μπορεί και πρέπει να επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία, και επιδεικνύει, για όλους τους πολίτες της περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, έχει θετική επίδραση στη διεθνή κοινότητα και μέσα στην ΕΕ και στον ίδιο τον ΟΗΕ».

Ερωτηθείς είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε ούτε για διαμοιρασμό, διότι άκουσα δηλώσεις από πολιτικούς αρχηγούς ότι ο Πρόεδρος εισηγήθηκε να τα μοιράσουμε και άλλα. Ο Πρόεδρος έχει πει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν να επωφεληθούν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξαρτήτως συνθηκών. Εννοεί και πριν από τη λύση, αν τελικά δεν λυθεί το Κυπριακό μέχρι εκείνη τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου – διότι αυτό θα πάρει μερικά χρόνια – και επίσης είναι σαφής η θέση του Προέδρου και της Κυβέρνησης ότι οι Τουρκοκύπριοι πλήρως θα μπορούν να επωφεληθούν στο πλαίσιο της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς για σχετικές προτάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρότειναν διάφοροι. Υπενθυμίζω και προτάσεις που έκανε ο κ. Κασουλίδης και δηλώσεις που έγιναν και από προηγούμενους Υπουργούς και Προέδρους, αλλά τότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Όπως έχει πει ο Πρόεδρος στις δηλώσεις του στον ΟΗΕ, πέραν από το ότι υπήρξε μια τοποθέτηση προθέσεων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτά είναι ζητήματα που δεν είναι του παρόντος».

Πρόσθεσε ότι «ο λόγος για τον οποίο έχουν προβλήματα οι Τουρκοκύπριοι είναι η ανωμαλία που υπάρχει ένεκα της κατοχής. Αυτοί που στερούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού και τα τετελεσμένα που δημιούργησε η κατοχή».

Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να θωρακίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς δεν βγαίνουμε να λέμε ότι ‘στείλαμε το τάδε γράμμα, κάναμε αυτή την επαφή, ή ζητήσαμε αυτό ή το άλλο΄. Θα πρέπει να κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Βγήκαν χώρες σημαντικότατες, Μόνιμα και μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες, επικρίνοντας την Τουρκία για τη συμπεριφορά της. Βγήκε και η ίδια η ΕΕ. Αυτά δεν είναι κάτι που προέκυψαν από το πουθενά. Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση, αυτή είναι μια διαχρονική πρόθεση και τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ει δυνατόν, έχοντας υπόψη την ανώμαλη κατάσταση που επικρατεί με την κατοχή, όταν προκύπτουν σημαντικά θετικά δεδομένα για την Κυπριακή Δημοκρατία να επωφελούνται και οι Τουρκοκύπριοι, όπως έγινε με την ένταξη της Δημοκρατίας στην ΕΕ και την αναζήτηση τρόπων να επωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι, ούτε το ψευδοκράτος ούτε οι όποιες διαχωριστικές τάσεις και επιθυμίες μπορεί να έχει η τουρκοκυπριακή ηγεσία ή η Τουρκία. Και αυτό κατοχυρώνει την Κυπριακή Δημοκρατία που αγκαλιάζει και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους που είναι πολίτες της».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής της διαδικασίας γεώτρησης για οποιουσδήποτε λόγους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ζυγίζοντας και σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αποφάσισε – και αυτή την απόφαση την γνωστοποίησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – ότι προχωρεί στην ερευνητική γεώτρηση και τώρα βρισκόμαστε στην εξέλιξη αυτής της ερευνητικής γεώτρησης».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις περί καθυστέρησης που σημειώνεται σε ό,τι αφορά στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν «στο θέμα της ερευνητικής γεώτρησης υπήρξε καθυστέρηση; Διότι ακούω και αυτό. Κατ’ αρχάς λεγόταν ότι η ερευνητική γεώτρηση θα γινόταν μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Φεβρουαρίου του 2012. Με τις ενέργειες που έγιναν, και έχοντας υπόψη τα δεδομένα που βοήθησαν να γίνει πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση, ξεκίνησε πιο νωρίς η γεώτρηση. Το ίδιο λεγόταν και για τη συμφωνία που επετεύχθη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με το Ισραήλ. Ελεγαν ότι η Κυβέρνηση δεν προχωρεί και ότι το αναβάλλει. Δεν κάναμε δηλώσεις, διότι αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα, έχουν να κάνουν με άλλες χώρες που επηρεάζονται, έχουν να κάνουν με τη δική μας περιοχή που είναι πολύ ευαίσθητη, έχουν να κάνουν με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, την κατοχή, και τα χειριζόμαστε πολύ υπεύθυνα για να μπορούμε κιόλας να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας. Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν γίνει θα το ανακοινώσουμε», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις».

Κληθείς να πει αν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και πρόταση από το Ισραήλ οι οποίες αξιολογούνται και θα ληφθούν αποφάσεις».