26/9/11

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα της ερευνητικής αλιείας με τη μέθοδο των κυκλωτικών διχτύων

26/09/2011





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης, στο Υπουργείο Γεωργίας, για συζήτηση του θέματος της ερευνητικής άδειας αλιείας με τη μέθοδο κυκλωτικών διχτύων (γρι γρι), στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας κας Αίγλης Παντελάκη, του Διευθυντή του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κ. Λοϊζου Λοϊζίδη και υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων, του Συνδέσμου Εργοδοτών Αλιείας, του Συνδέσμου Αλιείας Πολυδύναμων Σκαφών, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών κ. Πέτρος Μάρκου και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Αλετράρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις όλων των πλευρών. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια δυσπιστία και μια προκατάληψη για το αλιευτικό εργαλείο "γρι γρι" λόγω κακών εμπειριών του παρελθόντος. Οι αλιείς αισθάνονται ότι το εργαλείο αυτό θα αφαιρέσει από το δικό τους μερίδιο και ο κλάδος τους αυτή τη στιγμή διέρχεται κρίσιμες στιγμές.

Θέσαμε τα δικά μας επιχειρήματα για να δοθεί μια ερευνητική άδεια για να φανεί η βιωσιμότητα αυτού του εργαλείου, όμως φαίνεται ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες και ο χρόνος για να δοθεί μια τέτοια άδεια. Έτσι αναστέλλουμε τη λήψη απόφασης σε μελλοντικό χρόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πράξουμε κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή των ανθρώπων αυτών οι οποίοι περνούν δύσκολες στιγμές».

Ερωτηθείς πώς ορίζεται ο μελλοντικός χρόνος για να δοθεί μια άδειας τέτοιου είδους, ο κ. Υπουργός είπε ότι το θέμα μπορεί να επαναφερθεί εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες και ξεπεραστούν οι ανησυχίες των αλιέων για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια τέτοια εφαρμογή. Σημείωσε δε ότι οι αλιείς δικαιολογημένα ανησυχούν με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και λόγω της πολύ κακής εμπειρίας του παρελθόντος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων κ. Ανδρέας Αδάμου ευχαρίστησε το Υπουργείο Γεωργίας για την απόφαση που έλαβε και τόνισε ότι αυτό δίνει μια ανάσα στους αλιείς για να μπορέσουν να παραμείνουν στον κλάδο της αλιείας. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το Υπουργείο σιγά σιγά θα ανακάμψει η αλιεία, θα αυξηθούν τα αποθέματα και να μπορέσουν οι επαγγελματίες ψαράδες να βγάζουν το ψωμί τους γιατί περνούν δύσκολα.