16/8/11

Συνάντηση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπρόσωπου με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου
16/08/2011





Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Πίττα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου.

Ακολούθως, ο κ. Χριστοφίδης προέβη στην εξής δήλωση: «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου και άλλους εκπροσώπους της περιφέρειας. Κατά τη συνάντηση ευχαριστήσαμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου γιατί με τις ενέργειές τους, όχι μόνο σήμερα, αλλά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ενισχύουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας και για μια σωστή λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν, στηριγμένη σε απαραβίαστες αρχές.

Είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε για ακόμη μια φορά μια βασική θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτή είναι μια θέση η οποία ανταποκρίνεται σε μια βασική προϋπόθεση που πάντοτε ετίθετο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ότι θα δοθεί η δυνατότητα στην πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μόρφου ότι είναι με έκπληξη και απογοήτευση που είδαμε και εμείς τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, Πρωθυπουργού της κατοχικής δύναμης. Δηλώσεις, βέβαια, οι οποίες έχουν καταγγελθεί με επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω να συμφωνήσω με τη διαπίστωση του Δημάρχου, νομίζω ότι είναι διαπίστωση και της μεγάλης πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, ότι αυτή τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις και κορυφαίους εθνικούς στόχους για τον τόπο και τον λαό μας, εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα.

Αυτή η ώρα δεν είναι η ώρα ούτε για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων ούτε για εξυπηρέτηση προσωπικών ή άλλων φιλοδοξιών. Αυτή είναι ώρα της συστράτευσης και της κοινής προσπάθειας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε μπροστά μας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, αλλά και η ώρα της ευρύτερης συστράτευσης πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας για υλοποίηση κορυφαίων εθνικών στόχων οι οποίοι εάν υλοποιηθούν, θα δημιουργήσουν ένα πολύ ελπιδοφόρο μέλλον για την Κύπρο και τον λαό μας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μόρφου κ. Χαράλαμπος Πίττας σε δηλώσεις του υπενθύμισε ότι σήμερα, 16 του Αυγούστου, είναι η αποφράδα μέρα της κατάληψης της Μόρφου από τους Τούρκους, σημειώνοντας ότι σήμερα, 37 χρόνια μετά, συνοδευμένος από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οργανωμένα σύνολα και βουλευτές, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο και στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουμε αυτή την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης μας και της πατρίδας μας, τονίσαμε προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τις ευθύνες τους έναντι της Κύπρου. Σαν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πιστεύουμε ότι έχουν τη δύναμη και την υποχρέωση να εργαστούν πιο σοβαρά και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση πάνω στην Τουρκία για να συνεργαστεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος. Καταδικάσαμε ιδιαίτερα μέσω αυτών των συναντήσεων που είχαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερτογάν για τη Μόρφου αλλά και γενικότερα για το κυπριακό πρόβλημα και θέσαμε αυτά τα μέλη ενώπιον των ευθυνών τους, γιατί δεν μπορούν να παρακολουθούν με απαθή τρόπο να γίνονται τέτοιες δηλώσεις. Αυτές οι δηλώσεις ήταν και προκλητικές και απαράδεκτες και έχουν τορπιλίσει κάθε βάση λύσης του εθνικού μας προβλήματος,» είπε ο κ. Πίττας, σημειώνοντας πως αναμένουν μέσα από τα διαβήματα αυτά να υπάρξει ανταπόκριση.

Ο κ. Πίττας απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και τον λαό για ενότητα, λέγοντας ότι επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ προηγουμένως ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και μια ενότητα στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. «Είναι μια κραυγή αγωνίας για να σωθεί η πατρίδα μας γιατί έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια είτε υποχωρήσεων, είτε λαθών και παραλείψεων», κατέληξε.