26/9/11

Ομιλία του Υπουργού Υγείας Δρος Σταύρου Μαλά στη διάσκεψη Τύπου για την «Εβδομάδα Καρδιάς 2011»
26/09/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω σύντομη ομιλία στη διάσκεψη Τύπου που οργανώνεται μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Καρδιάς 2011.

Καλωσορίζω τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Έλση Χριστόφια καθώς και τη Δήμαρχο Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου οι οποίες κάθε χρόνο μάς τιμούν με την παρουσία τους δείχνοντας για ακόμη μια φορά την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για θέματα υγείας και ειδικότερα για ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας όπως διαμορφώνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα στη σημερινή κοινωνία.

Φετινό μήνυμα: «Ένας κόσμος μια καρδιά». Ένα μήνυμα που δίνει σαφώς το νόημα ότι σε όλο τον κόσμο τα προβλήματα είναι ίδια και οι στόχοι πρέπει να είναι κοινοί.

Η Εβδομάδα Καρδιάς έχει γίνει πια θεσμός στα δρώμενα του τόπου μας και για ακόμη μια φορά η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οργανωμένων συνόλων με την Κρατική Υπηρεσία δίνει καρπούς. Στόχος είναι ο συντονισμός προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού καθώς και η αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο και είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οι εξειδικευμένες διαγνωστικές μέθοδοι και οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον τρόπο αντιμετώπισης των καρδιοπαθειών καθώς και κοινωνικό και οικονομικό όφελος τόσο αναγκαίο αυτό τον καιρό στον τόπο μας όσο και διεθνώς.

Αναπόφευκτη και η συνεργασία στην προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο σε αυτό το κάλεσμα, με αποτέλεσμα θετικό στην ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών προς τον Κύπριο καρδιοπαθή.

Οι ανησυχίες για την ανάγκη διαφώτισης στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου ήταν η αιτία και η αφορμή για μια συστράτευση όλων των εμπλεκομένων στο θέμα καρδιάς, όπως η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών , ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου και το Υπουργείο Υγείας, ώστε συντονισμένα να δίνονται τα σωστά μηνύματα στους πολίτες μέσα από μια ολιστική προσέγγιση του προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες παγκύπρια περίπτερα ενημέρωσης του κοινού στελεχωμένα με ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με στόχο τη διανομή διαφωτιστικού υλικού, αλλά και τη χρήσιμη παροχή συμβουλών σε προσωπικό επίπεδο στα άτομα που θα επισκέπτονται τα περίπτερα.

Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, η γρήγορη διενέργεια εξέτασης επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης καθώς και συμβουλές από διαιτολόγους για ορθή διατροφή, άσκηση και αποφυγή της παχυσαρκίας.

Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε τις καρδιοπάθειες ακολουθώντας τα σωστά βήματα.

- Μην καπνίζετε
- Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση
- Μειώστε την πρόσληψη ζωικού λίπους και ακολουθήστε τους κανόνες μεσογειακής διατροφής.
- Διατηρείτε ιδανικό βάρος σώματος.
- Ασκείστε τακτικά.
- Καταπολεμήστε το άγχος.

Με βάση το τελευταίο βήμα διοργανώθηκε και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τραγούδια από τον τραγουδιστή Κώστα Μαρτάκη, στο The Mall στη Λευκωσία, τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το άγχος και τις αγωνίες για ασήμαντα πράγματα, να δώσουμε έμφαση στα σημαντικά και να χαιρόμαστε τη ζωή τραγουδώντας μέσα από την καρδιά μας, προσφέροντας στους γύρω μας απλόχερα και με αγάπη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι με την προσφορά και την ευαισθησία τους έχουν συμβάλει στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Καρδιάς και υπόσχομαι ότι το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά θα είμαστε συνοδοιπόροι στο έργο τους.