16/8/11

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη
16/08/2011
Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:



Ερώτηση: Η Τουρκία με νέα διαβήματα διά της διπλωματικής οδού προς την Ουάσινγκτον προσπαθεί και πάλι να αποτρέψει πιθανές έρευνες για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Απάντηση: Η οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης υπήρξε μια εξέλιξη την οποία πολλοί θεωρούσαν αδύνατη. Όμως, υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες και αποτελεί ίσως μια από τις σημαντικότερες θετικές εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία αρκετά χρόνια. Μετά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έρθει σε συμφωνία για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων στο γνωστό οικόπεδο 12. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει τη διεθνή συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας, πράγμα το οποίο δεν έχει, δυστυχώς, πράξει η Τουρκία. Ό,τι εμείς πράττουμε, το πράττουμε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και στα πλαίσια των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι η ανεύρεση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και οι θετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που αυτή η ανεύρεση θα έχει, αποτελεί ισχυρό κίνητρο και προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ούτως ώστε να συνεργαστεί αποτελεσματικά για μια σωστή λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε, βέβαια, ενημερωθεί ότι έχει υπάρξει συγκεκριμένη αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντίδραση η οποία κινείται στα σωστά πλαίσια και δικαιώνει τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε είναι ότι το δικό μας το χέρι, φιλίας και συνεργασίας, είναι προτεταμένο προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ούτως ώστε με μια σωστή λύση του Κυπριακού, ο κυπριακός λαός στο σύνολο του να απολαύσει τα ενδεχόμενα οφέλη από τυχόν ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από το κόστος της κατοχής να πληρώνει και το κόστος της ομηρίας ένεκα ενδεχόμενων απειλών ή αντιδράσεων των οποιωνδήποτε για να μην ασκεί κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία συμβαδίζουν πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

Ερώτηση: Η στάση της Τουρκίας επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Κύπρου;

Απάντηση: Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος σχεδιασμός από μέρους της Κυβέρνησης, ο οποίος θα ακολουθηθεί.

Ερώτηση: Στο θέμα της οικονομίας υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς της Κυβέρνησης εάν τα νομοσχέδια για το πακέτο μέτρων πάνε στη Βουλή και εκεί, είτε καταψηφιστούν από πλευράς της αντιπολίτευσης, είτε αυτή παρουσιάσει καινούργια μέτρα;

Απάντηση: Ενώπιον της Βουλής υπάρχει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων το οποίο φέρει τα χαρακτηριστικά και της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων και του διαλόγου που έγινε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό είναι κάτι το θετικό, το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να του δοθεί η δέουσα σημασία. Διότι η κοινωνική αναστάτωση δεν έχει μόνο κοινωνικό κόστος. Έχει και οικονομικό κόστος το οποίο ενδεχομένως να επιβαρύνει επιπρόσθετα την οικονομία του τόπου. Άρα, έχουμε επιτύχει εδώ στην Κύπρο κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να παίρνουμε μέτρα μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου μετά από μια ελάχιστη κοινή συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η κυπριακή Κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθεια της για την έγκριση αυτού του πακέτου μέτρων από την κυπριακή Βουλή. Δεν βοηθά σε τίποτε να δημιουργούμε σενάρια και να απαντούμε αυτή τη στιγμή τι θα γίνει στην Α ή στην Β περίπτωση.

Ερώτηση: Τι θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει ο κ. Καζαμίας ;

Απάντηση: Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα είναι και πάλι αποτέλεσμα διαλόγου με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους.

Ερώτηση: Ο ΔΗΣΥ ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση νόμου για το όριο αφυπηρέτησης.

Απάντηση: Είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με αυτό το μέτρο. Εμείς έχουμε μία άλλη άποψη. Εξ ου και δεν βρίσκεται αυτή η εισήγηση στο πακέτο μέτρων το οποίο έχει σταλεί στη Βουλή. Θα πρέπει κάποιος να επιμετρήσει και τα οικονομικά δεδομένα και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις, με δεδομένο ότι σήμερα το σημαντικότερο ίσως κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της ανεργίας και δη της ανεργίας ανάμεσα στους νέους. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις προσεγγίσεις μας ούτως ώστε, από τη μια, να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα αλλά, από την άλλη, να μην δημιουργήσουμε τέτοιο κοινωνικό κόστος και βάρος που η κυπριακή κοινωνία ή ομάδες της κυπριακής κοινωνίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυπριακή νεολαία, δεν θα μπορέσει να σηκώσει.

Ερώτηση: Η Κυβέρνηση δεν προβληματίζεται από το γεγονός ότι οι αγορές δεν πείθονται από το πακέτο μέτρων που έχει πάρει η Κυβέρνηση;

Απάντηση: Πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Βουλή το πακέτο μέτρων.

Ερώτηση: Υπάρχει μια γενικότερη αντίδραση από τις αγορές και από τους οίκους αξιολόγησης που επικαλούνται και τη φυγή του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση αλλά και το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης.

Απάντηση: Η επίκληση πολιτικών εξελίξεων είναι ένα μέρος. Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό μέρος, επαναλαμβάνω θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα, να προχωρήσουμε στο διάλογο για οποιαδήποτε ενδεχόμενα νέα μέτρα, ούτως ώστε να δούμε τις αντιδράσεις και την απήχηση που θα έχουν αυτά τα μέτρα διεθνώς.

