28/9/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας

28/09/2011







Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να προσφωνήσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση τόσο προς την ηγεσία του ΕΒΕ Λάρνακας όσο και προς τα μέλη του για την πολύπλευρη και πολυσήμαντη συνεισφορά τους στην οικονομία του τόπου μας, και της Λάρνακας ειδικότερα, και να ευχηθώ όπως οι εργασίες της παρούσας Γενικής Συνέλευσης στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.

Η Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται υπόκεινται σήμερα σε σημαντικές μεταβολές και εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτές ήρθε να προστεθεί η οικονομική ύφεση η οποία έχει επηρεάσει δυσμενώς και τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα μέλη σας, ενώ περαιτέρω ανασφάλεια προκαλείται και από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο όλων μας.

Μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες και τα προβλήματα που αναφύονται καλούμαστε όλοι, στα πλαίσια του δομημένου κοινωνικού διαλόγου, να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας για να κερδίσουμε το στοίχημα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επιστροφής της χώρας μας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης παραμένει η αποτροπή και ο περιορισμός, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αρνητικών συνεπειών στον τομέα της απασχόλησης και η διατήρηση και ανάπτυξη των κατάλληλων προϋποθέσεων υγιούς και ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τόπο μας.

Τη διετία 2008 – 2009 η κυπριακή οικονομία παρουσίασε σημαντική συρρίκνωση του ρυθμού ανά­πτυξής της, βάζοντας φρένο σε μια περίοδο πολλών χρόνων μακρο­οικονομικής σταθερότητας. Μικρή βελτίωση παρουσιάστηκε το 2010 με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου να ανέρχεται στο 0,9% ενώ, βάσει προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ανάπτυξη επιταχύνεται το 2012. Το ποσοστό της ανεργίας για το 2010 ανήλθε στο 6,2% του εργατικού δυναμικού. Για το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το 2ο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 7,1% του εργατικού δυναμικού.

Όπως έχω πολλές φορές τονίσει, η αύξηση της ανεργίας μάς ανησυχεί ιδιαίτερα και φυσιολογικά έχουμε θέσει ως ύψιστη προτεραιότητά μας τον σχεδιασμό κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους, και την αξιοποίηση σχεδίων κατάρτισης, επανακατάρτισης αλλά και απόκτησης εργασιακής πείρας, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανένταξής τους στο εργατικό δυναμικό. Με τα σχέδια κινήτρων που εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού εντάχθηκαν στην απασχόληση πέραν των 5.000 ανέργων και εκατοντάδες επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί με επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ανέργων.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντατικοποιεί τις ενέργειές του για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης και την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των κοινοτικών εργαζομένων από μερίδα εργοδοτών και της αντικατάστασης του ντόπιου προσωπικού με φθηνότερα εργατικά χέρια, κατά παράβαση των αξιών και αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το εμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η γεωργοκτηνοτροφία και οι υπηρεσίες αποτελούν το σταθερό υπόβαθρο της οικονομίας του τόπου μας. Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που έχει χαράξει σε συνεργασία μαζί σας και πάντοτε στα πλαίσια των δεσμεύσεών μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βασικούς στόχους τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μας.

Στον τομέα της βιομηχανικής ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) αλλά και ευρύτερα της επιχειρηματικής κοινότητας στην ανάκαμψη της οικονομίας, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού και επενδυτικού κέντρου.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζει και προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού περιλαμβάνονται Σχέδια Χορηγιών που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση και στήριξη της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας, στην ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας των κυπριακών προϊόντων και στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας. Για την υλοποίηση των σχεδίων αυτών προβλέπεται να παραχωρηθούν 60 εκ. ευρώ κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με την κατασκευή του δεύτερου οδικού άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης Αραδίππου. Ήδη έχουν ανακατασκευαστεί τα πεζοδρομία και έχει ασφαλτοστρωθεί χώρος στάθμευσης στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου, ενώ για τόνωση της εμποροβιομηχανικής δραστηριότητας στη Λάρνακα αποφασίστηκε η μετατροπή της Ελεύθερης Ζώνης Λάρνακας σε Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή.

Η ενίσχυση των παραγόντων ανταγωνιστικότητας σχετίζεται άμεσα και με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την προσέλκυση στοχευμένων επενδύσεων. Για το θέμα αυτό, έχουμε χαράξει και ακολουθούμε συγκεκριμένη πολιτική που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει, το νεοσύστατο Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης, το οποίο προσφέρει καθοδήγηση και εξυπηρέτηση στους παροχείς υπηρεσιών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζουμε την πολιτική της προσέλκυσης ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου και της εδραίωσης της Κύπρου ως βάσης για άσκηση οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Αναφορικά με τα ενεργειακά δρώμενα της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, δύο είναι τα ζητήματα που χρήζουν αναφοράς: Η μεταφορά του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Δήμου Λάρνακας για τη μεταφορά του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη Λάρνακα, στο Ενεργειακό Κέντρο που αναμένεται να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού. Ταυτόχρονα με τις πιο πάνω εξελίξεις, η μεγάλη ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην επαρχία Λάρνακας αναμένεται να προσφέρει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας. Ειδικότερα θα ήθελα να αναφερθώ στη δημιουργία των τεσσάρων αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας περίπου 76 Μεγαβάτ που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στην επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι γειτνιάζουσες με τις εγκαταστάσεις κοινότητες, όπως αυτές ορίζονται από τον Έπαρχο Λάρνακας, θα λαμβάνουν αντιστάθμισμα που θα ανέρχεται περίπου στις €400.000 ετησίως.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό θέλω να επαναβεβαιώσω τη θερμή υποστήριξη της Κυβέρνησης στην προσπάθεια εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας. Οι κοινές προσπάθειες Κυβέρνησης, Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Τοπικών Αρχών και ιδιωτικού τομέα, με την ενεργό συμμετοχή της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας, για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο του τουρισμού στην περιοχή βρίσκονται σε καλό δρόμο. Βεβαίως, το μερίδιο του τουρισμού που προσελκύει σήμερα η Λάρνακα είναι σχετικά χαμηλό, γεγονός που σχετίζεται με τον μειωμένο αριθμό κλινών στην περιοχή αλλά η πρόσφατη, έντονη κινητοποίηση που παρατηρείται και οι αξιόλογες πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε σχέση με την προώθηση και προβολή της περιοχής ως ελκυστικού και ποιοτικού τουριστικού προορισμού είναι σίγουρα ενθαρρυντικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα έργα τουριστικής υποδομής, αναμένουμε σύντομα ουσιαστικές εξελίξεις τόσο στο θέμα της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, με τις διαπραγματεύσεις να καταλήγουν στο τέλος του 2011, όσο και στο θέμα του γηπέδου γκολφ στην Τερσεφάνου, του οποίου τα κατασκευαστικά έργα αναμένονται να αρχίσουν εντός των επομένων λίγων μηνών.

Στην πόλη και επαρχία της Λάρνακας παρουσιάζονται με εξαιρετική επιτυχία τα αποτελέσματα της ανάπτυξης όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ανάπτυξη δεν είναι τυχαία, αλλά οφείλεται στον σωστό προγραμματισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικών Αρχών και στις πρωτοβουλίες και στον δυναμισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρνακας. Από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας συγχαίρω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας για τη συνδρομή τους αυτή και εύχομαι κάθε επιτυχία στα μελλοντικά τους σχέδια. Με κοινές ενέργειες έχουμε τα εχέγγυα για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας μας, βελτίωση της κατάστασης στην απασχόληση, ευημερία και πρόοδο για την πόλη και επαρχία Λάρνακας.