5/9/11

Ολοκλήρωση συνάντησης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας

05/09/2011





Η άμεση δήλωση εργοδοτουμένων και η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων ήταν τα δυο σημαντικότερα θέματα τα οποία τέθηκαν ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κα Χαραλάμπους χαρακτήρισε σημαντικά τα δύο νομοθετήματα τα οποία τέθηκαν σήμερα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και πρόσθεσε ότι και τα δύο στοχεύουν στο να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων.

«Το πρώτο αφορά νομοσχέδιο, με βάση το οποίο καταγράφεται μια διαδικασία για την αναγνώριση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του δικαιώματος παροχής συνδικαλιστικών διευκολύνσεων προς τους εργαζόμενους. Θέλω να υπογραμμίσω και να υπενθυμίσω ότι ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών σχέσεων, έτσι που το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης να έχει μια διαδικασία μέσα από την οποία θα υποβοηθάται το δικαίωμα των εργαζόμενων, ήταν ένας από τους βασικούς στόχους του Προγράμματος Διακυβέρνησης», δήλωσε η κα Υπουργός.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πάνω από τρία χρόνια, σημείωσε η κα Χαραλάμπους, η οποία τόνισε ότι χωρίς να γίνεται η οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα των εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, το Υπουργείο προχωρεί στη θεσμοθέτηση διαδικασίας για τις περιπτώσεις εκείνες όπου το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι των εργαζομένων αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα, η κα Χαραλάμπους είπε: «Χωρίς να αλλάζουμε το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, το οποίο συνεχίζει να στηρίζεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, στον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων και στις διαπραγματεύσεις όπου ελεύθερα οι δύο πλευρές συνομολογούν Συλλογικές Συμβάσεις που ρυθμίζουν τους όρους εργοδότησης, χωρίς να αλλάζει αυτό το σύστημα, εκείνο το οποίο έχουμε καταθέσει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα ενός διαλόγου που διεξάγεται για πέραν των τριών χρόνων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ουσιαστικά θεσμοθετούμε μια διαδικασία μέσω της οποίας εκεί και όπου αμφισβητείται αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων, αμφισβητείται και το γεγονός ότι σε ένα χώρο εργασίας υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν οργανωθεί και ζητούν να τους εκπροσωπήσει μια συνδικαλιστική οργάνωση ή οργανώσεις για σκοπούς έναρξης συζητήσεων για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα αξιοποιείται αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και, με βάση τη διαδικασία, θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου σε επόμενη συνεδρία και ακολούθως στη Βουλή», δήλωσε η κα Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με την κα Υπουργό, υπήρξαν αρκετές διαφωνίες κατά τη διαδικασία συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου. «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη συγκλίσεων. Εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων πλευρών. Εμείς θεωρούμε ότι οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχουμε καταθέσει, έχουν λάβει στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπόψη αυτές τις ανησυχίες, αυτές τις διαφορετικές απόψεις και είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο σαφώς, θα βελτιώσει τη λειτουργία του συστήματος εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο», ανέφερε η κα Χαραλάμπους.

«Θέλω ιδιαίτερα να υπογραμμίσω ότι πέραν από αυτό το νομοσχέδιο, προωθούμε και μία τροποποίηση της Σύμβασης του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των αντιπροσώπων των εργαζομένων, με την οποία διασαφηνίζουμε ότι όταν μιλούμε για αντιπρόσωπο εργαζομένων που έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε χώρο εργασίας, αυτό καλύπτει τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους που λειτουργούν εξ ονόματος των εργαζομένων. Αυτό ήταν ένα κενό που υπήρχε στη Σύμβαση που δημιουργούσε πολλές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών», επισήμανε η κα Υπουργός.

Ως προς το ζήτημα της άμεσης δήλωσης εργοδοτουμένων, η κα Χαραλάμπους ανέφερε πως το θέμα αυτό αποτελεί απόρροια της θέσεως του Υπουργείου για την εξεύρεση τρόπων για ακόμη πιο αποτελεσματική πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας. «Ένας τρόπος είναι η τροποποίηση του Νόμου Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των σχετικών Κανονισμών, με βάση την οποία κάθε εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος από την πρώτη στιγμή να υποβάλλει σε ειδικό έντυπο τη δήλωση εργοδότησης του ατόμου που εργοδοτεί στον χώρο εργασίας. Το έντυπο δήλωσης, ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να το αποστέλλει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να κρατά ένα αντίγραφο ο ίδιος και ένα αντίγραφο να δίδεται στον εργαζόμενο», είπε η κα Υπουργός και πρόσθεσε ότι «μέσω της δήλωσης εργοδότησης θα κλείσει ένα κενό που υπάρχει σήμερα και το οποίο, δυστυχώς, χρησιμοποιείτο από κάποιες επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία της επιθεώρησης ώστε να μην μπορεί να εξακριβωθεί επακριβώς η ημερομηνία έναρξης της εργοδότησης του εργαζομένου, με αποτέλεσμα αυτό να υποβοηθά στην αδήλωτη εργασία». Και συμπλήρωσε: «Επαναλαμβάνω ότι αυτό το μέτρο έχει παρθεί στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών που καταβάλλει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας. Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν προβεί στις ενέργειες που προνοούνται από τον Κανονισμό, δηλαδή να ενημερώνει το Υπουργείο και να κρατά και ο ίδιος αντίγραφο του εντύπου της άμεσης δήλωσης εργοδότησης, τότε κατά τη διαδικασία της επιθεώρησης θα επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο ύψους €200 για τον κάθε εργοδοτούμενο, για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Το εξώδικο πρόστιμο θα επιβάλλεται κατά τη διαδικασία της επιθεώρησης. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στον Νόμο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ισχύουν οι πρόνοιές του».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ κ. Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εν λόγω νομοσχέδιο που αποτελεί ενίσχυση του δικαιώματος των εργαζομένων για συνδικαλισμό και το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της ΠΕΟ και της ΣΕΚ.