Ερώτηση: Υπήρξαν φωνές από την αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση οδηγεί εσκεμμένα τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης γιατί δεν θέλει να βάλει σκληρά μέτρα προς τον λαό και προτιμά αυτά να επιβληθούν από τρίτους για να μην υπάρξει πολιτικό κόστος. Εσείς πώς απαντάτε σε αυτές;

Απάντηση: Αυτή η θέση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο δικός μας στόχος είναι να αποφευχθεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον μηχανισμό στήριξης, εξ ου και όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν μέτρα και προτάσεις προς τη Βουλή. Κάποιες εγκρίθηκαν και κάποιες απορρίφθηκαν. Αυτά θέλω να τα θυμίσω διότι γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η εικόνα στον κυπριακό λαό ότι μέτρα παίρνονται τη δωδεκάτη. Δεν ανταποκρίνεται αυτό το πράγμα στην πραγματικότητα, ακριβώς, διότι ο δικός μας βασικός στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί η οικονομική κατάσταση με μέτρα τα οποία θα έπαιρνε η κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή πολιτεία. Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που έχουμε προχωρήσει στον διάλογο τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους και έχει υπάρξει μια συναντίληψη που συγκρινόμενη με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ερώτηση: Όσον αφορά στο θέμα των ερευνών για την έκρηξη στο Μαρί, η Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα για την πορεία των ερευνών, νοουμένου ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι φτάνουν στο ζητούμενο, που είναι η άσκηση ποινικών διώξεων;

Απάντηση: Αυτές οι έρευνες είναι ανεξάρτητες και τέτοιες θα πρέπει να παραμείνουν, όχι απλώς για να φτάσουν μέχρι τέλους, αλλά να στέλνουν και το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι με αντικειμενικότητα και αμεροληψία οι ανεξάρτητες έρευνες οι οποίες διεξάγονται θα αποδώσουν τη δικαιοσύνη. Βέβαια, εάν κριθεί σε κάποια φάση ότι πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις, τότε να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία;

Απάντηση: Εμείς από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τη σύντομη διεκπεραίωση των ερευνών. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα συζητηθούν οποιαδήποτε ενδεχόμενα.

Ερώτηση: Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επανήλθε σήμερα με χαρακτηριστικές δηλώσεις ρίχνοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση για την τραγωδία στο Μαρί.

Απάντηση: Θέλω να εκφράσω θλίψη και απογοήτευση για την ευρύτερη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου. Ο Αρχιεπίσκοπος, δυστυχώς, σε μια περίοδο που ο τόπος έχει ανάγκη την ενότητα, την πολιτική σταθερότητα και την πάταξη από την ίδια την κοινωνία οποιασδήποτε δρομολογούμενης διχόνοιας, με τακτικότατες δηλώσεις του πράττει ακριβώς το αντίθετο. Σπέρνει τη διχόνοια και καλλιεργεί τον διχασμό μεταξύ του κυπριακού λαού. Μιλούμε για έρευνες. Φαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή, λίγες ώρες μετά τη έκρηξη, κάποιοι δίκασαν, έβγαλαν τα δικά τους πορίσματα, ανακάλυψαν την απόλυτη αλήθεια, καταδίκασαν και θέλουν να εφαρμοστεί και η ποινή. Νομίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως κομματάρχης. Δεν αναμένει από τον Αρχιεπίσκοπο ο κυπριακός λαός δηλώσεις επιχειρηματικού περιεχομένου. Περιμένει τοποθετήσεις ενότητας, σύμπνοιας και πολιτικής σταθερότητας. Νομίζω ότι, ιδιαίτερα για τον ηγέτη της κυπριακής Εκκλησίας, αυτός πρέπει είναι και ο βασικός του στόχος.

Ερώτηση: Ο κ. Κασουλίδης σήμερα από το Τρίτο Πρόγραμμα κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πολιτική ανανδρία και τον κάλεσε να παραιτηθεί σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί.

Απάντηση: Επειδή εμάς ακριβώς μας ενδιαφέρει πρώτιστα το συμφέρον του τόπου και το κοινό καλό, έχουμε με πολλή σοβαρότητα και πολλή αυτοσυγκράτηση αντιμετωπίσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα απαράδεκτες συμπεριφορές, ύβρεις και προκλήσεις οι οποίες σας διαβεβαιώνω ότι εύκολα θα μπορούσαν να απαντηθούν, υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό τον βίο και την πολιτεία ενός εκάστου από εμάς. Δεν θέλουμε να μπούμε σε μια τέτοια περαιτέρω όξυνση. Θα μείνουμε προσηλωμένοι στην αρχή της ενότητας, της πολιτικής σταθερότητας και της σύμπνοιας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα, που έχουμε να υλοποιήσουμε κορυφαίους εθνικούς στόχους που θα αλλάξουν την πορεία της πατρίδας μας στο μέλλον προς το θετικότερο και τις όποιες ύβρεις και την όποια αυθαιρεσία του οποιουδήποτε ας την κρίνει ο κυπριακός λαός. Ας κρίνει ο κυπριακός λαός κατά πόσον αυτή είναι η ώρα των ύβρεων, των αντιπαραθέσεων και της διχόνοιας ή, η ώρα της ενότητας, της σύμπνοιας και της πολιτικής σταθερότητας.