19/8/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

19/08/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:



«Στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε πρόταση την οποία κατέθεσε στο σώμα η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και που αφορά στον διορισμό ερευνώντος λειτουργού για τη διεξαγωγή έρευνας για ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών πειθαρχικών αδικημάτων, με βάση τις πρόνοιες του Άρθρου 81 (2)(β) του Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου. Η πρόταση της Υπουργού Εξωτερικών στηρίχθηκε σε εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, όπως αυτή κατατίθεται σε επιστολή του προς την Υπουργό Εξωτερικών ημερομηνίας 12 Αυγούστου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στη βάση της πρότασης που κατέθεσε η Υπουργός Εξωτερικών διόρισε ως ερευνώντα λειτουργό τον Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Βασιλειάδη για να ερευνήσει ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα κατά παράβαση του Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, εκ μέρους των λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών κ.κ. Νίκου Αιμιλίου, Μιχάλη Σταυρινού, Γιώργου Γιάγκου και της κας Ιουλίας Συκοπετρίτη.

Τα ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα αφορούν χειρισμό εγγράφων σχετικά με τη διεξαγόμενη έρευνα για την έκρηξη στο Μαρί.»

Ακολούθως ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Όταν λέτε χειρισμό εγγράφων ισχύει αυτό το οποίο δημοσιεύεται αυτό το διάστημα για παραποίηση εγγράφων;

Απάντηση: Δεν πρόκειται να πω περισσότερα πράγματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα ζητήματα βρίσκονται σε διαδικασία έρευνας και εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να επηρεαστεί κατά οποιονδήποτε τρόπο η έρευνα.

Ερώτηση: Αφορά στην ουσία της υπόθεσης σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί ή δευτερεύοντα ζητήματα αυτής της υπόθεσης;

Απάντηση: Ούτε πάνω σε αυτό δεν πρόκειται να πω περισσότερα πράγματα. Επαναλαμβάνω ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε αυτά τα ζητήματα στη βάση πρότασης της Υπουργού Εξωτερικών, η οποία έχει τη συμβουλή και την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Ερώτηση: Υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά στον διορισμό του Υπαρχηγού;

Απάντηση: Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο. Όταν θα έχουμε νεότερα θα το πούμε. Ασφαλώς κάποια στιγμή θα πρέπει να διοριστεί.

Ερώτηση: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την αντίδραση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας για τις έρευνες για φυσικό αέριο και στη στάση της εταιρίας που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή αυτών των ερευνών.

Απάντηση: Έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος και έχουμε πει ότι ακριβώς και η αντίδραση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποδεικνύει αυτό που και εμείς υποδεικνύουμε. Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη βάση του Δικαίου για τη Θάλασσα του 1982, και ό,τι κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία το κάνει μέσα στα πλαίσια αυτού του διεθνούς δικαίου, αλλά ασκώντας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία η Τουρκία παραβιάζει από το 1974 με την παράνομη κατοχή στην Κύπρο.

Ερώτηση: Όσον αφορά στο θέμα αυτό υπάρχει μια συνεννόηση και με το Ισραήλ και με την Ελλάδα;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι σε ό,τι έχει να κάνει με την έρευνα ή την αξιοποίηση, την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου λειτουργούμε στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αυτό αφορά και στο ζήτημα που σας έχω πει, αλλά και στα ζητήματα συνεργασιών με τρίτες χώρες. Όχι μόνο για αυτό το ζήτημα, αλλά γι΄ όλα τα ζητήματα πάντοτε η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται και εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε.

Ερώτηση: Στο τέλος του μήνα η Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ;

Απάντηση: Θα πρέπει να ρωτήσετε την Υπουργό Εξωτερικών γι΄ αυτό το θέμα.

Ερώτηση: Φαίνεται ότι δεν εισακούστηκαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει απογραφή από τα Ηνωμένα Έθνη ή κάποιον άλλο οργανισμό και στα κατεχόμενα θα διεξάγουν από μόνοι τους απογραφή περί το τέλος του μήνα.

Απάντηση: Εμείς έχουμε πρόταση αναφορικά με την απογραφή την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει στις διαπραγματεύσεις και νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι μια απογραφή στα κατεχόμενα δεν μπορεί να έχει τεκμήριο αξιοπιστίας. Άλλωστε, όταν έγινε η τελευταία λεγόμενη απογραφή υπήρξαν φωνές- που δεν ήταν λίγες- αμφισβήτησης. Εμείς θέλουμε στα πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος να γίνει μια απογραφή που να έχει αυτό το τεκμήριο της αξιοπιστίας και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε καταθέσει μια συνολική πρόταση, η οποία είναι γνωστή.

Ερώτηση: Είναι εφικτό η Κυβέρνηση να καταθέσει και το δεύτερο πακέτο μέτρων για την οικονομία μέχρι την Πέμπτη για να συζητηθούν και τα δύο ταυτόχρονα;

Απάντηση: Έχουμε πει και χθες ότι ο Υπουργός Οικονομικών δημόσια έχει εξαγγείλει ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων. Άλλωστε, δεν είχαμε πει κάτι καινούργιο. Είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου και των κομμάτων στη σύσκεψη που είχε γίνει για την οικονομία ότι πέρα από το πρώτο πακέτο μέτρων θα υπάρξει και ένα δεύτερο. Καταβάλλει προσπάθεια ο Υπουργός Οικονομικών, μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, το συντομότερο να υπάρξει αυτό το πακέτο. Το πότε θα είναι έτοιμο θα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και του διαλόγου.

Ερώτηση: Σήμερα κλείνουν 40 μέρες από την έκρηξη στο Μαρί και τελέστηκε εκεί τρισάγιο. Οι συγγενείς των θυμάτων δημιούργησαν μια σκηνή με τον Υπουργό Άμυνας και κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχετε κάτι να τους πείτε;

Απάντηση: Έχει κάνει δηλώσεις ο Υπουργός Άμυνας στον χώρο της έκρηξης, εκεί που ήταν το μνημόσυνο. Θέλω να επαναλάβω αυτό που από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνουν, ότι θα εργαστούμε και εργαζόμαστε έτσι ώστε οι ερευνητικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σύντομα να ολοκληρωθούν, να αποδώσουν τα συμπεράσματα τους και τα πορίσματα τους, να λάμψει η αλήθεια και να εμφανιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Σε αυτό το πράγμα εμείς παραμένουμε συνεπείς. Είναι γι΄ αυτό που ζητούμε απ΄ όλους να δείξουν την απαραίτητη υπομονή. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε τον πόνο και την οδύνη από τον χαμό προσφιλών προσώπων, αλλά όλοι θα πρέπει να δείξουν την αναγκαία υπομονή έτσι ώστε μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Υπουργού Εξωτερικών, τα τέσσερα πρόσωπα που θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας τίθενται σε διαθεσιμότητα;

Απάντηση: Οι διαθεσιμότητες δεν είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι διαθεσιμότητες είναι πάντοτε θέμα της αρμόδιας Αρχής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπουργού Εξωτερικών η οποία θα λειτουργήσει σε συνεννόηση με την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως επιβάλλουν οι νόμοι και οι κανονισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι, δηλαδή, το Υπουργικό Συμβούλιο που θέτει λειτουργούς σε διαθεσιμότητες. Αυτό είναι θέμα της αρμόδιας Αρχής. Αυτό που έχει αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι, στη βάση της πρότασης που έχει έλθει, να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για την πειθαρχική έρευνα. Από εκεί και πέρα δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου.