26/9/11

Δηλώσεις της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

26/09/2011





Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα της ερευνητικής γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις της κας Αντωνιάδου έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο στη Λευκωσία με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα κατά πόσον ισχύουν τα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πριν από την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης η Κυβέρνηση έκανε σκέψεις για αναβολή της, η Υπουργός Εμπορίου ανέφερε: «Κάθε άλλο. Πρόκειται περί μυθοπλασίας και είναι λυπηρό να λέγονται τέτοια πράγματα τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σε τέτοιο σημαντικό βήμα, με την έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη δύο βδομάδες νωρίτερα από ότι αρχικά προγραμματιζόταν.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση χειρίστηκαν με πολύ προσοχή και υπευθυνότητα αυτό το θέμα. Κρατήθηκαν κάποια πράγματα, στην αρχή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ακριβώς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά. Λήφθηκαν οι αποφάσεις για ανανέωση της άδειας προς την εταιρεία Noble Energy, έκανε την ανακοίνωση ο Πρόεδρος και το ίδιο απόγευμα υπογράψαμε την ανανέωση με την εταιρεία. Την ίδια στιγμή η εταιρεία έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει το γεωτρύπανο να έρθει στην περιοχή μας.

Έγιναν πολύ συντονισμένα και αποτελεσματικά όλες οι προσπάθειες, με αποτέλεσμα να αρχίσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης δύο, ουσιαστικά, βδομάδες νωρίτερα από ότι προγραμματιζόταν και ενώ, παράλληλα, γίνονταν και όλες οι ενδεδειγμένες προσπάθειες εκ μέρους του Προέδρου και της Κυβέρνησης να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα και να εξασφαλιστεί η στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε αυτό το σημαντικό βήμα. Ταυτόχρονα, δόθηκε και το μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει, βέβαια, σε όλους τους Κύπριους και ότι ο Πρόεδρος, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρα ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα.

Παράλληλα, θα ήθελα να πω ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ έθεσα και το θέμα, πλέον, της συμβολής της Κύπρου στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Επίσης, ότι με τον σεβασμό εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και τη συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, στη βάση βέβαια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μπορεί να διανοιχθεί πλέον μια ευκαιρία ομαλοποίησης των σχέσεων Κύπρου – Τουρκίας, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, και ως εκ τούτου και η ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μία περίοδο ειρήνης και συνεργασίας, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα της ενέργειας».

Κληθείσα, τέλος, να σχολιάσει την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσουν οι εργασίες στην ΑΟΖ μέχρι την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η κα Αντωνιάδου διευκρίνισε: «Ως Υπουργός Εμπορίου, και Ενέργειας ουσιαστικά, της Κυπριακής Δημοκρατίας, σίγουρα η δική μου η ευθύνη – και αυτό πράττουμε – είναι να προχωρήσουμε σύμφωνα με το πλάνο για συνέχιση των ερευνητικών γεωτρήσεων και στον βαθμό που θα εντοπιστούν κοιτάσματα, να προχωρήσουμε με την ανάπτυξη και την αξιοποίηση τους. Τα θέματα των διαπραγματεύσεων τυγχάνουν χειρισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ιδιότητα του ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά σίγουρα έχουν γίνει δηλώσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας υφίστανται, τυγχάνουν σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα και στη βάση αυτών θα προχωρήσουμε και ο Πρόεδρος, ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, εξασφαλίζει αυτά τα δικαιώματα».